„ПОЛИМЉЕ“ КОД ФИНАЛИСТЕ 111 ЦИКЛУСА ПОПУЛАРНЕ СЛАГАЛИЦЕ: ЈУГОСЛАВ ИЗВАН ПРАВИЛА, ИЛИ „ПРАВИЛА“ ИЗНАД ЈУГОСЛАВА!?

  20 mart 2019

У финалу 111 циклуса „Слагалице“ сресла су се двојица – нежења: Бојан Пјевац из Врбаса и Југослав Ратковић из Кучина. Победио је нешто старији Бојан, а ово је прича о другом финалисти Југославу. Стално су га, током квиза „Слагалица“, представљали ...“пољопривредник из Пријепоља“, а Југослав Ратковић је дипломирани инжењер пољопривреде, има 41 годину, живи у Кучину са родитељима...и пошто нема шта друго да ради, бави се пољопривредом која је, како сам каже, изван стручних резона и научених лекција на Пољопривредном факултету у Земуну.

Остаће запамћен по одличном знању али и као „жртва референтних речника“ који, како је рекла водитељка квиза, не садрже реч „извалине“ коју је Ратковић номиновао у полуфиналу. Иако је у употреби, иакo велики број интернетских страница на упит „извалина“ доносе цитате готово свих дневних и периодичних новина и стручних листова са тим појмом, испречило се правило да ако реч не постоји у неколико референтних речника, онда се она не признаје.

-Знам да су ме сви разумели, посебно људи са овог подручја. Ти бодови ми не би ништа значили јер сам у том тренутку већ био у предности, а полуфинале сам убедљиво добио, прича Југослав, дан после финалног сусрета у коме је поражен од, како каже, спремнијег и бољег Бојана Пјевца.

Лична и промоција краја из кога долази, какву је током фебруара и марта у квизовима знања имао Југослав, довољни су разлози да у кући његовог оца Душана Ратковића у Кучину разговарамо ... најмање о квизовима. Слојевита је ово прича, у најмању руку...

mmm2 3

                             Вицешампион последњег циклуса Слагалице на породичном имању у Кучину

Како се осећа вицешампион квиза знања са 41 годином, факултетском дипломом и укупно неколико месеци радног стажа?

-Прилично промашено. Нисам имао добру процену кад сам се опредељивао за смер на факултету, изненади нас Југослав самокритичношћу својственом честитим и скромним људима. Уписао сам и завршио смер Ратарство и повртарство и схватио да са том дипломом нисам нигде пристао у овом делу Србије. Док сам студирао био је то неки други систем, а кад је требало тражити посао, мислио сам да ће „посао мене потражи“. Ни то није била добра оријентација, испоставило се. Сада је правило да пре него и упишеш студије одабереш политичку странку како би се дошло и до посла. Ја баш нисам за такву варијанту и још увек верујем да је мој задатак да будем вредан, поштен и одговоран па ће те особине, уз стручност коју доказујем дипломом, некоме бити довољне да ме прими у радни однос...И тако, ево чекам две деценије да ми неко пружи и прилику и подршку!

Заправо, био сам неколико година у оној старој Демократској странци, а последње готово две деценије, страначки сам „у ниђе“. А та категорија је баш – ниђе! За време мандата једног министра пољопривреде уведоше саветнике по општинама како би се дала шанса младим пољопривредним инжењерима да се доказују али и пољопривредницима да добију стручан савет из прве руке. Ишао сам на додатне едукације, положио тестове, радио неколико месеци...а онда је дошао нови министар и ... све је то пропало. Тих неколико месеци су и једини који попуњавају рубрике у мојој радној књижици, прича Југослав.

mmm2 4

                           " Нема пара у квизовима јер да их има верујем да ту не би били ни ја а ни Бојан"...

Квизови су његов хоби и начин да сачува чисту памет од најезде свега овога што се намеће млађим генерацијама. Не „виси“ по друштвеним мрежама, не размењује телефоне или виртуелна пријатељства осим са малобројним особама сличног интересовања.

Југослав је, једном речју, „оновременски“ момак, широког спектра општеобразовног и стручног знања које, с времена на време, подели са милионском публиком на националној Телевизији.

-Квизови јесу мој хоби, заправо пре би се рекло резултат мојих интересовања која су везана за знање. Савремени системи комуникација олакшали су ми утолико што сад не морам да читамо по неколико дневних и седмичних листова, све је то доступно на електронским издањима. Уместо енциклопедија ту су, сада, Википедија и други популарни електронски извори информација које у слободном времену, а то је овде у овој кучинској тишини заиста широк појам, користим обилато.

mmm2 1

                                    Ратковићи у Кучину: Југослав са оцем Душаном и мајком Јеленком

У серијалу „Потере“ која је за многе ригорозна како по темпу тако и општим правилима игре, а посебно „Слагалице“, Југослав је показао да су му, заправо, готово све области „јача страна“. Са таквим општим знањем се и стиже до финалних сусрета.

-Заслужено сам изгубио финале јер је мој противник Бојан Пјевац имао више концентрације и показао боље знање. И пре те две емисије којим је завршен 111 циклус најпопуларнијег домаћег квиза, био сам потпуно задовољан собом и показаним резултатима. Ако је тачно да се у финалу сусрећу два најбоља такмичара, било ми је готово свеједно да ли ћу бити први или други. Чак ни разлика у награди није таква да додатно стимулише оног другог. Уосталом, нема пара у квизовима. Да је тако...ко зна да ли бих ја, Бојан и многи моји ривали које сам побеђивао или од којих сам губио били ту. Они који учествују најчешће су сличног кова: воле да се такмиче и да осете тај адреналин кад су мериш по томе да ли знаш или не. Но срећом, у квизовима најчешће и најбројније награде су комплети књига, а од њих се у овим земљама јужно од Саве и Дунава обично – бежи!

...У породици Ратковић, чекајући да Југослава неко „евидентира“ не само као успешног учесника квизова него, пре свега, као дипломираног инжењера пољопривреде, доброг и веома свестрано образованог човека, живи се од – пензије! Отац Душан је из „Ливнице“ отишао пре готово две деценије у пензију а мајка Јеленка има десетак хиљада пољопривредне пензије. Како нису могли да финансијски поднесу трошкове грејања стана од тридесетак квадрата у Подвароши, вратили су се на стару адресу: у Кучин. Стан је издат не толико због кирије колико због високих рачуна за грејање!

-Мојој срећи не би било краја кад би се Југослав запослио, па да се врати у наш стан у граду. И да се ожени. Овако, пропада овде уз нас, мада је та брига о нама за понос и сваку похвалу, шапуће мајка Јеленка пратећи нас стрмином изнад лепе куће у Кучину.

М.М.Мутабџија

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5407895
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2451
5118
29670
83757
120971
5407895

Vaš IP: 52.3.228.47
2020-09-19 23:02