O.Š. „SVETI SAVA“ U ŠKOLSKU GODINU ULAZI SA ODREĐENIM NOVINAMA: NASTAVA, IPAK, U DVE SMENE

  05 septembar 2018

Novu školsku godinu osnovna škola „Sveti Sava“ započela je sa određenim novinama. U Aljinovićima je bez đaka ostalo izdvojeno odeljenje od prvog do petog razreda. Lepa vest je da će 16 đaka iz Kaćeva i Hisardžika od narednog ponedeljka imati prevoz koji je obezbedila škola.

Ovog ponedeljka školsko zvono oglasilo se i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bostanima, pozivajući učenike da zauzmu svoja mesta u učionicama. U školske klupe selo je 346 đaka, od čega 24 njih u pet izdvojenih odeljenja. Iako je bilo planirano da od ove školske godine učenici i prosvetni radnice pređu na nov režim rada, odnosno rad u jednoj smeni, to se nije desilo. Besim Beganović, direktor škole objašnjava:

„Odluku da pređemo na rad u jednoj smeni smo doneli na svim nivoima i uz saglasnost roditelja. Složili smo da bi to za sve bilo najbolje rešenje. Pripremili smo poslovni prostor i još dve učionice kako bi obezbedili sve uslove za rad u jednoj smeni. No, u   međuvremenu je na snagu stupio Pravilnik o racionalizaciji pomoćnik radnika – čistača, domara, ložača, pa smo njegovom primenom izgubili dva radnika. Još jednog bi izgubili da smo, kako je planirano, prešli na rad u jednoj smeni. Imali smo razumevanje i iz više razloga odlučili da sačuvamo ovo radno mesto, zbog čega smo odlučili da planove za rad u jednoj smeni pomerimo za narednu godinu, kaže on.

Ovo nije bio jedini problem sa kojim se škola suočila na samom startu školske godine. Izdvojeno odeljenje u Aljinovićima ostalo je bez učenika od prvog do petog razreda.

„ U Aljinovićima je manjak učenika bio evidentan problem već godinama i samo zahvaljujući razumevanju nadležnog ministarstva i lokalne samouprave, ona nije zatvorena. Ove godine smo, nažalost ostali bez ijednog učenikaod prvog do petog razreda, dok u starijim odeljenjima škola u Aljinovićima broji po jednog đaka. Verujemo da je zatvaranje škole privremenog karaktera i da će se već naredne godine stvoriti uslovi za njeno ponovno otvaranje“, rekao nam je Beganović.

Zatvaranjem škole u Aljinovićima, jedan broj nastavnika izgubio je određen deo norme pa su od 4 stalno zaposlena, tri nastavnika prešla da rade u drugim školama, dok se jedan nastavnik sa normom manjom od 20 posto, našao na listi za tehnološki višak.

Lepa vest je da je škola „Sveti Sava“ svojim učenicima iz Kaćeva i Hisardžika uspela da obezbedi prevoz i i na taj način reši višegodišnji problem ne samo đaka, već i njihovih roditelja.

„ Roditelji su se organizovali i dovozili decu do škole u Bostanima i to je trajalo godinama. Nije to bilo lako ni učenicima a ni njihovim roditeljima, pa smo rešili da na ovaj problem stavimo tačku obezbeđivanjem prevoza za 16 učenika, od kojih 5 njih svakodnevno putuje iz Kaćeva, a čak 11 iz Hisardžika. Nakon raspisanog tendera, taj posao je poveren preduzeću „Dana“ iz Prijepolja, kaže direktor škole.

Besim

Za 16 učenika iz Hisardžika i Kaćeva prevoz će početi već narednog ponedeljka.

„ Zbog lošeg vremena i obilnih padavina tokom leta, put je u veoma lošem stanju i za sada ne znamo kako će prevoz funkcionisati. Zato smo rešili da on do nove godine bude eksperimentalnog karaktera. Nadamo se da će lokalna samouprava u međuvremenu ovaj put popraviti kako bi đacima obezbedila nesmetano funkcionisanje i u zimskim uslovima“.

Osnovna škola „Sveti Sava“ upisala je ove godine ukupno 346 đaka, što je za 9 manje nego prethodne školske godine. U pet uzdvojenih odeljenja upisano je 24 učenika i to: 4 u Aljinovićima, 2 u Kaćevu, 3 Kosatici, 6 u Taševu i 9 u Hisardžiku.

J.Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4353192
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5372
3266
11957
143109
145111
4353192

Vaš IP: 100.26.179.196
2020-01-29 20:55