Na današnji dan pre 75 godina: REPUBLIKA

  29 novembar 2020

Zašto je taj datum važan? Zato što su građani na izborima odlučili, pa je 29.novembra 1945. ukinuta monarhija, a Jugoslavija je proglašena republikom. To društveno uređene baštine sve države koje su nastale posle nestanka Jugoslavije. Pa zašto su ga onda „ukinule“?!

Piše u istorijskim knjigama: 29.novembra 1943.godine, dok je rat razarao Evropu, tu kraj vodopada, u srcu grada, po čemu je taj bosanski gradić Jajce jedinstven u svetu, na parče zemlje koje oslobodiše partizani, stigoše 142 delegata iz svih krajeva Jugoslavije da kao tekovinu narodnooslobodilačke borbe naroda i narodnosti udare temelje razumevanju. Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije postade zakonodavno telo Jugoslavije koja se rađala kao republika i federacija. Tog hladnog dana u Jajcu, predsedavao je veliki intelektualac dr Ivan Ribar, predratni predsednik Skupštine Kraljevine Jugoslavije. Samo nekoliko nedelja u borbama oko Kolašina poginuo mu je sin Juricu, a dan uoči zasedanja AVNOJ- a na glamočkom polju poginu mu i drugi sin Ivo Lola Ribar. U Jajcu su položeni temlji jednog novog vremena.

128280824 659057244774978 3563232792530920360 n

Onda je stigla „slatka sloboda“. Bio je 29.novembar 1945.godine. Svojim poslednjim ukazom Predsedništvo privremene Narodne skupštine Demokratskre federativne Jugoslavije sazvalo je prvu sednicu novoizabrane Ustavotvorne skupštine. Ovoj sednici prethodila je svečana akademija u Narodnom pozorištu u čast Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnoj oslobođenja Jugoslavije. Kažu da je beogradskim ulicama vladala tišina dok su po štamparijama grmele rotacije izbacujući stotine hiljada primeraka prazničnih izdanja novina koje su nagoveštavale jedan od velikih istorijskih trenutaka na ovim prostorima. na osnovu toga i saglasno slobodno izraženoj volji svih naroda Jugoslavije Ustavotvorna skupština je rešila „u ime naroda“ da se Demokratska Federativna Jugoslavija proglasi Narodnom republikom, te će se ubuduće zvati Federativna Narodna Republika Jugoslavija koja će biti zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu ujedinjeni u Jugoslaviji. Time je ukinuta monarhija u Jugoslaviji, a cela dinastija Karađorđević lišava se svih prava koja su im pripadala. Tada je rečeno:“

index

Narodnooslobodilačka borba ne bi bila stvarno završena i njene tekovine ne bi bile do kraja potvrđene da Ustavotvorna skupština nije na samom početku izglasala to za šta se naš narod izjasnio na izborima- da se izglasa Republika“.

Decenijama se proslavljao 29.novembar kao Dan Republike. Onda je ukinut datum. Što? Ta, republike su po svom državnom uređenju sve države koje su nastale posle nestanka Jugoslavije. Barem im to svima piše u ustavima. Decenijama pesnici su recitovani. Branko Miljković pitao:“Da li će sloboda znati da peva kao što su sužnji pevali o njoj? I još pisao Miljković da „najlepše pevaju zablude“ i da smo „mnogo patili, pa sada, evo, peva pripitomljeni pakao“.

I slučaj je hteo da 29.novembra (1998.) umre jedan od najvećih jugoslovenskih filmskih reditelja Živojin Pavlović. Umeo je da „slika“ i da ne skriva ono što se krilo: nesviklost, neukost, surovost, sirovost, prostakluk, nedoraslost, primitivizam, mentalnu bedu, koristoljubivost, vlastoljubivost, zlobivost, lako zaboravljanje, mržnju prema svemu što je lepo i istančano. Eto svega u: „Zasedi“ („Majku vam seljačku i vi ste neka revolucija“), „Buđenju pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Zadahu tela“ i u „Doviđenja u sledećem ratu“. Bio je uvek u intelektualnoj opoziciji onima koji su „bdeli nad ideološkom istinom“ jer su uvek ti imali „neprijatan zadah“. Te 1998.izašla je i njegova knjiga“Otkucaji“. Napisao je nekoliko meseci pre smrti 29.novembra:“Balkan ne zna za stvaranje. Njegov kolektivistički duh ga ne priznaje jer je stvaranje pojedinačni čin. Balkanska plemena baš zato što su to do današnjih dana ostala održavaju svoj „status quo“ na razaranju. Ideologija: u se, na se i podase. Život bez iluzija. Bez snova. U zavisti. U osvetama i strahu od osveta. Psovke. Podsmesi. Uvrede. Nasrtaji. Rušilaštva. Da li je ovde moguća elita? Ne. Nije moguća. Ideali balkanskih plemena su tragikomični jer je vreme nacionalnih samosveti prošlo. Osvajanja su sada internacionalna. Njih obnavlja novac“.

Ideja jugoslovenstva ugušena je u krvavim ratovima na prostorima gde je rođena. S tim teškim bremenom nestao je 4.februara 2003.godine i formalno naziv Jugoslavija za neku državnu teritoriju.

Ali republike traju. Sve redom. Zašto se onda ne obeležava 29.novembar kao dan kad je proglašeno takvo državno uređenje? Pitanje koje i ne traži odgovor. Jer lako se ovde dogovoriti da se neukom puku prikaže da je je 29.novembar bilo „ono nešto što je nastalo u J (j)ajcu, pa se onda svi smijulje (kao razumeli tu lascivnu asocijaciju) ili da je to bilo „ono kad smo morali nositi svi pionirske marame“.

E, ali nije tako.

Mnogo je i krupnije i važnije i temeljnije. Sama suština. Utkana je u Ustav. Republika.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6535910
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1703
3276
1703
111893
192867
6535910

Vaš IP: 18.204.2.190
2021-04-19 08:30