U organizaciji Biblioteke „Vuk Karadžić“: SMOTRA RECITATORA

  13 april 2018

Danas je održana Opštinska smotra recitatora osnovnih i srednjih škola. Nastupilo samo 37 učenika sva tri uzrasta ali je zato, po oceni žirija, kvalitet bio zadovoljavajući.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ bila je danas domaćin učenicima i njihovim pedagozima na tradicionalnoj Opštinskoj smotri recitatora. Članovi žirija: Dejan Aleksić, književnik za decu, Marija Barna Lipkovski, rediteljka i Indira Hadžagić-Durakovć, novinarka, ocenili su da su nastupi većine recitatora bili na zadovoljavajućem nivou, a komplimente su posebno dobili najmlađi, učenici nižih razreda osnovnih škola. Od dvanaest, koliko je nastupilo u tom uzrastu, najbolji su bili Nedim Šantić(OŠ“Vladimir Perić Valter) koji je govorio pesmu Slobodana Stanišića „Voleo sam školu i u školi“ i Emilija Potežica(OŠ „Dušan Tomašević Ćirko“) sa pesmom „Krokodilska priča“ Dejana Aleksića, a pohvale su dobile Dalija Čokić (OŠ „Sveti Sava“) i Kristina Brajović (OŠ „Mihajlo Baković“).

Ih recitatori 1

Iako je bio najbrojniji, uzrast viših razreda osnovne škole pokazao je, po oceni žirija, najmanje raznovrsnosti u izboru pesama kao i najmanje recitatorskog umeća koje zahteva dobru dikciju i pravilnu akcentuaciju, kvalitetan izbor pesme primeren ne samo uzrastu, već i umetničkim i estetskim kriterijumima, prirodnost, izražajnost i sugestivnost. Od sedamnaest recitatora viših razreda prijepoljskih osnovnih škola najbolje su bile Teodora Nestorović(OŠ „Dušan Tomašević Čirko“) koja je kazivala pesmu Violete Jović „Na primer zaljubljivanje“ i Jelena Brašnjević (OŠ „Milosav Stiković“) sa pesmom „Običnim rečima rečeno“ Biljane Stanojević. Pohvale su dobila dva učenika OŠ „Svetozar Marković“ Tarik Hanić i Ena Šehović ali je žiri posebno istakao Sofiju Ohrimenko koja je izvanredno govorila pesmu Jovana Jovanovića Zmaja „Pesma o pesmi“ na način koji se retko vidja na smotrama ali joj je nedostajalo još malo jezičkih finesa pošto je ova učenica OŠ „Mihajlo Baković“ poreklom Ukrajinka. Ono što je, svakako, bilo iznenadjenje je da u ovoj kategoriji nije bilo predstavnika najveće škole, odnosno Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ što se prvi put dogodilo od kada se smotre održavaju, a to je preko tri decenije.

recitatori 2

Srednjoškolaca je bilo samo osam ali je kvalitet bio sasvim solidan i ujednačen, pa je žiri ocenjivao svaki detalj u nastupima, tako da će prijepoljsku opštinu predstavljati Đorđe Dosković ( Ekonomsko-trgovinska škola) sa pesmom Branislava Petrovića „Kada te ostavi ona koju voliš“ i Jana Rakonjac (Prijepoljska gimnazija) koja je govorila stihove Vesne Parun „Ropstvo“. Pohvale za svoje nastupe dobile su Belkisa Osmanlić učenica Medrese „Baki Hanuma“ i Nevena Cvijović učenica Prijepoljske gimnazije.

ih recitatori 3

Učenici osnovnih škola imali su priliku da čuju stihove koji su ušli u lektiru, a koje je govorio njihov autor Dejan Aleksić i koji kroz svoje nastupe neguje interaktivni odnos sa publikom.

Direktorica Biblioteke Sadija Hodžić uručila je prikladne poklone, knjige , diplome i pohvale najboljim recitatorima koji će prijepoljsku opštinu predstavljati na Okružnoj smotri recitatora u Kosjeriću.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4353304
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5484
3266
12069
143221
145111
4353304

Vaš IP: 100.26.179.196
2020-01-29 21:12