THE BOOKS OF … KNJIGE? PISMO = GLAVA

  29 oktobar 2019

Od 20. do 27.oktobra u Beogradu je održan 64. Međunarodni sajam knjige. Naravno, ne morate da idete na sajam da bi ste pronašli dobru knjigu. Možete otići u Biblioteku “Vuk Karadžić” u Prijepolju, koja ima izuzetan knjižni fond.

Negde sam pročitao da su današnji mladi ljudi osetljivi jedino na svoj izgled, garderobu i brend. Mediji nas konstantno bombarduju različitim, uglavnom reklamnim sadržajima, koji propagiraju zdrav i uspešan život. Konzumeristička kultura nam poručuje da ćemo pronaći ljubav ako kupimo ovaj karmin ili onaj automobil. Ženama biva pretpostavljena njihova mladost, nešto što je prošlo ili neminovno prolazi. Muškarcu je suprotstavljena slika uspešnog i bogatog biznismena, alfa mužijaka, kako se kaže u slengu pop kulture.

Društvene mreže, na kojima je ovaj vid kapitalizma najzastupljeniji, postale su svojevrsna “mentalna pomagala“ koja ljudima treba da zamaskiraju njihov, ovom igrom štapa i šargarepe, protraćeni život. Svaka notifikacija, svaki lajk koji dobijemo na socijalnoj platformi, izaziva lučenje male doza dopamina u mozgu.

Sve to nas čini nepoverljivim, nesigurnim, usamljenim, agresivnim i ambicioznim bez pokrića. Izolovani i bez solidarnosti, podložni smo iskorištavanju od strane korporacija. Sa druge strane, kroz političku propagandu i manipulaciju našim strahovima i željama, partije, organizacije i države uspevaju da nas ispune predrasudama o drugima. Pa ipak , kada je reč o lepšem, zdravijem, ispunjenijem i pametnijem načinu života i korporativni mediji i politički propagandisti, konstantno izbegavaju jednu temu – čitanje.

Prelistavanje i skrolovanje naslova, tvitova ili postova na “pametnom “ telefonu su kao slatkiš kojim zavaravamo glad, pa kada je reč o čitanju na taj način, nećemo napraviti neki značajniji kognitivni, ni emotivni pomak. Ono, ipak, podrazumeva posvećenost, disciplinu i strpljenje, vrline koje se uz knjigu, vremenom još više razvijaju i utvrđuju.

Naučnici Univerzitet u Pitsburgu, su sproveli istraživanje među decom uzrasta od 8 do 10 godina. Oni su skenirali mozak u tranziciji od lošeg čitača ka dobrom čitaču. Rezultati su pokazali da se čitanjem formira nova bela masa u mozgu zadužena za komunikacijske veštine i efikasnije procesuiranje informacija. Čitanje na stranom jeziku dodatno unapređuje pomenute osobine mozga.

Naučnike iz Španije je zanimalo kako iskustvo čitanja kreira slikovite i živopisne predstave u našem mozgu. Kada bi ispitanik pročitao reči “lavanda” ili “cimet”, skenener bi pokazao da u njegovom mozgu ne reaguju samo regioni zaduženi za čitanje,već i regioni zaduženi za miris. Sa druge strane, te oblasti su bile zamračene kada bi osoba pročitala reč “stolica” ili “vrata”.

Kejt Outli profesorica psihologije sa Univerziteta Toronto, kaže da “čitanje proizvodi u glavi čitača simulaciju sličnu onoj kompjuterskoj, i više od toga, nudi mu potpuni ulazak u misli i osećanja pisca”. Čitanje omogućava neku vrstu socijalne interakcije, kroz karaktere u knjizi, sličnu interakciji u stvarnom životu. Na taj način mozak trenira svoje kapacitete da se identifikuje sa osećanjima, frustracijama i zadovoljstvima kroz koje karakteri u čitanom delu prolaze. To nam omogućava da imamo više razumevanja, solidarnosti i empatije, ali i da prepozanjemo skrivene motive, i na taj način raspoznajemo prijatelja od neprijatelja u svakodnevnom životu.

Čitanjem učimo da posmatramo svet kroz tudje oči. Ono nas čini inteligentnijim u spoznajnom i emotivnom smislu, unapređuje našu kreativnost, kritičko mišljenje i obogaćuje svakodnevi život.

Od 20. do 27.oktobra,u Beogradu je održan 64. Međunarodni sajam knjige. No, ne morate da idete na sajam da bi ste pronašli dobru knjigu. Možete otići u Biblioteku “Vuk Karadžić”, koja ima izuzetan knjižni fond. Nedavno sam ponovo čitao “Dečaci Pavlove ulice”. Bilo je to kao putovanje vremeplovom. Koliko smo samo moji vršnjaci i ja u tim godinama bili slobodniji za druženje. Čini mi se kao da smo imali više poverenja jedni u druge. Bili smo osetljiviji za nepravdu, spremniji na rizik, na akciju. Naši identiteti kao da nisu bili ograničeni, to je došlo nešto kasnije, već kao da su se preplitali i, u onim najmaštovitijim druženjima obuhvatali čitav svet, i više od toga. Pa dobro reći ćete, svi smo bili deca. Da ali, eto šta može ponovo pročitana knjiga, zašto smo to prestali biti?

A.R.

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4891452
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1249
3183
7394
115123
123834
4891452

Vaš IP: 34.204.168.209
2020-05-27 10:14