JUBILEJI: DVE DECENIJE LIMSKOG ADRENALINA

  31 maj 2019

Limska regata prvi put je organizovana 16. juna 2000.godine, zahvaljujući grupi entuzijasta planinarsko – sporskog kluba” Kolovrat. Koliko se u ovih poslednjih dvadeset godina spustilo splavara niz bukove Lima,, ne zna ni naš sagovornik Dragoljub Simović – Sima. Ali se, „ko' da je juče bilo“, seća njenog početka.

Redovni učesnici Limske regate i danas će vam sa istim ushićenjem pričati o neverovatnim lepotama kanjona Lima, “Kumaničkom”, “ćamilovom” buku, “velikom i malom Tifanu”, deonici Plav- Murino koja nikog nije ostavila ravnodušnim. Za većinu splavara najlepši deo Lima je Kumanička klisura. Tu je Lim sebi prosekao put kroz stene visoke i do 800 metara. A bukovi? Oni su, baš na ovom mestu, pravi izazov za ljubitelje ovog ekstremnog sporta, željne adrenalina.

Danas će se, po dvadeseti put, niz brzake Lima spustiti još jedna ekspedicija splavara. Predvodiće ih, kao i svih prethodnih godina Dragoljub Simović - Sima, predsednik planinarsko – sportskog kluba Kolovrat. On je i najzaslužniji za okupljanje splavara, koji već 20 godina pohode ovaj kraj kako bi iznova doživeli adrenalisku avanturu na brzacima Lima.

Koliko se proteklih godina niz Lim spustilo raftera, to ni naš sagovornik ne zna. Ali se, „ko' da je juče bilo“, seća njenog početka.

j.b. regata foto simo

„ Prijatelj iz Lajkovca nam je obezbedio 3 vojna desantna čamca a naša Civilna zaštita posudila još dva. Te, prve godine, učešće na Regati uzelo je 57 splavara sa prostora bivše Jugoslavije koji su na raspolaganju imali samo 12 pojaseva za spasavanje. Po završetku regate “dečejce” smo nabavili na vojnom otpadu u Užicu. Sa pojasevima je išlo teže, pa su ih, po našim nacrtima, šili radnici Tekstilnog kombinata i Irisa, priseća se Simović.

Zahvaljujući entuzijazmu prijepoljskih splavara a pre svega dobroj organizaciji, manifestacija postaje sve masovnija.

“Četvta Limska regata okupila je 500 učesnika. Rafteri su u Prijepolje, maltene, mogli doći sa rukama u džepovima. Sve što smo od njih očekivali je da prijave učešće. Ostalo je bila naša briga. Imali su besplatan prevoz do Prijepolja, kao i prevoz od Prijepolja do Plava, odakle kreće ekspedicija. Od vojske smo pozajmljivali čamce, opremu, vreće, šatore. Nije bilo druge, morali smo se snalaziti, ako smo hteli da ova manifestacija zaživi”, kaže na Simović.

A zaživela je…i postala turističko - sportska manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj splavara. Naši, “domaći”, predvođeni sagovornikom “Polimlja”, postali su ambasadori Lima i sasvim sigurno nazaslužniji za razvoj raftinga u Srbiji.

j.b. limska regata foto 1

Manifestacija je, kaže Simović, “preživela sve turbulencije ovoga društva”. “Adrenalinska avantura” započeta je u Jugoslaviji, nastavljena u zajednici Srbije i Crne Gore, a nakon njenog razjedinjenja, ostala  “sjedinjena” i nastavila da okuplja splavare iz regiona, pa i šire. Deonica od Plava do Prijepolja duga je 130 kilometara, a Limska regata okuplja splavare iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Pored posada iz četiri bivše republike, Limom splavare i rafteri iz Austrije, Nemačke, Češke. A u tome i jeste njena lepota!

Danas će manifestacija krenuti u još jedno “povezivanje” Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja i Prijepolja:

“Povezujemo gradove Polimlja, isprepletane kulturama, religijama, koji su ujedno i riznica kulturno – istorijskih spomenika. Tu specifičnost gradova kroz koje prolazimo, pokušavamo da približimo rafterima. Uz lepotu divlje i netaknute prirode kroz koju proalzimo ovo je, zaista, jedan nezaboravan doživljaj za sve učesnike raftina, kaže Dragoljub Simović – Sima.

A “čaršija”?

“ A “čaršija ko’ “čaršija”…Mislim da Regata nije dobila mesto koje zaslužuje. U godini jubileja izostala je podrška Sportskog saveza i rukovodstva opštine. Opstajemo, prvenstveno, zahvaljujući entuzijazmu. A njega, hvala Bogu, još uvek imamo!”, otkriva nam na kraju razgovora Dragoljub Simović.  

Tradicionalnu „Limsku regatu“ organizuju rafting klubovi iz Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja i Prijepolja uz podršku Turističkih organizacija.

U susret  dvadesetoj limskoj regati, NVO Euromost je uradio turističko – promotivni dokumentarni film, pod nazivom, Limski splavari” kroz koji prikazuje lepotu Lima i prirodu koja ga okružuje, prenoseći utiske učesnika.

J.B.

antrfile

PUT DUG 130 KILOMETARA

Regata, koja je međunarodnog karaktera jer prolazi kroz Crnu Goru i Srbiju, danas startuje iz Plava gde je organizovano svečano otvaranje manifestacije. Limska regata prolazi kroz tri etape. Prvi dan se vozi deonica Plav –Andrijevica-Berane u dužini od 46 km i traje oko 6 sati. Drugog dana vozi se druga etapa, od Berana do Bijelog Polja, koja je duga 48 km i traje oko 7 sati. Trećeg dana vozi se 40 km duga deonica od Bijelog Polja do Prijepolja u trajanju od oko 6 sati. Nadmorska visina na kojoj Lim izvire iz Plavskog jezera je 900 m, a nadmorska visina reke Lim u Prijepolju je 450 m.

J.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5434533
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2857
3719
24495
110395
120971
5434533

Vaš IP: 18.207.106.142
2020-09-26 23:23