„ELAN“ U OSVAJANJE NOVIH PROIZVODA I TRŽIŠTA

  31 oktobar 2018

Uručenjem jubilarnih nagrada radnicima koji su „zaokružili“ 10, 30 i 35 godina staža, preduzeće “Elan“ je u utorak obeležilo šest decenija uspešnog rada i poslovanja.

Kada je u podrumskim prostorijama, smeštenim u samom srcu grada, pre punih šest decenija pokrenuta proizvodnja toplih i hladnih šalera, fleka za gume i antifriza, malo je ko verovao da će zanatsko – uslužno preduzeće registrovano pod nazivom „Autohem“ prerasti u kompaniju koja će svoje mesto naći ne samo na domaćem, već i inostranom tržištu. Još je manje onih koji su verovali da će preduzeće „preživeti“ godine koje su „opustošile“ prijepoljsku privredu i zatvorile najveće prijepoljske kolektive poput „Limke“, „Ljubiše“, „Irisa“...

“Autohem” 1960. godine menja ime u Elan a iste godine, nabavkom parnog kotla, počinje proizvodnja stiropora koja će značajno doprineti rastu preduzeća. Već naredne osvojena je proizvodnja specijalnog lepila za obuću, koji je i danas zaštitini znak preduzeća.

Kada je bio u fazi razvoja i dostizao najveće uspehe, „Elan“ je imao nesreću da oseti teške posledice raspada zajedničke države.

Tih turbulentnih godina, Elan gubi 60% tržišta, a sankcije međunarodne zajednice i nečuvena hiperinflacija dodatno su otežale poslovanje. I u takvim uslovima, „Elan“ je mukotrpnim radom i pozicioniranjem, uspeo da sačuva radnu snagu, kapital i svoje kapacitete.

j.b.kval 21

                                                            Dobitnici jubilarnih nagrada

„Jubileji nisu samo prilika za sumiranje rezultata već i za definisanje ciljeva preduzeća koje ima ambiciju da se širi, a kvalitetom i unapređenjem odnosa sa poslovnim partenerima zadrži svoju poziciju na domaćem i inostranom tržištu, rekao je čestitajući jubilej zaposlenim radnicima Goran Sekulić, direktor preduzeća i istakao:

„ Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu i saradnji sa vodećim institucijama iz ove oblasti, Elan je danas jedan od vodećih proizvođaća lepila i ostalih hemijskih proizvoda na ovim prostorima. Naša vizija je razvoj novih proizvoda na vodenoj bazi, pronalazak strateškog partnera iz oblasti hemijske industrije, resertifikacija sistema menadžmenta kvalitetom, kao i sistema upravljanja životnom sredinom.

„ Svakako, jedan od najzaslužnijih momenata u današnjem uspešnom poslovanju preduzeća jeste pokretanje proizvodnje lepka „syntelan“. On je i danas zaštitini znak preduzeća i proizvod koji još uvek nema konkurenciju na tržištu“, naglasio je Sekulić.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, osmišljenoj strategiji poslovanja i kontinuiranim ulaganjem u tehnološki razvoj, „Elan“ nastoji da opravda ukazano poverenje svojih kupaca, a mnogobrojne nagrade i priznanja koje su dodeljene preduzeću tokom proteklih šezdeset godina, najbolja su referenca njegovog uspešnog rada i poslovanja.

Za ostvarene rezultate u oblasti privrede, „Elan“ je dobitnik više priznanja Privredne ekomore Srbije, kao i poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva

Kompanija „Elan“ danas je vodeća u proizvodnji lepila, zaptivnih masa, kao i gumirane i presovane plute kako na domaćem, tako i na tržištu regiona. Među prepoznatljivim brendovima koji osvajaju tržište su Syntelan, Elapren, Dufix, Elanit, Sintex, a gumirana i presovana pluta su po svom kvalitetu prepoznatljive u celom regionu.  

Kako bi unapredili i proširili asortiman proizvoda, u planu preduzeća su nove investicije i ulaganja u proces proizvodnje, a cilj je osvajanje novih tržišta u oblasti industrije i povećanje obima proizvodnje

Jubilarne nagrade povodom šest decenija poslovanja uručene su Milinku Pajeviću, Bajazitu Hasanagiću i Salku Kajeviću za 35 godina rada, Biljani Jezdović i Omeru Fazliću za 30 godina rada i Ljubiši Varakliću za 10 godina rada.

“Elan” trenutno zapošljava 60 ljudi, a u planu je prijem novih mladih radnika što će, naglasio je Sekulić, naredne godine biti jedan od najznačajnih koraka preduzeća.

j.b. kval 23

                                                          Goran Sekulić, direktor "Elana"

„Već se intezivno radi na na programima stručnog osposobljavanja radnika. Planovi su da već naredne godine zaposlimo desetak mladih ljudi koji bi radili u proizvodnji“.

Zamoljen da prokomentariše aktuelne momente u preduzeću, direktor Goran Sekulić je za naš List izjavio:

“ Proteklih šest godina zaista smo napravili veliki iskorak zahvaljujući proizvodnji lepila za toplu i hladnu vulkanizaciju koji se koriste rudarskoj industriji, u skoro svim republikama bivše Jugoslavije. U fokusu našeg poslovanja na prvom mestu   su potrebe kupaca, a zahvaljujući povećanju prodaje i s druge strane, smanjenju troškova preduzeća, uspeli smo da opstanemo na tržištu. Danas imamo održivo poslovanje i jedno smo od retkih preduzeća koje je imalo uspešnu “radničku privatizaciju”. Pronalaženje strateškog partnera iz oblasti hemijske industrije, kao i nova zapošljavanja, su među prioritetima preduzeća. Kao društveno odgovorna firma ulagaćemo u razvoj školskog sporta, a deo donatorskih sredstava usmerićemo i za nabavku opreme koja je neophodna prijepoljskoj Bolnici.

J.Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3756032
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4059
2710
10971
61027
161197
3756032

Vaš IP: 34.231.247.139
2019-09-18 22:38