Hasan Zeković stipendista “Trendteksa”:ULAGANJE U BUDUĆNOST

  10 mart 2021

“Plašio sam se da će me stići sudbina mog oca koji je bio prinuđen da se iz finasijskih razloga vrati sa studija. Na sreću, moje zebnje su nestale kada me je pozvala direktorka “Trendteksa“ Suanita Čelebić i ponudila stipendiju“, kaže Hasan Zeković, budući tekstilni tehnolog.

Nedostatak stručne radne snage problem je koji pogađa i razvijenije privrede od srpske. Kako bi rešili kadrovski deficit države sa snažnijom ekonomijom uglavnom se opredeljuju za “uvoz” radne snage. Srbija se, u prevazilaženju tog problema odlučila za reformu obrazovnog sistema i uvođenje dualnog obrazovanja. Dualnim modelom planirno je povezivanje učenika i studenata sa privrednim subjektima, učenje kroz plaćeni rad, a za talentovane i ambiciozne i stipendiranje dodatnog školovanja i usavršavanja.

Student Visoke tehnološko umetničke škole u Leskovcu Hasan Zeković već drugu godinu je stipendista firme “Trendeks”. Kako kaže, uz jednu koleginicu, najbolji je student na odseku Tekstilne tehnologije, sa prosečnom ocenom blizu devet. Po završetku studija u “Trendteksu” ga čeka posao.

Kroz osnovnu školu se, kako kaže Hasan, “provukao” i tek se u sedmom i osmom razredu “probudio“. Ocene u đačkoj knjižici bile su dovoljne da upiše trogodišnji smer za elektroinstalatera, gde se nije najbolje snašao. Ubrzo je shvatio da mu nije odgovarala ni sama struka, a ni problematično okruženje odeljenja, pa se nakon par meseci prebacio na smer modelar odeće.

“Trebalo mi je nekoliko meseci da savladam propušteno gradivo. Prvi razred sam završio vrlo dobrim uspehom, a naredne tri godine odličnim. U tom periodu imao sam veliku podršku profesorke Vanje Ljujić, koja je u meni prepoznala talenat za ovaj zanat. Zahvaljujući njenom pedagoškom zalaganju i stručnom znanju u završnoj godini odlazim na državno takmičenje gde sam, u konkurenciji 19 škola, osvojio prvo mesto“, priseća se Hasan.

Prema propozicijama takmičenja, prvaku države omogućen je upis na bilo koji tekstilni fakultet ili višu školu bez obaveze polaganja prijemnog ispita.

“Koliko me je nagrada motivisala toliko je u meni rastao strah da zbog slabog materijalnog stanja ipak neću moći nastaviti školovanje. Plašio sam se da će me stići sudbina mog oca koji je bio prinuđen da se iz finasijskih razloga vrati sa studija. Na sreću, moje zebnje su nestale kada me je pozvala direktorka “Trendteksa“ Suanita Čelebić i ponudila stipendiju“, kaže Hasan Zeković, budući tekstilni tehnolog.

Stipendija pokriva troškove studiranja, literature, smeštaja i ishrane, a u iznos koji prima svakog meseca uključen je i džeparac. Za odlazak u “srpski Mančester“, kako su između dva svetska rata, zbog razvijene tekstilne industrije, zvali Leskovac, Hasan se odlučio zbog tamošnje Više tekstilne škole, osnovane pre 60 godina, a koja je u Jugoslaviji važila za jednu od najboljih obrazovnih institucija u branši.  

“Kao i svakom brucošu u početku je bilo teško. Odvojenost od kuće, drugi mentalitet, ali i neobičan dijalekt, činili su se kao nepremostive barijere. Međutim, u školi sam upoznao profesora Svetomira Golubovića, poreklom iz Prijepolja, koji me je ohrabrio i ulio sigurnost. Video je da sam zainteresovan za tekstilstvo, a mene je njegov prijateljski odnos podstakao da kroz studiranje dam sve od sebe“, kaže Hasan, koji je trenutno u Prijepolju odakle nastavu, zbog korona epidemije, prati putem interneta. Zabrinut je zbog toga.

“Ne bojim se da ću pasti neki ispit, jer sam teoretski potkovan. Strah me je da ću ostati uskraćen za praktično znanje. Ovaj semestar smo prema planu i programu trebali provesti u laboratorijama i tekstilnim pogonima. Praktična nastava je najvažniji deo mog obrazovanja. Onlajn prezentacija ne može zameniti rad za mašinom uz stručni nadzor profesora“, kaže stipendista “Trendteksa“ i budući šef nekog od pogona u ovoj firmi.

Prema podacima Privredne komore Srbije, upravo su tekstilni profili među najdefictarnijim zanimanjima u zemlji. Većina visoko kvalifikovanih radnika u ovoj branši starija je od 50 godina, a interesovanje učenika za rad u tekstilnoj industriji je sve manje.

Prema Hasanovim rečima, iz njegove generacije se samo jedna učenica opredelila za rad u tekstilstvu. Većina je posao potražila u nekim drugim oblastima, uglavnom van Prijepolja i Srbije. Zadovoljan je i voli svoj poziv, a posao u struci će mu, kako kaže, obezbediti sigurniju budućnost. Planira da, nakon zaposlenja, nastavi sa usavršavanjem kroz master studije. Zadovoljni su i u preduzeću “Trendteks“, jer će dobiti motivisanog, mladog stručnjaka, što je od izuzetne važnosti za ovu izvozno orijentisanu firmu i njenu konkurentnost na međunarodnom tržištu.

A.R.

 

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6535811
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1604
3276
1604
111794
192867
6535811

Vaš IP: 18.204.2.190
2021-04-19 08:00