EKSKLUZIVNO: OTVARA SE RUDNIK ČADINJE

  09 Februar 2018

Svakako do proleća kreće najozbiljnija eksploatacija od svih dosadašnjih sa, nezvanično, desetinama hiljada tona rude. Posao u startu dobija 80 do 100 radnika, potvrdio za naš portal predsednik grupe “Metalfer” Branko Zečević

Prijepolje će, bez sumnje, već na proleće početi da “otvara” jednu stogodišnju priču o nalazištima bakra, olova, zlata i srebra na lokalitetu Čadinje.

Kako je za “Polimlje” izjavio predsednik opštine Dragoljub Zindović, engleski gigant “Metalfer” će već u martu početi sa intenzivnim iskopavanjem rude u rudniku Čadinje.

-Prema informacijama koje sam dobio, plan je da se, u pripremnoj fazi, iskopa najmanje 20.000 tona rude. Ona će za sada biti transportovana do Gornjeg Milanovca gde će, u flotaciji tamošnjeg Rudnika olova i cinka biti organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, zlata i srebra kreće oko 7 odsto, znatno iznad procenta rude u Boru koji je decenijama u eksploataciji, kaže Zindović. Paralelno sa intenzivnim iskopavanjem rude radiće se infrastruktura u samom rudniku kako bi se što pre iskop rude višestruko uvećao. Ne treba zaboraviti da su procenjene rezerve rude preko sedam miliona tona, kaže Zindović.

cadinje 1

Lokalna samouprava ide u susret ovoj decenijama čekanoj investiciji. Zindović ističe da će nadležni organi u opštini dati punu podršku za ubrzano izdavanje potrebnih saglasnosti i dozvola koje daje Republika a sa svoje strane pojačati infrastrukturnu aktivnost na širem području Čadinja kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj prema rudniku. Prošle godine put do Čadinja je popravljen, a uradjeno je i nešto asfalta iz drugog pravca, kroz naselje Pajevići.

-Nastavljamo sa započetim poslovima i mogu reći da su već u toku radovi na produžavanju asfaltne trase od naselja Pajevića prema rudniku na Čadinju. Izdvojili smo 13 miliona dinara za Čadinje a potpuno smo u toku sa pripremama koje već izvodi Metalfer kao i sa planiranim aktivnostima u ovoj godini. To znači da lokalna samouprava potpuno podržava ovu investiciju, da u njoj vidi jednu od razvojnih šansi ovog grada i ovog kraja jer će, osim što je u pitanju respektibilan investitor i ekonomski vrlo isplativa delatnost, eksploatacija rudnog blaga Čadinja pospešiti oporavak i razvoj svih ostalih delatnosti u našoj sredini pa i novi izvbor veoma značajnih prihoda u lokalnom budžetu. Prijepolje će, uveren sam, vrlo brzo postati grad iz koga se ne odlazi, već grad u koji se ljudi vraćaju, kaže Zindović.

Predsednik Grupe “Metalfer” Branko Zečević u ekskluzivnoj izjavi za naš List kaže da nije vreme za dugačke priče već za efikasan rad.

-“Metalfer” intenzivno radi na razvoju planova za otvaranje rudnika na lokalitetu Čadinje. Planira se podzemna eksploatacija koja neće negativno uticati na okolinu i otvaranje 80 do 100 radnih mesta. Više detalja o ovom projektu daćemo u maju ove godine do kada će sve ono što planiramo biti provereno u praksi, rekao je kratko Zečević.

cadinje 3

Grupa “Metalfer” osnovana je Londonu 1993. a u Srbiji je prisutna od 2002. godine kako bi se i dalje razvijali poslovi na Grupe na Balkanu. Od tada je kompanija postala jedan od najvećih proizvodjača čelika i rudarskih projekata u regionu. Grupa je 2008. godine, iskoristivši poziciju jednog lokalnog proizvodjača čeličnih armaturnih šipki, u Sremskoj Mitrovici izgradila “Metalfer Steel Mill” DOO, od kada je fokus poslovanja prebačen u region Balkana uz paralelan razvoj srodnih operacija u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

U prezentaciji rudarstva, “Metalfer” na prvo mesto postavlja Čadinje o kome iznosi, pored ostaog, da su rezerve rude 7,7 miliona tona, da je potvrdjeno 7 procenata metala bakra, olova i cinka a u taj procenat nije ukjljučeno evidentno prisustvo zlata i srebra. Rudnik, prema istom izvoru, obuhvata 99 kvadratnih kilometara površine koja je proglašena za teren povoljan za geologiju.

Potpuno vertikalno integrisana kompanija od rudarstva do metalurgije i distribucije, jedinstvena za Balkan, delujući kao partner sa lokalnim zajednicama, uz poštovanje njihove ekološke ravnoteže, vizija je Grupe.

Grupa je glavni smabdevač hematitom Smederevske železare i Fabrike cementa Titan, istražuje nalazište olova, cinka, zlata i srebra u regionu Lece, rezerve cinka, olova, zlata i srebra u regionu Boranja, antimon i cink u Rujevcu, ima funkcionalan kamenolom za gradjevinski agregat kapaciteta 500.000 tona godišnje, poseduje i rukovodi Rudnikom uglja u Beranama sa iskoristivim rezervama od 50 miliona tona od procenjenih 130 miliona tona. “Metalfer” završava projekat izgradnje termoelektrane u Beranama za potrebe sopstvenog rudnika a u sektoru obnmovljivih izvora energije u Srbiji je razvijeno nekoliko projekata na bazi biomase i biogas tehnologije.

M.M.Mutabdžija

(Opširnije u Listu “Polimlje” u petak, 23. februara)

 

 

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Decembar 2018
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2733742
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
278
2499
4867
47057
99483
2733742

Vaš IP: 3.82.51.133
2018-12-19 01:08