VATROGASNO - SPASILAČKA JEDINICA: NAŠA SNAGA JE U JEDINSTVU I HUMANOSTI

  05 decembar 2019

Godina koja je već na izmaku za pripadnike Vatrogasnog bataljona Prijepolje bila je zadovoljavajuća u odnosu na prethodne. Intervenisalo se ukupno 166 puta od čega se u 127 slučajeva radilo o požaru.

Većina nas ne razmišlja mnogo o uslovima rada vatrogasaca. Prizor plavih rotacionih svetala i dvotonski zvuci uočljivih crvenih vozila koja žure ka požaru uglavnom zasene ono što vatrogasci rade pre, tokom i posle požara.

Za intervencije moraju biti spremni 24 časa dnevno, svakog dana u godini. Vatrogasno-spasilačke službe deluju kao jedinice organizacionog sistema MUP-a Srbije i da imaju strogu vojničku disciplinu u toku svog radnog vremena koje provode, kada nisu na terenu: vežbanjem, održavanjem kompleksne opreme i predavanjima.

AR VATROGASCI VUJADIN

“Da bi neko bio vatrogasac, osim što mora biti spreman i obučen, neophodno je i da bude human čovek. Ovde se kroz rad pruža mogućnost da se upravo ta ljudska vrlina iskaže na delu”, kaže Vujadin Kovačević, komandir Vatrogasno – spasilačke jedinice u Prijepolju.

Vatrogasna jedinica Prijepolje ima 36 zaposlenih, a u svakom momentu dežurno je šest do sedam profesionalaca. Vujadin Kovačević, komandir Vatrogasne jedinice Prijepolje kaže da su vatrogasci, sa aspekta protivpožarne zaštite, zadovoljni tekućom “požarnom godinom” u odnosu na prethodne.

“Na područjuVatrogasnog bataljona Prijepolje, u okviru kojeg, pored prijepoljske, deluju još dve aktivne jedinice u Novoj Varoši i Priboju imali smo ukupno 315 intervencija. Vatrogasna jedinica Prijepolje je tokom ove godine imala najveći broj intervencija, ukupno 166. U 127 slučajeva radilo se o požaru. U preostalom broju intervencija radilo se o tehničkim intervencijama u saobraćaju, ispumpavanjima vode, dežurstvima i ostalim intervencijama u našoj na dležnosti. Na žalost jedno lice je izgubilo život, dvoje je povređeno , a četvoro lica je uspešno evakuisano bez povreda”, kaže za “Polimlje” Kovačević.

Na sreću pripadnika Vatrogasnih jedinica koje pokrivaju tri opštine, broj šumskih požara bio je daleko manji nego prthodnih godina.

“Za razliku od 2013. i 2014. godine kada su požari besnili na širem području ove tri opštine, i 2017. kada je gorela šuma na samom obodu gradskog jezgra u Prijepolju, ove godine nismo imali većih šumskih požara”.

On tvrdi da su uzročnici najvećeg broja požara nesavesni građani koji, naročito s proleća prilikom krčenja poljoprivrednih dobara, biljne ostatke pale u blizini šuma. Pričinjena šteta je mnogostruko veća od novčanih kazni koje plaćaju građani.  

AR VATROGASCI 5

“Zakonom je zabranjeno loženje vatre u šumi i na 200 metara od šume, izuzev na vidno obeleženim mestima. Kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara su zaista male. Pričinjena šteta izazvana požarom daleko premašuje visinu novčane kazne, koja je za fizičko lice od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravno od 300 000 do milion dinara. Te kazne bivaju prepolovljene ako ih lice plati u roku od 10 – 15 dana“, kaže nam komandir Kovačević.

Sigurno najveći ekološki, zdravstveni, a sa godinama i društveni problem opštine Prijepolje, je nesanitarna deponija u Stanjevinama. Deponija je tokom protekle godine u nekoliko navrata gorila, pa je samim tim bila i najveći profesionalni izazov prijepoljskim vatrogascima u tekućoj 2019.

“Na tom području smo bili više puta angažovani. Razloge za tako veliki broj požara na deponiji će utvrditi nadležni organi. Situacija je bila najkritičnija u avgustu kada je opština proglasila vanrednu situaciju.Tada smo danonoćno, u koordinaciji sa JKP “Lim” bili aktivni. Pomogli su i Putevi Užice sa velikim kamionima. Nasipali su zemlju i šut. Pravili smo zemljane staze kako bi vatrogasci mogli prići. Pa i pored svog našeg angažmana, trebalo nam je sedam dana da ugasimo požar. Gašenje je bilo komplikovano iz razloga što se požarište nalazilo u dubini deponije. Slojevi različitog materijala delovali su poput “izolatora” ne dopuštajući vodi da dopre do požarišta. Bili smo prinuđeni da deponiju pokrijemo slojevima zemlje kako bi smanjili dotok vazduha i na taj način smo uspeli da ugasimo vatru. Nakon avgusta imali smo još 7 – 8 intervencija na istoj lokaciji“, rekao nam je Kovačević.

Industrijski akcidenti se ubrajaju među najrizičnije intervencije. Požar koji je prošle godine izbio u prijepoljskom preduzeću „Trendteks” je primer takve, zahtevne, intervencije. Na sreću nije bilo povređenih, ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije.

“Firma “Trendteks” ima dobru mrežu hidranata i obučene radnike. Oni su efikasno pomogli našim ekipama u lokalizovanju i gašenju prošlogodišnjeg požara. Na žalost, požarom je pričinjena velika materijalna šteta. Što se tiče industrijskog kompleksa, protivpožarni inspektori prate situaciju na terenu i ove godine nije bio industrijskih akcidenata”, kaže on.

Za sve građane Prijepolja, posebno one koji žive u mesnoj zajednici Brodarevo, izgradnja Vatrogasnog doma u ovoj mesnoj zajednici imala je posebnu važnost. Opština je 2012. godine za ovu namenu izdvojila 20 miliona dinara.

Tim potezom namera opštine bila je da reši problem udaljenosti koji Vatrogasno-spasilačka jedinica u Prijepolju ima. No, ni posle sedam godina od izgradnje Vatrogasni dom ne služi svojoj nameni. Zbog čega?

”Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su izvršili obilazak objekta i dobili smo uveravanje da će sledeće godine biti stavljen u funkciju. Za nas bi to bilo od ogromnog značaja jer u poslu kojim se bavimo svaki je minut dragocen. U idealnim vremenskim uslovima, sa minimalnom frekvencijom vozila na magistralnom putu, naša jedinica do Brodareva stiže za 25 -30 minuta.Tih 8-12 dobro obučenih kolega bi, uz kvalitetnu opremu, bili prvi odgovor u slučaju neke neželjene situacije na tom području”, kaže komandir Kovačević.

AR VATROGASCI 3

Pri prijepoljskoj jedinici deluje i tim za spasavanje i rad na vodi. Reč je o jednom od prvih timova takve vrste u Srbiji. Tim je delovao tokom 2010. godine kada su na teritoriji naše opštine bile ugrožene hiljade stanovnika. Poplave su tada oštetile četiri mosta, puteve i otežale komunikaciju sa pojedinim selima. Bili su angažovani i u Obrenovcu, 2014. godine.

“Kroz prekogranične projekte EU, ostvarili smo veoma dobru saradnju sa vatrogascima iz Berana. Pošto nas povezuje reka Lim, na vezi smo kada dođe do obilnijih padavina. Radi se o privatnoj komunikaciji zahvaljujući kojoj možemo da predvidimo dolazak plavnog talasa iz Crne Gore. Od Bijelog Polja do Brodareva, iz našeg iskustva, plavni talas stiže za 4 do 6 časova, a toliko mu je potrebno da dođe i do Prijepolja. Tada pratimo situaciju na kritičnim tačkam u našoj opštini Jalija u Brodarevu, Ivanje, Raišnjevo, Kamenogorsko, Šarampov i Zalug”, rekao je Kovačević.

Kada nisu na intervenciji, vatrogasci i spasioc i održavaju opremu i bave se edukacijom stanovništva. Nekad su u okviru školskog sistema funkcionisale vatrogasne sekcije. Danas se protivpožarna nastava odvija kroz zajedničke projekte Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komandir Kovačević je ponosan na saradnju koju njegova jedinica ima sa školama:

AR VATROGASCI 4

“Svakog meseca obilazimo škole i predstavljamo našu službu đacima prvog, četvrtog i šestog razreda. Edukujemo ih kroz predavanja i obrazovni materijal “Azbuka bezbednosti”. U srednjim školama dolazimo sa planom “Vatrogasac u školi”, koji je u potpunosti izradila naša jedinica. Tokom godine imamo četiri javno-pokazne vežbe na stambenim objektima, školskoj infrastrukturi, industrijskim postrojenjima i benziskim stanicama”, kaže Vujadin Kovačević i dodaje:

“Ako stanovništvo dobro informišemo i upoznamo sa načinom prevencije, onda možemo značajno umanjiti posledice katastrofa.”

Što se tiče ljudstva i tehnike, prijepoljska jedinica je spremna, dobro obučena i opremljena. Sektor za vanredne situacije u kontinuitetu nabavlja vozila i neophodnu opremu. Prošle godine Vatrogasni bataljon je dobio novo vatrogasno vozilo za jedinicu u Novoj Varoši.

A.R.

 

 

 

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5084635
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1435
6051
24439
42924
134040
5084635

Vaš IP: 18.232.188.89
2020-07-10 05:54