VLADA SRBIJE O DEPONIJAMA: PRIJEPOLJE (TRANSFER NOVA VAROŠ) - DEPONIJA DUBOKO

  25 jun 2018

Početkom juna Vlada Vlada Republike Srbije, na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o upravljanju otpadom, donela je Odluku o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom koja je objavljena Službenom glasniku RS, br. 45/18 od 13. juna 2018. godine.

Odlukom je određeno na koje će postojeće regionalne sanitarne deponije jedinice lokalne samouprave da odlažu otpad u slučaju da sporazumom nisu zajednički obezbedile i organizovale sprovođenje upravljanja otpadom.

Osnovni razlog za donošenje ove Odluke je potreba i nastojanje da se unapredi sistem upravljanja otpadom u Republici i ubrzaju promene. Naime, Akcionim planom za sprovođenje Programa Vlade, utvrđen je prioritetni cilj u oblasti zaštite životne sredine.

„Uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama" u okviru koga je između ostalog određena ciljana vrednost rezultata za smanjenje količina komunalnog otpada odloženog na nesanitarne deponije. Da bi se do kraja 2018. godine dostiglo ciljano smanjenje količina otpada koji se odlaže na nesanitarne deponije – smetlišta od 2,5 procentnih poena, kao i smanjenje 28,5 procentnih poena projektovano za kraj 2020. godine, potrebno je u što većoj meri iskoristiti već izgrađene kapacitete za sanitarno odlaganje komunalnog otpada.

sandep1

sandep 5

Jedinice lokalnih samouprava obuhvaćenih ovom odlukom, imaju mogućnosti da zbog blizine već izgrađenih lokacija za sanitarno odlaganje komunalnog otpada, na ekonomski prihvatljivoj osnovi, reše pitanje odlaganja svog komunalnog otpada u skladu sa standardima propisanim zakonom, a u samoj Odluci razvrstane su u tri grupe:

Prva grupa su opštine (ili gradovi) koje su udaljene do 40 km od izgrađene sanitarne deponije, koje treba da započnu odvoženje i odlaganje otpada direktno na sanitarnu deponiju (bez pretovara);

Druga grupa su jedinice lokalne samouprave koje su udaljene od lokacije sanitarne deponije više od 40 km, a koje treba da započnu odvoženje i odlaganje otpada na sanitarnu deponije sa pretovarom na transfer stanici koja će biti izgrađena na sopstvenoj teritoriji;

Treću grupu, u kojoj je i Prijepolje, čine jedinice lokalne samouprave koje su od lokacije sanitarne deponije udaljene više od 40 km i koje treba da započnu odvoženje i odlaganje otpada na sanitarnu deponiju sa pretovarom na transfer stanici koja će biti izgrađena na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave.

Međusobna prava i obaveze u zajedničkom obezbeđivanju i organizovanju upravljanja otpadom uređuju se sporazumom skupština jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih preduzeća, dok će realizaciju tih sporazuma pratiti ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Ovom Odlukom, rekosmo, Prijepolje je svrstano u treću grupu opština, a u Informaciji Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL, u čiju sadržinu je “Polimlje” imalo uvid, stoji da je za našu opštinu predvidjeno da se komunalna otpad prevozi do transfer stanice koja će biti izgradjena u Novoj Varoši. Sprovođenje navedenih mera u jednom delu podrazumeva završetak radova na proširenju sanitarne deponije Duboko koje je inače uslov za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši (kao privremenog pretovarnog mesta).

-Radujemo se ovoj odluci Vlade Srbije, rekao je za “Polimlje” predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović. Ona će razrešiti mnoge dileme pa i neprijatnosti sa kojima se suočavamo poslednjih godina. Naravno, nije kratak put do njene implementacije jer je potrebno proširenje deponije Duboko i izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, ali sada imamo nedvosmislenu odluku Vlade i u tom pravcu će ići sve naše aktivnosti, rekao je Zindović.

Treba imati u vidu da za realizaciju ove Odluke nisu planirana sredstva u budžetu Republike Srbije, tako da će jedinice lokalne samouprave koje su u obavezi da svoj sakupljeni otpad odlažu na sanitarne deponije, potrebna sredstva za sakupljanje, transport i nadoknadu za odlaganje, obezbeđivati iz naplate komunalnih usluga preko javnih komunalnih preduzeća i drugih subjekata kojima je delatnost upravljanja otpadom poverena, stoji u Informaciji KOMDEL-a.

M.M.M.

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4099661
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1827
4327
30814
34689
136558
4099661

Vaš IP: 3.215.182.36
2019-12-08 07:08