VELIKI BRAT PRATI FARMU:POSTAJE LI NEMOGUĆE PREPOZNATI KO JE SVINJA, A KO ČOVEK?

  22 januar 2020

Verovatno ne postoji niko ko nije pročitao “1984.”, Džordža Orvela koje neki nazivaju slikom budućnosti koju odavno živimo. Roman je, naime, napisan 1945.godine. A kako je živeti alegoriju koju predstavlja drugo njegovo remek-delo, napisano godinu dana ranije pod nazivom “Životinjska farma”? Džordž Orvel je umro 1950. Ali “rijalitiji” na TV nose imena iz njegovih knjiga-predskazanja. Ironija ili?


Rodio se u Bengalu, školovao u prestižnom Itonu, vratio se u Indiju da bi radio u imperijalnoj policiji, ali upoznavši njene surove metode, ogorčen, napušta službu, a pošto se to tada smatralo neprihvatljivim, njegova karijera bila je zauvek završena. Godinama živeće teško, radeći i kao lučki radnik u Burmi. Buntovnik, pravedan, on će biti na strani španskih boraca, nezadovoljan stavom Engleske prema fašizmu. Zato će životi u Parizu, pišući eseje protiv totalitarizma i fašizma. Retko je koji pisac tako dosledno, iskreno i oštroumno govorio o svakodnevnim dilemama intelektualaca svoga vremena. Ulazio je žestoko u polemika, verujući u individualno poštenje jer je on bio je takav.
Čitavog života i sa “leve” i sa “desne “ strane bio je napadan. Sve svoje polemike vodio je sam, ne vezujući se ni za koga a kamoli partiju. Napisaće:”Greh gotovo svih levičara tridesetih godina je u tome što su želeli da budu antifašisti, a da pri tome ne budu protiv svakog totalitarizma”. Niko ga nije voleo.Napisaće I :”Nacionalizam je glad za vlašću ublažena samozavaravanjem. Svaki nacionalista sposoban je počiniti najsramnije svinjarije, a pri tom misleći da služi nečemu većem od sebe, nepokolebljivo uveren da je u pravu”.
Dobri poznavaoci Orvelovog dela kažu da, za razliku od mnogih, on nije napisao ni redak koji nije mogao potpisati mirne savesti. Istinu je govorio isuviše glasno, isuviše jasno da bi mu se lako oprostilo u svetu, kako je govorio – cepidlaka i igrača golfa. Govorio je o “naraštaju nedotupavnih koji nam se obesio oko vrata”.
Traje rat, a on 1944. godine piše remek-delo “Životinjska farma”. To je alegorijska satira o ljudskom rodu i teško je naći takvo delo uopšte u književnosti. Godinu dana kasnije piše “1984”.
Džordž Orvel je mrzeo vlast, nije verovao u moral ljudi koji se bore za moć po svaku cenu. Nije video mogućnost da se bilo šta promeni dok se postupa bez etičkih normi i bez ličnog morala.
Osamdesetih godina njegova “1984”, pisana četrdesetak godina ranije, čitana je kao proročko štivo. Postoje tri parole koje zvuče tako “poznato”: Rat je mir! Sloboda je ropstvo! Neznanje je moć! Cela “orvelovska” država stala je u četiri – ministarstva! Ministarstvo istine koje kontroliše informacije, zabavu, prosvetu i kulturu. Ministarstvo mira koje se bavi režiranjem ratova. Ministarstvo ljubavi koje održava javni poredak. Ministarstvo obilja koje “izmišlja” privredu. Pišući tajno dnevnik, za šta je predviđena smrtna kazna, glavni lik smatra da to čini za budućnost, ali se i pita kako se može saobraćati sa budućnošću?( Budućnost će ili ličiti na sadašnjost i u tom slučaju niko neće ni mariti za to što piše ili će se razlikovati od nje i tada bi njegova muka ostala neshvaćena). Partija gurne ruke u prošlost i proglasi da se taj i taj događaj nikada nije ni desio. Tako laž koju svi prihvataju prelazi u istoriju i postaje istina. Deviza glasi:”Ko kontroliše prošlost-kontroliše budućnost. Ko kontroliše sadašnjost-kontroliše prošlost. Kako je sve to moguće?!
Nije poželjno imati čvrste političke poglede. Traži se primitivni patriotizam. Čitav niz specijalizovanih u odeljenjima Partije stvara kontrolisanu književnost, muziku, drame i sve vrste zabave. Tu se proizvode bulevarski časopisi koji se bave isključivo sportom, zločinima i astrologijom.
“Životinjska farma”,pak, već se ostvaruje i bukvalno:milioni dokonih gledalaca preko “teleekrana” prate sunovrat svekog dostojanstva, svesno stropoštavanje digniteta javnih ličnosti, gubljenje ljudskog lika, lišavanje bilo koje moralne dileme i sve zarad para i “reflektora”. Nije li to samo alegorija onoga što se dešava tim istim gledaocima u društvu koji su kao građani omogućili otuđivanje centara moći, iz kojih se upravlja životima tih istih građana, lako pretvorenih u “pasivne” gledaoce. Time su političkim i partijskim aparatčicima bez skrupula predali gotovo sva građanska prava ali i odgovornosti, da bi udobno, sa svoga kauča, sa olakšanjem gledali “kako to izgleda tamo na farmi”, odbijajući da se suoče sa istinom da se “ismejani smeje istim smehom kojim se njemu smeju”. Orvel je životinjama dao sve ljudske osobine. Samo svinje i psi vladaju, konji su najodaniji zbog činjenice da su spremni da rade do iznemoglosti kako bi realizovali svinjske ideje čime i najsvinjskije podvale dobijaju legitimitet. Principi anamalizma stalnim ponavljanjem od strane kokoški i ovaca postaju jedino prihvatljivi i razumljivi. Zaključke uvek predlažu svinje, a ostali životinje lako nauče da samo glasaju. Time sve bahatije svinje, pune sebe, “utripuju” da su sposobne da budu i mislioci i zalud se (do skora) najpametniji i najpriznatiji pitaju kako to da su došla vremena da se među njima, istim tim životinjama na farmi, više niko ne usuđuje da kaže svoje mišljenje, jer svuda krstare divlji psi spremni da odmah sve prijave svinjama?! No, to je samo zbog toga da bi kasnije bilo bolje, a da je već bolje nego pre, pokazuje veći broj govora, povorki, manifestacaija, pesama. Činilo se i da farma postaje sve bogatija, mada se to nije moglo reći i za životinje, jer se uvećavao broj svinja i pasa koji dobro žive. I sve tako dok svinje ne počeše da hodaju samo na zadnje noge ,kako bi što više sličile ljudima, protiv kojih su se pobunili. Te tako, završi Orvel svoj briljantni roman:
“Glasovi su besno vikali i svi su bili siti. Sada je bilo jasno šta se promenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čoveka, od čoveka do svinje i ponovo od svinje do čoveka. Ali već je bilo nemoguće prepoznati ko je svinja, a ko čovek”.
Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4885619
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1561
4068
1561
109290
123834
4885619

Vaš IP: 34.232.62.209
2020-05-25 13:21