Месна заједница Каћево: ОБЕЋАВАЈУ, А ПУТЕВИ СЕ НЕ ЗАВРШАВАЈУ

  12 oktobar 2020

Снабдевање струјом и дотрајала путна инфраструктура проблеми су које ова месна заједница деценијама не успева да реши.

Деведсетих година Месна заједница Каћево бројала је преко 200 становника. Тридесет година касније у Каћеву је стално настањено петнаестак домаћинстава, који се баве сточарством и малинарством. Остало су празне куће које Каћевци настањени у Пријепољу обилазе углавном кад је сезона малине. Тад село живне, а након бербе остане само онај ко мора. Остали се врате у град.

Према речима председника Савета месне заједнице, Џемалудина Хајдаровића, у Каћеву има око 150.000 садница овог бобичастог воћа, а мештани који се баве сточарством узгајају 200 грла говеда и око 250 оваца. Највећи проблем који већ низ година мучи становнике овог села је лоша путна и електроенергестска инфраструктура.

“Стубови за струју су дотрајали. Први ветар или киша направе кратак спој и Каћево остане без струје, дешавало се и по два дана. Тимови Електродистрибуције изађу на терен отклоне квар, али проблем остане да сачека следећу кишу или снег. Обећавали су бетонске стубове, али до сад по том питању ништа није урађено“, каже Хајдаровић.

Кроз село пролази магистрални пут, који је до места Шућријина чесма у врло добром стању. Од те локације па навише у дужини од око 4 километра друм је тешко проходан. Асфалт се назире у траговима. Здробљен под точковима тешких камиона који превозе дрвну грађу и избраздан водама које се током сезоне топљења снегова и за време јаких киша сливају по њему, учиниле су да овај пут на појединим местима личи на ораницу. Када нападају снегови тим делом је немогуђе проћи, па се Каћевци зими опредељују за нешто даљи путни правац преко Бјелобаба.

AR Месна заједница Каћево foto 2

Ни стање сеоских путева није ништа боље. Прошле године, општина је за одржавање ове путне категорије издвојила по пола милиона динара, за сваку месну заједницу појединачно.

“Тражио сам додатна средства да се ураде одводни канали. Они обећавају, а путеви се не завршавају. Ово је стрм терен, са великим успонима, све што наспемо за крпљење вода однесе. У септембру смо све окрпили, у априлу ко да нисмо ништа“, каже Хајдаровић.

Када је реч о водоснабдевању ту је ситуација повољнија, једино кад су дуготрајне суше поједина домаћинства имају прекид у дотоку.

“Урадили смо једну јавнo појило за стоку, близу школе, која нам служи током периода суше. Планирали смо да још два изворишта да уредимо, али недостају средства.“

Па ипак, није све тако црно, рећи ће Хајдаровић:

“Захваљујући општинском руководству и залагањима директора Основне школе “Свети Сава“, Бесима Бегановића, урађена је нова школска зграда. Свих ових година и општина и директор школе, ангажовали су се око превоза за ученике из Каћева до школе у Бостанима. То нам пуно значи. Превозник је у било којим временским условима био прецизан и поуздан.“

Ново Општинско веће је на својој првој седници, почетком септембра, одблокирало застој у извођењу радова на 11 путних праваца. Рехабилитација, поправке, санација и одржавање путева у МЗ Каћево, уговором о јавној набавци поверени су Грађевинској фирми “Лабуд плус“.

А.Р.

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

novembar 2020
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5699676
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
438
5362
38915
142026
106305
5699676

Vaš IP: 3.238.147.211
2020-11-28 03:17