Skica za portret: SARA SRNA: UVEK ŽELIM DA ZNAM VIŠE

  25 april 2019

Sara Srna ima 13 godina. Učestvovala je na četiri okružna takmičenja i predstavljaće Zlatiborski okrug na državnim takmičenjima iz istorije, biologije, srpskog jezika i književnosti i književne olimpijade. Marljiva, radoznala, pouzdana. Izuzetna.

Učenica je sedmog razreda Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“. Ima sve petice. Svake godine učestvuje na školskim takmičenjima od recitovanja do srpskog jezika i književnosti, istorije, matematike, biologije, geografije. Sve stiže. Ove godine postigla je izuzetne rezultate. Plasirala se na četiri okružna tekmičenja: srpski jezik i književnost, istorija, biologija i književna olimpijada. Iz srpskog jezika osvojila je 20 od mogućih 20 bodova i predstavljaće Zlatiborski okrug na državnom takmičenju. Na državno takmičenje plasirala se i iz istorije. Osvojila je 45 od 50 poena. Isti uspeh i iz biologije:od 100 maksimalnih, osvojil je 89 poena, a među najboljima je koji su stekli pravo da okrug predstavljaju i na državnoj književnoj olimpijadi. Kako to ona postiže?

-Spremam se, naravno, za takmičenja ali je ove godine raspored bio baš gust i sva su bila gotovo u isto vreme. Za jedan vikend bila su i po dva takmičenja što je otežavalo pripremanje.

Za uspeh su potrebni...

-Rad, volja, ambicija i malo nadarenosti. I moja starija sestra Amra je bila odličan đak, uspešno se takmičila i inspirisala je i mene. Na kraju godine škola je najuspešnijim učenicima dodeljivala knjige i ja sam kao mala sa roditeljima prisustvovala i zamišljala sam kako ću i ja biti kao Amra. Eto, to je jedan od mojih motiva. Jedan od razloga je što želim uvek da znam više od onoga u školi. Recimo, sestra je kupila Ilustrovanu istoriju sveta i ja sam to stalno prelistavala i čitala.

Ja sam Saru upoznala pre dve godine kada je došla u Biblioteku, u Malu školu novinarstva „Žur za žurnalce“. Njeni tekstovi u Malim novinama za decu i roditelje „Žurnalac“ odlikuju se poetičnošću ali i ozbiljnošću, promišljanjem i zapažanjem. Sara je odgovorna i pouzdana. Ljubav prema pisanju, priča mi, javila se kad je upoznala pesnika Ljubivoja Ršumovića. Počela je da piše pesme.

Sebe opisuje...

-Uporna, tvrdoglava, duhovita.

Voli...

-„Malog princa“, muzika mi je uz put, pročitala sam sve knjige o Hari Poteru, volim da pravim razne predmete. Volim svoje drugove, ORSI, biciklo. Moj Šarampov. Čekam da opet imamo naš most, pa da prelazim preko Lima jer sam navikla. Volim kupanje na Brodu. Volim svoje zimske raspuste u Pljevljima kod mamine familije.

Odrastanje je...

-Pa mislim kao i kod većine. Obično. Možda neke stvari oko sebe vidim ozbiljnije. Ali ne razlikujem se mnogo od vršnjaka. Čak sam i na društvenim mrežama možda prečesto. Kao i drugi. Roditelji dosta podstiču moja interesovanja, veoma su posvećeni i dosta razgovaramo o svemu. Mislim da je to veoma važno.

Srednja škola...

-Još ne razmišljam. Sestra studira uspešno stomatologiju u Beogradu, meni je zanimljivo kad mi priča. Ja sada učim iz biologije o čoveku i to je veoma interesantno. Ali, ko zna...Čini mi se da je još rano da donosim odluke.

Indira Hadžagić

ANTRFILE

Turistički sajt

PRIJEPOLJE JE BOLJE KAD IMA VOLJE

Prijepolje:Grad dve reke, dve religije, istorijska granica dva velika carstva

Dom kulture:Lađa na ušću

Katolička kapela: Labud na steni

Sopotnički vodopadi: Rosa od bisera

Vidikovac na Sokolici: Čuvar portreta grada

I:Krila Belog anđela

Sara Srna

(„Žurnalac“, specijalni broj posvećen Prijepolju, povodom nagrade Biblioteci koja je uručena na Dan opštine 2018.godine)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3756689
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
568
4148
11628
61684
161197
3756689

Vaš IP: 34.231.247.139
2019-09-19 05:05