U okviru programa Biblioteke „Vuk Kardžić“: JUBILARNI BROJ „ŽURNALCA“

  26 April 2017

Sedmogodišnji rad Male škole novinarstva „Žur za žurnalce“ koju vodi već sedam godina novinar Indira Hadžagić sublimiran je i kroz jubilarni dvadeseti broj Malih novina za decu i roditelje „Žurnalac“ zahvaljujući podršci prijepoljske Biblioteke. Prateći programe Biblioteke „žurnalci“ su pripremili i poseban dodatak posvećen Limu

 

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i koju vodi novinar Indira Hadžagić počela je da radi u jesen 2010.godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministartvo za kulturu. Od tada, pa do ovog aprila, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Biblioteke „Vuk Karadćić“ koja je ovu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada, „žurnalci“ su obeležili sedam godina ove jedinstvene škole novinarstva jubilarnim dvadesetim brojem „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje predstavljaju sublimat rada.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i izražava zadovoljstvo što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca.

-Kao i prethodnih godina vladalo je veliko interesovanje mladih, odnosno učenika osnovne škole za sticanje i razvijanje znanja o novinarstvu. Kao rezultat rada izašla su tokom 2016.godine dva broja „Žurnalca“ koji sadrže veoma ozbiljne tekstove, iskazuju želje, ali često daju i kritički osvrt na stvarnost koja je viđena dečjim okom veoma realno. „Žurnalac“ je postao omiljen ne samo među decom, čitaju ga i u Biblioteci, već i među njihovim nastavnicima i roditeljima.

Do sada objavljeno je u „Žurnalcu“ skoro 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina. Obeležavajući mali jubilej, „žurnalci“ su, prateći projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz svog ugla naslikali stihovima i pričama reku Lim, što je poseban dodatak, te će tako dvadeseti broj imati i uvećan broj strana. „Žurnalci“ Lim vide kao „leksikon generacija“, da zimi ima očaravajuću frizuru, da nam Lim prašta godinama iako ga ponekad ne zaslužujemo, da je on deo portreta grada, da nas zahvaljujući njemu posećuju retke ptice. Lim je, pak, preko „Žurnalca“ uputio „otvoreno pismo građanima“ jer nije u redu da baš on bude „najveći gradski kontejner“.

Pored toga, članovi redakcije pričaju zašto je rad u Maloj školi novinarstva poseban, ali i o mnogim dilemama koje muče tinejdžere kojima stalno odrasli govore „u naše vreme je bilo bolje“. A šta kada deca traže „minut ćutanja za pad odraslih u njihovim očima“?!

Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. A Jasminka Petrović je rekla o „Žurnalcu“: „Aktuelan, informativan, savremen, zanimljiv. Sve u svemu-svaka čast“!

I.H.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Februar 2019
NPUSČPS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2910499
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1469
2563
4032
47506
87515
2910499

Vaš IP: 18.206.175.155
2019-02-19 16:00