Осврт “Полимља“: БИЛА НАМ ЈЕ 2020.

  03 januar 2021

Година која нас је маскирала. Година у којој су „штабови“ закључали људе широм света, под слоганом :“Будимо одговорни, останимо код куће“. А „пенго се попео на лободу“.

Ништа није указивало да ћемо се запитати: је ли истина оно што је стварно?!Причало се да се у Кини појавио вирус, па да је цео вишемилионски град „опустео“, да људи носе маске, не иду на посао...

Bila je 2020 1

А Пријепољци су остали без „наде“. Наиме, због почетка радова на лимској обалоутврди, уклоњена је (привремено, зар) бетонска клупа коју је граду поклонила холандска уметница. А у скупштинским клупама „лакрдија“ се настављала, пљуштале су увреде, тумачио се „јавашлук“, а неки су постали“пуноглавци“. Велика Британија је напустила Европску унију. Шта ће то значити за Европу, још се не зна. Док се ервопска сиротиња бори за „ући“, богати почели да излазе. Србија је 2009.поднела захтев да постане чланица, 2012.је постала званично кандидат, а од 35 поглавља колико држава треба да испреговара да би постала чланица, Србија је отворила 16, а затворила 2. Наиме, како то анализира Доминик Мојси у једној од најбољих књига које се баве садашњошћу света: страх, нада и понижење су “емоције повезане са поверењем које је одлучујући фактор у начину на који народи одговарају на изазове с којима се сусрећу, односно како се односе једни према другима. Када је контраст између идеализоване прошлости и фрустрирајуће садашњости превелики, преовладава понижење јер је нарушено поверење оних који су изгубили наду у будућност али за недостатак те наде окривљују друге”. Све се спремало за изборе. Промењен и изборни закон. Да се смањи цензус за „пролаз“. Заказано бирање за април. Књижевник Енес Халиловић, у интервју за „Полимље“ рече:“Руља је привид множине“ („Данас и овде, у неорганизованим друштвима, самоћа појединца долази до изражаја као никада пре.Свако зло је прождрљиво и спремно да прогута све пред собом“).

Bila je 2020 2

А онда дође март. До 11.марта потврђено 12 случајева корона вируса у Србији. Епидемија у 112 земаља. Цела Италија у карантину због 10.000 заражених. Светска здравствена организација прогласила је глобалну пандемију. Прекинуте су „све изборне радње“ у Србији. Председник државе Александар Вучић прогласио је 15.марта „ванредно стање“.

Bila je 2020 3

Шта се догодило? Одједном, школе су закључане, деца су пратила наставу преко телевизије, наставници су се повезали са ученицима преко друштвених мрежа, прекинута су сва спортска такмичења, редукована су окупљања, да би све кулминирало полицијским сатом, викендима којим нико није могао да изађе из куће, затворени су ресторани, све институције културе, многи су посао „пренели“ кући. Телевизија је постала „бројач“ заражених, хоспитализованих и умрлих од новог вируса о коме се ништа није знало. Старији од 65 као посебно угрожени, нису могли никуда из куће. Кретање ноћу забрањено је свима.

Bila je 2020 4

Постало је нормално говорити о „настави на даљину“ односно „онлајн“ раду и комуникацији. Слике пустих градова, без људи, обележиле су 2020.годину. Слоган који је ујединио све био је:“Будимо одговорни. Останимо код куће“. Полако се губила основна карактеристика човека као социјалног бића. Свако је остао сам са својим страховима. Први пут су и богомоље остале празне. Чуло се помало али тихо:“Шта све инсан весели неће дочекати“. Са свих страна кренули су према болницама „донатори“. Све је било добродошло. Маске, респиратори, дезинфекциона средства, апарати. Уз обавезно фотографисање. Хуманост за „facebook“ & „intagram“.

Bila je 2020 9

Дистанца.

Bila je 2020 11

За то време, срушена је на Валтеровој зграда некадашњег Хотела „Полимље“. Пријепоље мења свој лик и своје визуре тако што руши своју историју. Та, сви су увек хтели на ту једну једину, главну улицу. Залуд урбанистички планови да се град гради на левој обали, а да језгро остане зарад културе сећања, зарад континуитета трајања. Коме причати?! Пенго се попео на лободу и више силаска нема.

Bila je 2020 8

Маске су постале једина дефицитарна роба. А народ?! Ђе ће?! Само чека да прође! Шта да прође?! Показаће се да се пред нашим очима одвија невероватна промена свега што смо познавали као“нормално“. Присилне миграције у дигитални свет и дистанца довели су у питање стари тип друштвености. Да ли су све то припреме за нешто много комплексније?Оно што је постало јасно је да нема повратка на оно што смо познавали пре „вируса“.Све димензије глобализације потиснуће технолошки „тоталитаризам“, апсолутна доминација технологије. Ко управља, да ли је пред нема свет потпуне контроле? Људски додир је у антрополошком смислу средство за олакшање напетости. Слобода је темељна вредност. Тако се чинило пре „вируса“. Али 2020.је укинула „мишљење“ у корист “извршавања“. Ванредно стање укинуто је у Србији после 52 дана. Најригорознија мера била је 84 сата забране изласка. Људи су чамили у кућама. Време је било сунчано. Чули су се само пси.

Bila je 2020 10

Бројеви, слике медицинског особља у „скафандерима“, кола хитне помоћи, створила су атмосферу која је „сведоке времена“ подсетила на филм „Вариола вера“. Ипак, ближили су се избори, бројеви заражених више нису били алармантни, мање се умирало, на респираторима је било тек неколико људи. Опозиција је бојкотовала изборе. Ипак, више се причало о власти, него о корони. А шта је власт? Ех, шта је. Селимовић је рекао да је власт“ најтежи порок“. Зашто? Па „због ње се губи људски лик. Сујетни аутори непотпуног образовања, забављају сујетну публику оскудног образовања. Сујетни, ташти или частољубиви људи су они код којих потреба и тежња за важношћу, за друштвеним значајем, за успехом у каријери надилази могућности и стварне вредности, надраста способности. Који су они патолошки разлози због којих свака шуша, сваки ментални и морални пајац жели данас на овим просторима да се уплете у неки облик власти“.

Bila je 2020 12

Пријепоље је добило нову власт, на коалицију се чакало до августа. Није имало потребе да се жури. Радови на мосту су стајали, добили смо само градску кућу каква доликује, путеви се нису радили, пољопривредници су чекали да шта добију, медији су чекали да виде кога ће власт“мрко“ погледати, а кога ће „приблазнути“. Сви су били на чекању. Привреда, трговине, установе.

Bila je 2020 13

У продавницама мало света, до културе и нако није. Нико не улази. Како ће, запитаћемо, бити правдана планирана буџетска средства за бројне програме нам културне којих није било? Како ће изгледати извештаји о раду установа које нису радиле због епидемиолошких мера? Шта су радили запослени? Сигурно су нешто радили. Привредницима добро дошли минималци од државе за раднике који су и онако на минималцима. Неки рекоше,ономад, и од тих минималаца морали су понешто „кеширати“ онима који их запошљавају. Газдама их зову. Нико се није сетио годишњице смрти Сретена Вукосављевића. Још мало па ће се и онако садашњи питати: ко ти је тај?! То ти је онај што рекао:“Проклет нек си вилајету у коме је камење везано, а пашчад пуштена“. И који је рекао:“Велика је овде количина пакости“.

Bila je 2020 16

Пријепоље има своје велике и мале муке. Највећа су Стањевине. Нова власт је одлучно кренула у решавање проблема депоније. Наше смеће се покренуло ка прибојској привременој депонији. Држава је опет обећала да ће уложити средства да се гради Регионална трансфер станица и да се санирају Стањевине. Ово је треће санирање за петнаестак година. Владимир Бабић, након избора за председника општине, у експозеу рекао:“Надам се да ће грађани бити поносни на све нас“ изабравши и своје сараднике у Општинском већу. А у свету су отказиване манифестације које су трајале вековима или деценијама. Укинута су путовања, туристичке агенције као да су нестале. Празни су мостови Венеције, улице Париза, тргови Барселоне, плаже су остале пусте. Чак и Олимпијске игре у Токију, на којима је требало да настуипи и наш Aрмин Синанчевић који је остварио олимпијску норму у бацању кугле и био један од три такмичара из Србије која су у томе успела.

Bila je 2020 17

Лепа јесен није вратила живост. Број заражених поново је почео да се пење. Нови кризни штаб је прогласио нову ванредну ситуацију у општини 8.новембра. Постали смо „рекордери“ по броју заражених на нивоу Златиборског округа. Ухапшено је осам особа из Пријепоља у акцији посебног одељења за сузбијање корупције због злоупотребе службеног положаја. У притвору је задржан Д.З. бивши председник општине. Умро је Мирчета Вујичић, сељак из Правошеве који је глумио у 11 филмова. А рекао ми је ономад:“ Никад нисам желео да живим у граду. Где ниче, ту навиче“!   Друштвене мреже омогућиле су невиђене могућности. Перице су почеле да замиљају да за писање не треба бити ни писмен. У години 2020. многи су се „заљубили“ у своју „слику“ са друштвене мреже. Шта је сујета? Бирс би рекао:” Признање које будала одаје најближем магарцу”. Добро, то је дефиниција. А „нако“? Незнање је мајка дрскости. Добро је само знати да „нема смисла реметитио бесмисленост“.

Утоме ће и вакцина.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Polimlje 2021 FTN 300x300

Novogodišnje čestitke

Marketing

petar pan markica

panama markica 1

visus markica

soni markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5973213
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
592
6458
32315
88991
162833
5973213

Vaš IP: 3.227.247.17
2021-01-17 03:21