У МАЛИЊАКУ САФЕТА ОБУЋИНЕ У ОСОЈУ:ОВО ЈЕ „ТА“ ГОДИНА, КАД СЕ ТРУД ИСПЛАТИ

  14 jul 2020

„Род је добар. Ако нас до краја бербе послужи сунчано време, и по једна фина киша недељно, мог`о бих убрати око четири тоне.

Прве гајбице зрелих плодова са 6500 садница, колико има Сафет Обућина у свом малињаку у осунчаном Осоју, брао је са још две комшинице, искусне берачице. Зато што се показао као добар домаћин свих претходних година, тај дан му је био гратис. Све остале дане бербе плаћаће берачима 100 динара по гајбици.

За разлику од многих малинара, Сафета Обућину није обесхрабрила ниска цена овог воћа на тржишту. Излаз није тражио у крчењу својих засада већ је радо прихватио сарадњу са ЕС Комерцом и прешао на органски начин узгајања. И није се покајао. Цена плода органске малине била је ранијих година 30 одсто виша, а ове године су се договорили, „на дну њиве“, да се по килограму плаћа додатних 50 динара.

„И ми и ЕС Комерц поделили смо ризик. Ако би цена на тржишту малина била мања ми би смо боље прошли, у супротном, откупљивачи. Сарадња је одлична, саветујемо се редовно, они контролишу малињаке, земљу, лист, плод, од њих добијамо средства за прскање на органској бази а прскамо само једном, пре него што малина почне да цвета. И ђуброво је органско, два пута ђубримо, с пролећа и кад плод почне да „наљева“. Тако да, засада, све иде у добром смеру“.

Mc Počela berba malina 4

Сафет Обућина је пун хвале за ЕС Комерц јер су увек ту за малинаре, и саветодавно али и финансијски.

„Важно је што ништа не плаћамо одмах. Оно што уложимо одбије нам се на крају од исплате. Такође има берача који ми у току бербе хоће да виде неку пару. И ту нам ЕС Комерц излази у сусрет, пребаци нам новац на рачун да платимо берачима, па се то на крају опет одбије. Ја сам презадовољан“, каже Обућина.

Тог, првог дана бербе, овај малинар је са „горње“ парцеле обрао 12 гајби а толико ће, каже, и са оне „испод“ куће, 50-ак кила, углавном.Онда ће два, три дана направити паузу, док не стигне наредно „коло“.

„Добар берач малина је онај који може да убере 25 гајби. Њему се исплати дати дневницу. Имао сам ја берача који нису могли да напуне више од 6 гајби за читав дан. Зато је најбоље уговорити цену бербе по гајби, каже Сафет сећајући се да су му једне године све малине остале неубране јер се није исплатило.

„Кад је малина добра ја могу да уберем и по 45 гајби“ додаје искусна берачица која се стално крије од објектива апарата и не жели да јој се помене име. Каже, „ђеца јој не дају да ради“. Није јој неопходно, али она више воли „бити на ваздуху, „затурати“ шале и зарадити, него сиђети кући беспослена“. То је, каже, одржава. Пријатељица се солидарисала па неће ни она да се слика, али сваке године иде у надницу. Њој је невоља.

Иначе, Сајови засади стари су око 20 година и још су добри. Проширивао их је четири пута. Први малињак је настао из садница његовог амиџе који је био један од 12 првих пријепољских малинара који су преко тадашње Земљорадничке задруге узели 1500 садница. Први је почео са овим послом у Осоју.

МАЛИНАРСТВО КАО ПОРОДИЧНИ БИЗНИС

Сулејман Обућина, сматра да је баш он претеча малинарства у Осоју. Затичемо га поред уређених засада који се граниче са Сафетовим. Иза високих садница најпре се не виде главице његових унучића, који су већ почели да дају свој допринос породичном бизнису, а потом из малињака „израњају“ и остали чланови породице.

Сулејман је председник Удружења малинара „ Златна малина“ и о овом послу све има у „малом прсту“. Прави пионир, каже. Радећи као возач видео је по Србији да се људи успешно баве малинарством и кренуо са првим засадима.

„Кад сам почео да садим малине пре 22 године, овде су ми се изругивали. Говорили су да садим трње, смејали се у Осоју. Али, после неколико година, пошли су мојим стопама. Како је тада дошло до велике експанзије, тако су се многи вратили уназад, запоставили малињаке због ниске цене...“ прича Сулејман наводећи да је сваки посао у пољопривреди ризик, али да мораш бити спреман да га прихватиш.

MC Počela berba malina 2

„Било је година кад се добро зарадило и оних кад се изгубило. Али дугорочно гледајући, малине су се исплатиле. Кад бих продао све што имам не бих могао да узмем новца колико сам зарадио од малина. Да сам млађи, ја бих улагао у малињаке, садио бих нове сорте, обнављао и проширивао засаде, пратио све едукације...“

Али, додаје, за њега је касно.Ради онолико колико терета може да „поднесе“ његова породица, колико сами могу да овладају послом.

И он и Сафет се слажу да држава сада даје добре подстицаје пољопривредницима, али је та реакција закаснела. Требало је да уследи раније, док још људи нису напустили село. Сафет сматра да у пасивним крајевима, где људи не обрађују више од једног до два хектара, држава треба да плати пољопривредницима доприносе за пензију и здравствено осигурање. Тада би они могли да живе од пољопривреде и остали би на селу. Кад сељак „ојача“ он би после могао и сам да настави. Закаснило се, младост је отишла за бољим животом.Али би, можда, могли и да се врате кад би се нешто променило...

„Па ми смо сишли у фабрике јер нисмо имали никакву сигурост на селу. Зависили смо од времена, од тржишта, од људи... ма све ти је било несигурно“ каже Сафет Обућина, мада он, никад званично није напустио Осоје.

„Запослио сам се у „Ирису“ и док нисам 2008. године отишао у пензију увек сам долазио на имање, имао сам врт, косио, радио око воћки, продавао на пијаци... Малине су „дошле“ 2000. године и остао сам везан за њих до данас. И мени и свима овде малине су доста дале, поправили су људи куће, променили или купили нова аута, набавили механизацију, ма живнули смо у сваком погледу. Е сад, није свака година иста и то ти је тај ризик. Али мораш да идеш даље, да се стрпиш, сачекаш прилику...Сафет сматра да је ово „та“ година када ће се сав труд и улагања исплатити.

„Род је добар. Ако нас до краја бербе послужи сунчано време, и по једна фина киша недељно, мог`о бих убрати око четири тоне“. Тако је било у родним годинама. Али, и са 3 тоне рода бићу задовољан“, каже Сафет Обућина, док ме у својој „пичилици“ купљеној од субвенција, вози ближе чаршијском асфалту. Плодови „горњег“ малињака, остали су да дозревају на сунцу, зрели су „почишћени“ рукама вредних берачица.

Мемнуна Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2020
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5549074
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2933
4127
11985
97729
126995
5549074

Vaš IP: 34.236.245.255
2020-10-29 21:35