ШТА ГРАЂАНИМА ДОНОСИ ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ЕЗУП: НА ШАЛТЕРИМА МАЊЕ „ПАПИРА“ А ВИШЕ СЛУЖБЕНОСТИ

  23 jul 2018

 

На снагу су ступили нови прописи којима се значајно мења и побољшава положај странака у поступцима пред државним и органима локалне самоуправе.

Нови Закон о општем управном поступку , Уредба о уступању и прибављању података о чињеницама о којима се води службена евиденција и други прописи који су ступили на снагу, побољшаће у знатној мери ефикасност државних органа и смањити потребно време за прикупљање разних докумената неопходних за вођење управног поступка.

Локална самоуправа односно општинска управа обавестила је на сајту општине Пријепоље грађане о томе, наводећи и који до сада неизбежни документи неће морати да се прибављају од стране грађана неко ће их државни органи током вођења поступка сами обезбеђивати.

Из надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе је највећи број поступака за које је требало до сада „брдо папира“ а убудуће неће се тражити од странака да доставе изводе из матичне књиге рођених, венчаних, умрлих као ни подаци о живорођеној деци.

Министарству унутрашњих послова није више неопходно достављати потврде или друга документа која се тичу актуелног пребивалишта грађана и издата документа грађана. Неће се више захтевати ни достављање уверења о пребивалишту грађана, стоји на сајту општине Пријепоље.  

Национална служба за запошљавање уредила је и посебан ВЕБ сервис који осим основних информација омогућава и преглед евиденције као и уверења о исплаћеним износима незапосленим лицима.

Републичка пореска управа ће, према овој информацији Општинске управе, омогућити електронско очитавање информација о измиреном пореском дугу на рачуну доприноса за здравствено осигурање ради овере здравствене књижице, информације о висини прихода за одређеног пореског обвезника у задатом пореском периоду као и иформације о стању дуга на пореским рачунима одређеног пореског обвезника.  

Републички геодетски завод обезбеђује електронске податке из регистра непокретности.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање  пружа извештаје о исплаћеним пензијама и новчаним накнадама из базе исплате РФПИО као и податке из матична евиденција корисника.  

Податке о радном статусу, односно проверу радног статуса омогућава Централни Регистар обавезног социјалног осигурања.

И на крају, очекује се да ускоро буду доступни и подаци Министарства правде као што су евиденције кривичних санкција као и прекршајне евиденције. То су она „чувена“ уверења ...“да нисте кажњавани и да се против вас не води кривични или,пак, прекршајни поступак“.

Овде се не завршава процес осавремењавања рада државних органа ослањањем на сопствене службене евиденције па се, тако, очекује да се у кратком периоду додатно проширује листа услуга, органа и организација пред којима ће службеници моћи у име странке , потпуно бесплатно , прикупљати документацију за потребе поступка који воде.

М.М.М.

  

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4094866
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1359
5120
26019
29894
136558
4094866

Vaš IP: 18.207.238.169
2019-12-07 09:29