PROŠLO JE 26 GODINA: ZLOČIN SA IMENOM – ŠTRPCI

  27 februar 2019

“ Izražavamo očekivanje i tražimo od nadležnih Republike Srbije i Bosne i Hercegovine da istraže ovu svirepu otmicu, pronađu tela ubijenih i kazne počinioce”, poručio je sa današnjeg skupa povodom 26 godina od otmice putnika u stanici Štrpci Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje.

Danas se navršava 26 godina od zločina kada su pripadnici formacije "Osvetnici" iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci, oteli 19 putnika, a nakon što su ih opljačkali i tukli, ubili hicima iz vatrenog oružja i njihova tela bacili u Drinu. Među ubijenim je i devet naših sugrađana!

Bio je 27. februar 1993.

Ni 26 godina nakon zločina pravda za žrtve nije zadovoljena! Iako je sve manje nade da će njegove nalogodavce i počinioce   stići zaslužena kazna, porodice otetih i građani opštine Prijepolje okupili su se i ove godine kako bi odali poštu nevino stradalim žrtvama i uputili poruku da nisu zaboravili zločin u Štrpcima.

2 2

Nakon Komemorativne akademije više stotina građana krenulo je u “Mimohod šutnje” do spomen kompleksa „Štrpci“ u Šarampovu gde je na belom mermernom kamenu u obliku nišana, ispisana poruka „ Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. godinu i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti“.

Porodicama otetih i likvidiranih putnika i okupljenim građanima obratio se Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje i sa ovog mesta uputio poruku nadležnim organima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine da istraže ovu svirepu otmicu, pronađu tela ubijenih i kazne počinioce.

3

“ Danas, kao i prethodnih 10 godina, na ovom mestu rukovodstvo opštine Prijepolje odaje poštu i iskazuje dužno poštovanje prema našim sugradjanima koji su pre 26 godina oteti iz voza u Štrpcima. Iza nas je to teško, ratno i haotično vreme iz koga moramo crpeti pouku i poruku za sve generacije koje dolaze. Pravda mora biti iznad zla, iznad zločina, a zločini motivisani nacionalizmom ne smeju da se dešavaju i njih mora sprečiti i osuditi svaki narod i svaka zajednica”, rekao je Zindović i podsetio da je spomen obeležje nevino stradalim izgradila opština Prijepolje nakon jednoglasne odluke Skupštine opštine 2008. godine.

On je takođe poručio i da je Prijepolje kuća Srba i Bošnjaka, a “naša budućnost zajednička i nedeljiva”, da naše temeljne vrednosti uvek moraju biti mir, sloga i zajedništvo, poštovanje i uvažavanje različitosti, kao i sloboda nacionalnog izjašnjavanja.

“ Moramo znati prošlost , ali gledati i koračati u budućnost koja je bolja i izvesnija samo ako živimo u slozi i zajedništvu”, rekao je Zindović.

4

Prisutnim se obratio i Zaim Redžepović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

“ Sa ovog mesta još jednom ponavljamo da nismo odustali od dosadašnjih zahteva i nismo zaboravili Štrpce. U obavezi smo svi da uradimo koliko možemo da se nikada i nikome više ne dogode Štrpci”, poručio je Redžepović.

Na spomen kompleks u Šarampovu vence i cveće su ispred opštine Prijepolje položili su Dragoljub Zindović, predsednik opštine i Stana Marković, predsednica Skupštine opštine. Vence i cveće položila je i delagacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, delegacija grada Novog Pazara, delegacija mreže “Žene u crnom”, Fonda za Humanitarno pravo, Sandžačke demokratske partije kao i članovi porodica otetih i ubijenih sugrađana.

26 GODINA BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE ZLOČINA

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku koji je protiv Nebojše Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta.

Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Tokom suđenja Ranisavljeviću, na osnovu dokumentacije ŽTP „Beograd” utvrđeno je da je otmica bila unapred planirana i da su predstavnici državnih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika muslimanske nacionalnosti.

ŽTP je o tom planu obavestio Ministarstvo odbrane SRJ, Užički korpus Vojske Jugoslavije i Državnu bezbednost, ali ništa nije preduzeto da se otmica spreči.

Na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je deset osumnjičenih. U Srbiji suđenje za slučaj otmice i ubistva u Štrpcima još nije počelo.

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, suočene su i sa dvodecenijskim ignorisanjem državnih organa nadležnih za brigu o civilnim žrtvama rata. Majke, očevi, deca, supružnici i drugi srodnici žrtava ovog zločina, zbog diskriminatornog zakonskog okvira u Srbiji, koji im uskraćuje prava samo zbog toga što su stradali van teritorije Srbije, iako su bili njeni građani, ne mogu dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mesečnih novčanih primanja i socijalne podrške.

Na neadekvatnost postojećeg zakonskog rešenja i njegovo diskriminatorno sprovođenje već godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, organizacije civilnog društva. Uprkos ozbiljnim primedbama domaćih i međunarodnih aktera, taj zakon još uvek nije promenjen.

J.Beganović

ANTRFILE 1

PRIJEM ZA ČLANOVE PORODICA

Predsednik opštine Prijepolje sa saradnicima je primio članove porodica putnika koji su pre 26 godina oteti iz voza u Štrpcima.

“Naša je ljudska i moralna obaveza da se na današnji dan podsetimo ovog strašnog događaja i svim budućim generacijama uputimo poruku da se nikad i nigde ovakav zločin više ne ponovi”, rekao je predsednik opštine Dragoljub Zindović i podsetio i ove godine da je lokalna samouprava u proteklim godinama učinila sve što je u njenoj ingerenciji da se ovaj stravičan zločin rasvetli i pronađu posmrtni ostaci žrtava.

2 1

Zindović je takođe podsetio da je jednoglasnom skupštinskom odlukom 2008. godine pokrenuta inicijativa o izgradnji spomen obeležja našim stradalim sugrađanima, kao i odluka da se svake godine iz budžeta opštine porodicama otetih likvidiranih putnika izdvoje skromna sredstva opštinskog budžeta.

ANTRFILE 2

“ŠTRPCI BEZ MEZARJA”

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji i Bošnjačke kulturne zajednice u Prijepolju u prijepoljskom Domu kulture je povdom obeležavanja 26 godina od otmice i likvidacije 19 putnika, među kojima je i devet naših sugrađana, održana je komemorativna akademija „Štrpci bez mezarja” .

Prisutnima su se se obratili muftija Mevlud Dudić, narodni poslanik Muamer Zukorlić, državni sekretar Zaim Redžepović i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ferid Bulić, a u ime organizatora Samir Tandir.

“ Pozivamo najviši vrh ove države da konačno iskreno i dosledno otvori novu, belu stranicu prema Bošnjacima u ovoj državi i da nemaju dve vage: jednu kada se obeležava stradanje srpskog naroda a drugu kada se obeležava stradanje Bošnjaka. U civlizovanim zemljama taj kantar koji meri stradanje onoga koji je u manjini treba da bude osetljiviji a pogotovo kad je u pitanju otmica i stradanje građana ove zemlje koja zvanično nije bila u ratu. Ma koliko mi bili partneri u parlamentu, u mnogim dobrim i korisnim projektima to nas neće sprečiti da kažemo istinu, da govorimo i dižemo glas dok se to ne promeni u ovoj državi, poručio je sa Komemorativne akademije Zukorlić.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5077437
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
288
4648
17241
35726
134040
5077437

Vaš IP: 18.232.188.89
2020-07-09 02:49