POKAŽIMO HUMANOST: POMOZIMO IMRANU BAJRAKTAREVIĆU DA POBEDI SVET TIŠINE

  08 maj 2018

Dvoipogodišnjem Imranu Bajraktareviću lekari su konstatovali duboko senziorineuralno oštećenje sluha. Jedina nada za ovog mališana jeste ugradnja kohlearnih implanata za šta će država, s obzirom da je reč o stopostotnom oštećenju, obezbediti 20 hiljada evra. Još toliko moraju prikupiti i njegovi roditelji, Semir i Merisa. Oboje su nezaposleni, a četvorčlana porodica živi od sezonskih poslova i pomoći roditelja.

U otpusnoj listi iz porodilišta Imrana Bajraktarevića, kome je pre nekoliko meseci konstatovano stopostotno oštećenje sluha, pisalo je da nisu primećeni nikakvi zdravstveni problemi.

„ Da nešto nije u redu naslutili smo   već u prvoj godini njegovog života, ali nam je odgovaralo da čujemo da je sa našim detetom sve u redu i da je najverovatnije „mali lenjivac“ koji će progovoriti nešto kasnije od svojih vršnjaka. U Imranovo zdravstveno stanje nisu sumnjali ni lekari prilikom redovnih pregleda. Verovala sam da su slogovi ma-ma i ba-ba zapravo prve reči našeg sina, ali su mi lekari kasnije objasnili da sam bila u zabludi. Imran je bio društveno dete, uživao u igri sa decom i starijim bratom pa me njegovo povremeno „povlačenje“ iz društva nije mnogo brinulo. Sumnje koje bi se povemeno javljale odagnalo bi Imranovo vešto snalaženje da, uprkos nedostatku sluha, nadje način da mi stavi do znanja šta želi ili mu je potrebno. Pokazivao bi prstićem ili me vodio za ruku...U nadi da je sve u redu, prošli su meseci. Sumnje su se opet vratile kad sam primetila da ne reaguje na glas, niti na jače zvukove iz neposredne blizine. Više nisu pomagale utešne reči okoline. Hteli smo da budemo sigurni i želeli da nam neko potvrdi da je Imran zdravo dete... da mu ništa ne fali. Odveli smo ga   logopedu verujući da će taj prvi pregled biti i poslednji, počinje priču Merisa Bajraktarević, dvadesetčetvorogodišnja majka dva sina.

Pregled je potvrdio sumnje brižnih roditelja. Tada su prvi put čuli da je sluh njihovog deteta najverovatnije ozbiljno oštećen.

j.b. imran 1 2

Šok je usledio kada je na klinici u Beogradu urađen BERA test. Brutalno izrečena istina da Imran ima oštećenje sluha između 95 i 100 posto na oba uha, skrhala je roditelje. Bio je to, kažu, najteži trenutak u njihovom životu.

„ Kada su mi lekari rekli da je Imran gluho dete, počela sam da ubeđujem sebe da to nije tačno i da se on ne razlikuje od druge dece. Kada sam konačno prihvatila istinu, suze su krenule... i nisu prestale. Ni danas ne mogu da verujem da naš Imran živi u svetu tišine i da do njega nije doprla ni jedna nežna reč koju sam mu uputila, kroz suze nam priča mlada majka.

Nadu da bi njihov sin mogao imati normalno i srećno detinjstvo pružili su im lekari koji su i predložili ugradnju kohlearnih implantanata. Do tada Imran će koristiti vanjske slušne aparate kako bi se postepeno prilagodio zvucima iz okoline. "Uglavnom smo prošli sve neophodne testove i preglede.   CT pregled i magnetna rezonanca zakazani su  12. juna, nakon čega očekujemo poziv tima lekara iz KBC Zvezdara gde će operisati Imrana", kažu roditelji ovog mališana.

Nakon ovog datuma biće utvrđen datum ugradnje implatanata a po tvrdnjama lekara, operacija će biti obavljena najkasnije do kraja juna. Do tada Imranovi roditelji moraju prikupiti sredstva od 20 hiljada evra.

Semirov posao u Nemačkoj gde radi povremeno, jedva da može obezbediti porodici elementarne uslove za život.

„ Dvoje dece nije lako odgajati čak ni roditeljima koji imaju redovna primanja. Opet, prihvatili smo sudbinu, pa i razdvojenost, verujući da ćemo sinovima uspeti da obezbedimo uslove za normalan odgoj i detinjstvo. Borili smo se i prkosili teškoj materijalnoj situaciji ali smo, bojim se, posustali pred najvažnijim bitkom“.

Sredstva koja moraju prikupiti za lečenje sina   za mladi par su - nedostižna. Ipak se nadaju da će ih obezbediti uz podršku i razumevanje humanih ljudi koji znaju da je najveće blago čoveka – zdravlje. Ono ne bi trebalo da ima cenu, pa ipak je doći do njega nekad potrebno – bogatstvo! No, ni ono nije nedostižno ako se ujedinimo!

Za srećnije detinjstvo malog Imrana!

Kod Vojvodjanske banke otvoreni su namenski računi za prikupljanje sredstava za lečenje Imrana Bajraktarevića – dinarski 355000320064718027 i devizni RS35355000320064718318.

J.B.

 

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4337412
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2160
5661
25481
127329
145111
4337412

Vaš IP: 18.206.12.79
2020-01-25 17:22