Prijepoljci u svetu:JUSUF HADŽIFEJZOVIĆ NAGRAĐEN U JUŽNOJ KOREJI Istaknut

  24 decembar 2018

Svetski poznati likovni i konceptualni umetnik, rođen u Prijepolju, dobitnik je velike internacionalne nagrade u južnokorejskom gradu Čondžu, koja se dodeljuje prvi put.

Jusuf Hadžifejzović, sa stalnom adresom u Sarajevu, ali decenijama sa povremenim adresama širom sveta, već nekoliko godina čest je gost južnokorejskih umetničkih događaja. Ove godine, tokom više meseci, imao je izložbe i performanse u galerijama i muzejima savremene umetnosti u ovoj azijskoj zemlji. Velika internacionalna nagrada uručena je umetniku za radove iz ciklusa “Prodavnica praznina” koji je ostavio utisak na probirljivu likovnu publiku širom sveta, a ove godine i u gradovima Slovenije i Hrvatske.

48385595 217482209129606 8164735514050560000 n

                                             Velika nagrada za Hadžifejzovića

Pre dve godine, na poziv selektora Park Bionguka, direktora fondacije „Devetoglavi zmaj“ Jusuf Hadžifejzović boravio je takođe u Južnoj Koreji na Međunarodnom eko-prostornom art festivalu koji se održava u Sunčehonu, jednom od najčuvenijih parkova prirode u svetu. Od nekadašnje močvare, stvoreni su zadivljujući vrtovi sa florom i faunom koje svake godine posećuju umetnici kako bi, svojim delima, svetu poslali poruku vezanu za neophodnost zaštite životne okoline i kvaliteta života na planeti. Zahvaljujući saradnji sa poznatom južnokorejskom umetnicom Eun Su Lim, koju je zahvaljujući Jusufu Hadžifejzoviću pre nekoliko meseci imala priliku da vidi i prijepoljska publika, kada je ispred Doma kulture izvela konceptualnu plesnu predstavu, Hadžifejzović je gostovao u Galeriji 2523 u južnokorejskom gradu Čondžu. Tada je svoje utiske u Južnoj Koreji ovako definisao:

-Interesantna zemlja, autentične kulture, bogate istorije, zemlja veoma vrednih ljudi. Impresivna je njihova tradicionalna medicina, odnos prema lekovitom bilju i prirodi. Vrlo zanimljiva im je hrana, ukusna i raznovrsna, od blagih i istančanih jela, do veoma jakih i ljutih soseva i turšija. Piju veoma blaga alkoholna pića. Njihov čaj od korena „gin šen“ čuven je u svetu. Prave kvalitetne papire i tuševe koji su veoma cenjeni među umetnicima.

A šta je „prodavnica praznina“?

-Ja već nekoliko godina prodajem svoje praznine. Ideja je da skupljam i čuvam sve što konzumiram. Moj galerista je izdao sertifikat o autentičnosti moga rada koji dobijaju kupci za svaku kupljenu prazninu, na kojoj piše vlasništvo praznine, moj potpis sa datumom i nazivom grada gde je praznina kupljena. Materijalizovane praznine su odlivene u bronzi, gipsu i porcelanu.

I kako se prodaju umetnikove praznine?

-Najpre sam prodavao po nabavnoj ceni samog proizvoda. Ali nešto je bilo veoma skupo, recimo boce nekog kvalitetnog vina, a nešto veoma jeftino. Jedan od umetnika iz Rijeke pitao me je kada će skočiti cena ovome. Rekao sam mu da odabranu prazninu ponudi Damiru Čargonji , mom prijatelju iz Rijeke koji je galerista, kolekcionar i performer i on je za malu praznu bocu vina sa mojim potpisom i pečatom, što je sertifikat da je originalno umetničko delo, ponudio 30 puta veću cenu.

Da li je to još jedna metafora kojom umetnik ukazuje da su ljudi danas globalno povezani zahvaljujući potrošačkoj nezajažljivosti koja je nametnuta kroz masovne medije, ali da je to pseudo zajednica svedena na „treš“ konzumente koji kleče pred bogom zvanim „tržište“ na kome sve ima cenu?

-Kada sam dobio poziv za internacionalnu izložbu u Novom Sadu pre dve godine koja je prvobitno bila zamišljena da okupi učenike Klausa Rinkea, a onda je proširena, pa je učestvovao i značajan broj konceptualnih umetnika, ja sam za katalog iskoristio rečenicu koju je izgovorio jedan od najvećih svetskih pozorišnih stvaralaca Piter Bruk, povodom obeležavanja pola veka BITEF-a u Beogradu:“Sve počinje i završava prazninom“. Ja se od početka svog umetničkog izražavanja bavim novcem . Novac je stalno prisutan jer mislim da je on, na neki način i konzervator umetničkih dela.

Jusuf Hadžifejzović se odmah posle osnovne škole završene u Prijepolju opredelio za umetnost. Srednju školu premenjenih umetnosti završio je u Sarajevu, studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a u Dizeldorfu završio postdiplomske studije na Državnoj akademiji umetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta koji je sredinom osamdesetih godina prošlog veka Sarajevo dovelo u žižu jugoslavenske ali i svetske umetničke scene.

Posle boravka u Belgiji devedesetih, odakle je putovao da bi izlagao i priređivao svoje performanse širom sveta, vratio se u Sarajevo. Hadžifejzović je pokretač i umetnički direktor kultne sarajevske galerije Čarlama.

Indira Hadžagić

(Foto:Eun Su Lim)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4907358
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2912
3109
23300
131029
123834
4907358

Vaš IP: 18.208.132.33
2020-05-31 21:45