ШТА ГРАЂАНИМА ДОНОСИ ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ЕЗУП: НА ШАЛТЕРИМА МАЊЕ „ПАПИРА“ А ВИШЕ СЛУЖБЕНОСТИ

  23 Juli 2018

 

На снагу су ступили нови прописи којима се значајно мења и побољшава положај странака у поступцима пред државним и органима локалне самоуправе.

Нови Закон о општем управном поступку , Уредба о уступању и прибављању података о чињеницама о којима се води службена евиденција и други прописи који су ступили на снагу, побољшаће у знатној мери ефикасност државних органа и смањити потребно време за прикупљање разних докумената неопходних за вођење управног поступка.

Локална самоуправа односно општинска управа обавестила је на сајту општине Пријепоље грађане о томе, наводећи и који до сада неизбежни документи неће морати да се прибављају од стране грађана неко ће их државни органи током вођења поступка сами обезбеђивати.

Из надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе је највећи број поступака за које је требало до сада „брдо папира“ а убудуће неће се тражити од странака да доставе изводе из матичне књиге рођених, венчаних, умрлих као ни подаци о живорођеној деци.

Министарству унутрашњих послова није више неопходно достављати потврде или друга документа која се тичу актуелног пребивалишта грађана и издата документа грађана. Неће се више захтевати ни достављање уверења о пребивалишту грађана, стоји на сајту општине Пријепоље.  

Национална служба за запошљавање уредила је и посебан ВЕБ сервис који осим основних информација омогућава и преглед евиденције као и уверења о исплаћеним износима незапосленим лицима.

Републичка пореска управа ће, према овој информацији Општинске управе, омогућити електронско очитавање информација о измиреном пореском дугу на рачуну доприноса за здравствено осигурање ради овере здравствене књижице, информације о висини прихода за одређеног пореског обвезника у задатом пореском периоду као и иформације о стању дуга на пореским рачунима одређеног пореског обвезника.  

Републички геодетски завод обезбеђује електронске податке из регистра непокретности.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање  пружа извештаје о исплаћеним пензијама и новчаним накнадама из базе исплате РФПИО као и податке из матична евиденција корисника.  

Податке о радном статусу, односно проверу радног статуса омогућава Централни Регистар обавезног социјалног осигурања.

И на крају, очекује се да ускоро буду доступни и подаци Министарства правде као што су евиденције кривичних санкција као и прекршајне евиденције. То су она „чувена“ уверења ...“да нисте кажњавани и да се против вас не води кривични или,пак, прекршајни поступак“.

Овде се не завршава процес осавремењавања рада државних органа ослањањем на сопствене службене евиденције па се, тако, очекује да се у кратком периоду додатно проширује листа услуга, органа и организација пред којима ће службеници моћи у име странке , потпуно бесплатно , прикупљати документацију за потребе поступка који воде.

М.М.М.

  

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Juni 2019
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3381351
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2734
4791
7525
119956
130853
3381351

Vaš IP: 3.83.236.51
2019-06-25 13:46