Godine mostova:ELEGANTNA MONOLITNOST I “DUGA” NAD LIMOM

  25 maj 2019

Bila je 1959. kada su radnici GP”Rad” za samo godinu dana, bez ikakve mehanizacije izgradili izuzetan most u Bistrici. Kao deo magistralnog puta kroz limsku dolinu koji je Srbiju povezao sa Crnom Gorom, za samo godinu dana izgrađen je most na Limu u Hašimbegovića Polju i pušten u saobraćaj 1969.godine. Oba mosta bila su meta bombardovanja 1999. Obnovljena su iste te godine.

Mostovi su posebna priča o neimarskim poduhvatima. Mostovi su i velika metafora. Preći na drugu stranu, povezati, spojiti, prevazići prepreku…Prijepolje se uklapalo u tu “sliku” i tu “mostovsku poeziju” ali i neimarske poduhvate. Most u Šarampovu bio je uvek poseban. I Prijepoljci čekaju s uzdahom da počnu ponovo radovi, da se most vrati njegovim žiteljima. I dok čekaju gledajući kako nema pomaka već godinu i po, a tužna načeta konstrukcija nekako izaziva nelagodu, stigoše na red godine prisećanja na mostove koje smo gradili. Velike i značajne. Najvažnije tada u državi.

Kad su renomirani stručnjaci “Tunelgradnje” gledali kako radnici GP “Rad” nasipaju temelje budućeg mosta u Bistrici rekli su:”Ako ovi naprave ovaj most, mi ćemo graditi avione”. Most je sagrađen za godinu dana, pušten je u saobraćaj 1959. Šef gradilišta Selim Softić pričao mi je 1999.

Posle drugog svetskog rata prvim petogodišnjim planom bilo je predviđeno da se obnove saobraćajnice, putevi i pruge i izgradi Novi Beograd. Svi ti objekti izgrađeni su uglavnom dobrovoljnim radom, kroz “radne akcije”.Sledećim petogodišnjim planom predviđena je bila elektrifikacija i industrijalizacija zemlje. Među prvim je izgrađena Hidroelektrana “Zvornik”, a posle nje građen je sistem hidroelektrana “Kokin Brod”.

U sklopu izgradnje Hidroelektrane “Bistrica” trebalo je rešiti saobraćajnu raskrsnicu na putu Prijepolje-Nova Varoš, odnosno Priboj, što je značilo premošćavanje reke Bistrice i dela jezera koje je tek trebalo da se formira izgradnjom Hidroelektrane “Potpeć”. Postojeći most i put za Priboj, izgradnjom centrale su potopljeni.

Projekat za most izradio je “Energoprojekt” koji je radio i projekat hidroelektrana. Na licitaciji u Beogradu GP”Rad” je dobilo poverenje da gradi most, a centralu je gradilo renomirano poreduzeće “Tunelgradnja” iz Beograda.

Selimu Softić povereno je gradilište i radove na mostu i on, kao šef gradilišta “označio” početak polovinom 1958. Kako je “pročitao” projekat?

Ih Most Bistrica 1

-Konstrukcija mosta isprojektovana je veoma elegantno, most je u krivini, dužina jedne strane je oko 20 metara, a druge 21 metar. Specifično rađen na stubovima, sandučastog izgleda sa podužim nosačima visine 2 metra čija je armature bila prečnika 32 milimetra. Odmah se videlo da to neće biti ni malo jednostavno za gradnju zbog te krivine i monolitnosti.

I kako se snašao šef gradilišta sa svojim radnicima kojio nisu imali iskustva sa sličnim objektima?

-Imao sam na gradilištu pokojnog Jagoša Brkovića za poslovođu, starog čoveka koji nije imao tehničko ali je imao građevinsko iskustvo i kad sam s njim organizovao betoniranje temelja, to je izazvalo veliku pažnju kod inženjera i tehničara “Tunelgradnje” koje je kao ugledno preduzeće specijalizovano za igradnju tunela, mostova i hidroelektrana takođe učestvovalo na licitaciji za ovaj most. Naime, mi smo na jedan specifičan način organizovali nasipanje temelja. Nismo imali mehanizaciju, ni kranove, pa smo napravili kolosek i vagonima smo preko reke Bistrice transportovali beton, gurajući svaki od tih vagona ručno i tako smo nasipali temelje i stubove mosta. Tako su posle podsmeha stigla divljenja kad su oni koji su imali svu mehanizaciju videli kao mi rešavamo u hodu problem nedostatka svake mehanizacije. Došli su, stisli mi ruku i rekli:”Svaka čast, šefe”.

Most je izgrađen za godinu dana. Nepoštovanje roka nije se moglo ni zamisliti.

-Most je rađen permanentno i zimskih meseci, i danju i noću. Betoniranje je bilo veoma komplikovano zbog konstrukcije. Ja i grupa radnika koja je ugrađivala beton nismo silazili s mosta tri dana i tri noći ni da jedemo, već su nam donosili hranu. Želeli smo da sve uradimo na najbolji mogući način i nije nam bilo teško, nismo osećali umor, samo smo želeli da s emost dovrši, da bude dobar i kvalitetan. Vodila nas je ogromna volja.

Ostalo je zabeleženo te 1959:”Bistrica je bila svečano dekorisana. Na zelenilom ukrašenom slavoluku stajalo je DOBRO DOŠLI. Cveće i zastave na telefonskim i dalekovodnim stubovima. Očekivao se dolazak Josipa Broza Tita koji je želeo da obiđe velika gradilišta u Sandžaku”.

Most je srušen u bombardovanju 1999.godine. Ali kao jedan od prioritetnih, obnovljen je iste godine. Na ono što je bilo “zdravo”, kako je i predvideo šef gradilišta 1959. Selim Softić, naslonjena je nova konstrukcija.

MOST U HAŠIMBEGOVIĆA POLJU

“Silna eksplozija mina razleže se limskom dolinom. Njihov eho odzvanja okolnim brdima, a kameni blokovi pršte na sve strane. Bitka za put kroz limsku dolinu je počela...” Bio je 10. avgust 1968. godine. Očekivalo se da za godinu dana kroz prijepoljsku opštinu prođe “široka asfaltna traka” koja će izmeniti “panoramu”. Proći će “put naših čekanja i premostiti naše daljine”. U Šehovića Polju je niklo veliko” radničko naselje”, izgrađeno je pet montažnih baraka za 300 radnika, inženjera i službenika GP”Ratko Mitrović” iz Beograda i “Puteva” Titovo Užice, a 200 radnika iz našeg kraja dobilo je prvi put posao. Te barake, u kojima stanuju decenijama porodice i danas stoje na istom mestu. U njima i dalje žive mnoge porodice.

Ih Most Polje

“U sklopu polimske magistrale, najveći objekat je most u Hašimbegovća Polju. Biće dug 125 metara i imaće 6 stubova”, kaže inženjer Vladimir Buđevac iz beogradskog građevinskog preduzeća “Ratko Mitrović”... Poslovi su malo kasnili zbog “imovinskih odnosa”, ali se primenjivala najsavremenija mehanizacija.

Ovaj most građen je prvi, na ovom delu magistrale. Pesnički nadahnuti izveštači poredili su ga tada sa “dugom”.

Završen je 6.decembra 1969. godine. Svečanost? Malo je reći. Bila je to jedna od najvažnijih deonica puta u Srbiji jer ju je povezivala sa morem. Put Zlatibor-Prijepolje-Bijelo Polje o kome se sanjalo decenijama, pušten je u saobraćaj. Bila je to “arterija savremenog života”. Narodni zbor bio je ispred tada zgrade Gimnazije “Prof.Branko Radičević”. Govorili su Abdurhman Hašimbegović, predsednik Skupštine opštine Prijepolje i Milenko Bojanić, predsednik Izvršnog veća Srbije. Deonica kroz limsku dolinu bila je duga 67 kilometara.

Ih Most H. Polje

Most na Limu, srušen je u bombardovanju 1999. Ponovo je “stao” na sve svoje stubove krajem te godine. “Putevi “iz Užica završili su posao za dva i po meseca! Posle 198 dana prekida ponovo se saobraćalo jednim od najvažnijih mostova koji su izgrađeni na deonici magistrale kroz limsku dolinu.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5254382
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3323
3572
9081
51215
161456
5254382

Vaš IP: 3.226.245.48
2020-08-12 22:28