„POLIMLJE“ U NAJUREĐENIJEM MALINJAKU U LIMSKOJ DOLINI: MALINARSKA KUĆA UVEK PUNA

  31 jul 2019

Epitet najuređenijeg malinjaka u limskoj dolini pripada, po opštim ocenama, onom u Ivanju čiji vlasnik Muhamed Hamdo Jonović s ponosom ističe da je na početku svake berbe ovde čitav mali vašar otkupljivača.

„Svi bi hteli izvanrednu malinu, u proseku oko 30 tona, na jednom mestu, svežu i brižljivo odnegovanu. Ja uvek odaberem najpovoljniju a, po mom mišljenju, sve ove četiri godine to je ponuda beogradske „Lukove“, kaže Hamdo za List „Polimlje“.

Na parceli od oko 2,5 hektara četiri petine su pod malinom. Ostatak zauzima kukuruz, a ovih dana podseća na onaj u Vojvodini ili Mačvi, nešto je bilo pod pšenicom, a posejano je proletos i 10 kilograma semena pasulja, posadjeno oko 6000 struka paprike...

Uz parcelu u Divljacima, selu izmedju Sopotnice i Kaćeva i još jednu takodje u Ivanju, imam ukupno oko 40.000 sadnica maline. U pitanju je sorta „vilamet“ i svaka sadnica je na mojoj zemlji. Nisam ništa uzimao pod zakup a ogromna prednost je što je glavnina malina ovde na ovoj parceli sa 50 redova, u njivi koja se proteže od sredine Ivanja pa gotovo do Lima, priča Hamdo.

Šta je to što izdvaja ovaj malinjak od ostalih?

mmm1 2

„Ovo gde sedimo je malinarska kuća. Sve je podredjeno malinarima, sezonskim radnicima, koje angažujem evo već četiri godine. U sezoni berbe ovde je u proseku dnevno 17 radnika. Sve zapisujem, o svemu imam evidenciju, čuvam svaki otkupni list a o dnevniku upotrebe zaštitnih sredstava da i ne govorim, tako da sve što vam kažem mogu odmah i da pokažem. Sa beračima imam obostrano prihvatljiv i stimulativan dogovor. Ove godine plaćam 90 dinara po ubranoj gajbici, obezbedjujem jedan obrok dnevno koji se priprema u restoranu hotela „Hisar“, a na moj obraz i račun su kafe i osvežavajući napitci tokom rada. Berači su zadovoljni, uigrani i imaju višegodišnje iskustvo u mojim malinjacima. To je značajna prednost. Najvećim delom su iz Ivanja, mada ove godine imam jednu Beogradjanku, prošle godine sam imao veću grupu iz Sjenice, ali okosnicu ovog tima berača čini lokalno stanovništvo“.

Berači su u prolazu objašnjavali šta ih drži baš u ovim parcelama i kakva je atmosfera u punoj sezoni berbe. Njihova mišljenja se sažimaju i uglavnom ponavljaju: vrlo su zadovoljni odnosom porodice Jonović prema njima, nemaju nikakvih zamerki na dogovor i njegovu primenu, ne duguje se nikome ništa a isplata je prema željama berača.

„Za sada niko neće pare, mada ih na kraju svakog dana pitam treba li kome akontacija ili bilo šta drugo. Svi odmahuju rukom uz komentar da su im dok traje berba, pare sigurnije kod mene“, kaže Hamdo.

Ovde su na delu obostrane prednosti. Vlasnik malinjaka ima uigran tim sezonaca od kojih dobar deo njih radi kod Jonovića od marta do oktobra sve druge poslove koji su u malinjaku neophodni. Sezonci, ne samo berači, imaju odgovornog i poštenog poslodavca. U takvim okolnostima uspeh se meri na blagajnama: vlasnika malinjaka na blagajni „Lukove“, a sezonskih radnika na kraju kampanje, na blagajni Muhameda Hamda Jonovića.

Ostale dve manje parcele beru se „karavanski“, kad glavni malinjak obezbedi višak radnika onda ih Hamdo poveze sa dvoje vozila i za nekoliko sati oberu malinjake u Divljacima i na drugoj lokaciji u Ivanju. Na taj način je za berače omogućen kontinuitet od najmanje četrdeset dana berbe.

mmm1 3

„Ono što me dodatno vezuje za ovog otkupljivača su blizina hlanjače i izvanredan zaštitar, agronom Dragan Čančarević koji je zaista vrhunski stručnjak u svom poslu. Kada sam u prvoj godini berbe dogovorio otkup, on je stigao i čim je ušao u malinjak samo je rekao „mašala domaćine, daj da vidim listu čime si tretirao do sada ove dobre sadnice“. Kad sam mu rekao da nisam ničim prskao malinu, napravio mi je spisak najhitnijih preparata za koje sam u „ES komercu“ istog dana platio 68.000 dinara! Svaka se para višesstruko vratila. Plod maline je apsolutno prošao sve kontrole kvalieteta, prinos je bio maksimalan, pa je uz te godine dobru optkupni cenu i zarada bila vrlo impresivna.

Otkupna cena, nezaobilazna tema za malinare?

-Moj otkupljivač je startovao sa 150 dinara 3. jula kada sam počeo berbu. Juče je podigao na 160 dinara. Ništa nije najavljeno, ali verujem da će uslediti još jedno povećanje cene. Ja sam zadovoljan jer sam na dobrom putu da ostvarim „bonus poremiju“ od 15 dinara na kilogram zbog količiune i kvaliteta. Generalno, preoiizvodjači bi što veću cenu uz što „labavije“ kriterijume kvaliteta. Isto to, ali sa suprotnim predznakom, bi i proizvodjači. To nadvlačenje konopca će potrajati dok se ne „pročisti“ mnogo toga kod proizvodjača ali i kod otkupljivača. Mislim da malinarstvo ima perspektivu, ali se mora mnogo više verovati stručnjacima, ne samo agronomima nego i ekonomistima. Ne možemo svi sve znati. Ko to misli ide pravo u haos iz koga nema povratka. Zar nije ove godine ozbiljno smanjen broj sadnica? A taj proces će se nastaviti, ostaće samo najspremniji i najozbiljniji proizvodjači. Nema veze ko koliko ima sadnica, važan je kvalitet i ekonomska računica koja uključuje ravnotežu izmedju raspoloživih ljudskih kapaciteta i broja sadnica. Vidite da je radnika sve manje tako da će i tu biti popriličnih lomova, smatra Jonović.

mmm1 1

Druga njegova komparativna prednost mu i donosi „bonus premiju“ u ceni maline. Blizina hladnjače kojoj predaje malinu presudno utiče da se zadrži kvalitet ubranog ploda prilikom zamrzavanja. A Hamdo to ovako objašnjava:

-Tri puta dnevno ja vozim ubranu malinu do hladnjače koja je na kilometar-dva odavde. Kako berači pune gajbice tako jedan mladić, koji je plaćen za manipulativni rad sa punim i praznim gajbicama, formira stubove punih gajbica koje su obeležene brojem koji berači imaju. Na kraju dana saberemo sve gajbice za svaki broj i imamo dnevni učinak. Čim na stanju imamo oko 150 punih gajbi, on utovara i transportujemo malinu do hladnjače. Tako to činimo tri puta dnevno skraćujući na minimum vreme izmedju branja i zamrzavanja maline, priča Hamdo.

Glavni malinjak ima 50 redova i prepoznatljiv je kako po uredjenosti tako i po malinarskoj kući crvene fasade. U prizemlju je prostorija za osveženje berača, toaleti, kupatilo...sve uradjeno po najvišim standardima, sa pločicama i sanitarijama. Uz prizemlje su i dve prostorije, trpezarija i ostava za gajbice. Na spratu su sobe za spavanje za slučaj da su berači ili sezonci sa strane i da im je potreban smeštaj.

Prilikom posete najuređenijem malinjaku nismo mogli a da ne primetimo da su u ivanjskom polju već požutela stabla maline što je prvi znak da je berba ili pri samom kraju ili je već završena. Kod Hamda Jonovića vrhovi stabala su i dalje zeleni a on je, kako i priliči, optimista.

mmm1 5

-Ovde smo počeli sa berbom 3. jula i računam da će trajati do 5. avgusta. Pre dve godine berba je ovde trajala 52 dana, ove godine možda desetak dana manje. Sve tajne se kriju u potpunom poverenju u agronoma i strogom poštovanju njegove recepture kako po vrstama tako i količinama sredstava za zaštitu i kalendara tretiranja biljaka.

Ivanjskim poljem kakvoga pamte starije generacije, odavno se ne čuju žetelačke pesme koje su julskih dana u nekim decenijama prošlog veka odjekivale ravnicom. S vremena na vreme žetelačka natpevavanja zameni vesela pesma i graja berača malina. Najbrojniji su i najglasniji oni u malinjaku Hamda i Nafe Jonović. Kako i ne bi kad se u proseku svakog dana okupi 17 berača. Koji imaju šta da beru i koji dnevno zaradjuju izmedju dve i četiri hiljade dinara. Mnogi od njih će ostati sve dok ima posla u malinjacima. Kad god zatreba sa njima su ne samo Muhamed koji je „projekt menadžer“ nego i njegova supruga i troje njihova dece.

M.M.Mutabdžija

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5425663
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1973
3801
15625
101525
120971
5425663

Vaš IP: 52.3.228.47
2020-09-24 13:10