ПРИВРЕМЕНО ЗАУСТАВЉЕНИ РАДОВИ У ШАРАМПОВУ: РУШИЋЕ СЕ КОНСТРУКЦИЈА МОСТА

  21 Maj 2018

 

Од 20. априла радови су прекинути и сада чекамо измене на пројекту јер је надзорни орган уочио озбиљна оштећења на конструкцији моста, много већа него што се претпостављало да ће их бити, каже за „Полимље“ члан Општинског већа Едиб Кајевић. Нереално је давати прогнозе о томе колико ће бити померен рок изградње, али је сигурно да ће претходно уговорени термин бити „пробијен“, истиче Наталија Ћоровић, којој су поверени послови надзора. Канцеларија за јавна улагања која финансира инвестицију спремна је на додатна улагања.

За већ евидентно померање рока за завршетак радова на реконструкцији моста у Шарампову није крив (само) висок водостај Лима који је, истина, можда допринео да се нешто касније уоче велике разлике у стварном оштећењу конструкције моста у односу на оне које су претпостављане приликом пројектовања.

-Нема дилеме око тога да је узрок привременог заустављања радова степен оштећења конструкције моста, каже за „Полимље“ члан Општинског већа задужен за инвестиције Едиб Кајевић. Наиме, приликом пројектовања рачунало се да постоје извесна оштећења али да она нису непремостива препрека извођачима радова који су, према пројекту, требали да скину плоче са конструкције и санирају оно што буде неопходно. Међутим, после скидања хабајућег слоја асфалта уочено је много више недостатака на конструкцији од онога што је очекивано. Зато је надзорни орган наложио привремено обустављање радова и пројектанти су поново враћени на терен. Стручни налази су, како сазнајемо, потврдили да је потребно да се комплетна конструкција моста поруши како би се обезбедила максимална сигурност када се нова постави. Одмах да кажем да се степен оштећења није могао знати приликом пројектовања већ је он откривен тек када се мало дубље отишло са предвиђеним радовима, каже он.

Мада се ограђује од званичних изјава, Наталија Ћоровић, инжењер ЦИП-а којој су поверени послови надзора, каже за наш Лист да пројектанти треба да нађу решења у кратком року а све зависи од степена оштећења и стања стубова моста који ће, такође, бити детаљно снимљени. У том смислу нереално је давати неке прогнозе јер је у оквиру испитивања предвиђено и ласерско снимање кула односно стубова моста. За све то треба неко време и неки поступак, јер мост мора да буде трајан и сигуран, казала је она.

mmm3 most 2

              Лето је за нас изгубљено, мрзовољно коментаришу власници локала у празном Шарампову

-Ових дана очекујемо долазак инжењерског тима са Грађевинског факултета у Београду који ће обавити ласерско снимање стопа носача конструкције како би се проверило њихово стање. Од тих резултата зависи много тога па и динамика даљих радова. Они, наравно, нису упитни само ће рок за завршетак моста бити пролонгиран. Немамо још информација колико ће све то повећати улагања, али смо у сталном контакту са Канцеларијом за јавна улагања и није спорно да ће и разлику средстава због отклањања ових проблема у највећем делу она финансирати, каже Кајевић.

Затварање моста и сада продужетак рока за завршетак радова посебно је, у пословном смислу, девастирао овај део града. Од забране саобраћаја преко моста пословни део Шарампова је у агонији јер је изгубљен значајан број муштерија којима је потребан огроман разлог да до некада уобичајених локала долазе „наоколо“. Лето је за нас изгубљено, надамо се бољој јесени, мрзовољно коментаришу пословни људи из овог дела града.

М.М.Мутабџија

    

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Mart 2019
NPUSČPS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3018916
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2230
3798
6028
79760
76163
3018916

Vaš IP: 54.87.18.165
2019-03-26 08:01