EKSKLUZIVNO: OTVARA SE RUDNIK ČADINJE

  09 februar 2018

Svakako do proleća kreće najozbiljnija eksploatacija od svih dosadašnjih sa, nezvanično, desetinama hiljada tona rude. Posao u startu dobija 80 do 100 radnika, potvrdio za naš portal predsednik grupe “Metalfer” Branko Zečević

Prijepolje će, bez sumnje, već na proleće početi da “otvara” jednu stogodišnju priču o nalazištima bakra, olova, zlata i srebra na lokalitetu Čadinje.

Kako je za “Polimlje” izjavio predsednik opštine Dragoljub Zindović, engleski gigant “Metalfer” će već u martu početi sa intenzivnim iskopavanjem rude u rudniku Čadinje.

-Prema informacijama koje sam dobio, plan je da se, u pripremnoj fazi, iskopa najmanje 20.000 tona rude. Ona će za sada biti transportovana do Gornjeg Milanovca gde će, u flotaciji tamošnjeg Rudnika olova i cinka biti organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, zlata i srebra kreće oko 7 odsto, znatno iznad procenta rude u Boru koji je decenijama u eksploataciji, kaže Zindović. Paralelno sa intenzivnim iskopavanjem rude radiće se infrastruktura u samom rudniku kako bi se što pre iskop rude višestruko uvećao. Ne treba zaboraviti da su procenjene rezerve rude preko sedam miliona tona, kaže Zindović.

cadinje 1

Lokalna samouprava ide u susret ovoj decenijama čekanoj investiciji. Zindović ističe da će nadležni organi u opštini dati punu podršku za ubrzano izdavanje potrebnih saglasnosti i dozvola koje daje Republika a sa svoje strane pojačati infrastrukturnu aktivnost na širem području Čadinja kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj prema rudniku. Prošle godine put do Čadinja je popravljen, a uradjeno je i nešto asfalta iz drugog pravca, kroz naselje Pajevići.

-Nastavljamo sa započetim poslovima i mogu reći da su već u toku radovi na produžavanju asfaltne trase od naselja Pajevića prema rudniku na Čadinju. Izdvojili smo 13 miliona dinara za Čadinje a potpuno smo u toku sa pripremama koje već izvodi Metalfer kao i sa planiranim aktivnostima u ovoj godini. To znači da lokalna samouprava potpuno podržava ovu investiciju, da u njoj vidi jednu od razvojnih šansi ovog grada i ovog kraja jer će, osim što je u pitanju respektibilan investitor i ekonomski vrlo isplativa delatnost, eksploatacija rudnog blaga Čadinja pospešiti oporavak i razvoj svih ostalih delatnosti u našoj sredini pa i novi izvbor veoma značajnih prihoda u lokalnom budžetu. Prijepolje će, uveren sam, vrlo brzo postati grad iz koga se ne odlazi, već grad u koji se ljudi vraćaju, kaže Zindović.

Predsednik Grupe “Metalfer” Branko Zečević u ekskluzivnoj izjavi za naš List kaže da nije vreme za dugačke priče već za efikasan rad.

-“Metalfer” intenzivno radi na razvoju planova za otvaranje rudnika na lokalitetu Čadinje. Planira se podzemna eksploatacija koja neće negativno uticati na okolinu i otvaranje 80 do 100 radnih mesta. Više detalja o ovom projektu daćemo u maju ove godine do kada će sve ono što planiramo biti provereno u praksi, rekao je kratko Zečević.

cadinje 3

Grupa “Metalfer” osnovana je Londonu 1993. a u Srbiji je prisutna od 2002. godine kako bi se i dalje razvijali poslovi na Grupe na Balkanu. Od tada je kompanija postala jedan od najvećih proizvodjača čelika i rudarskih projekata u regionu. Grupa je 2008. godine, iskoristivši poziciju jednog lokalnog proizvodjača čeličnih armaturnih šipki, u Sremskoj Mitrovici izgradila “Metalfer Steel Mill” DOO, od kada je fokus poslovanja prebačen u region Balkana uz paralelan razvoj srodnih operacija u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

U prezentaciji rudarstva, “Metalfer” na prvo mesto postavlja Čadinje o kome iznosi, pored ostaog, da su rezerve rude 7,7 miliona tona, da je potvrdjeno 7 procenata metala bakra, olova i cinka a u taj procenat nije ukjljučeno evidentno prisustvo zlata i srebra. Rudnik, prema istom izvoru, obuhvata 99 kvadratnih kilometara površine koja je proglašena za teren povoljan za geologiju.

Potpuno vertikalno integrisana kompanija od rudarstva do metalurgije i distribucije, jedinstvena za Balkan, delujući kao partner sa lokalnim zajednicama, uz poštovanje njihove ekološke ravnoteže, vizija je Grupe.

Grupa je glavni smabdevač hematitom Smederevske železare i Fabrike cementa Titan, istražuje nalazište olova, cinka, zlata i srebra u regionu Lece, rezerve cinka, olova, zlata i srebra u regionu Boranja, antimon i cink u Rujevcu, ima funkcionalan kamenolom za gradjevinski agregat kapaciteta 500.000 tona godišnje, poseduje i rukovodi Rudnikom uglja u Beranama sa iskoristivim rezervama od 50 miliona tona od procenjenih 130 miliona tona. “Metalfer” završava projekat izgradnje termoelektrane u Beranama za potrebe sopstvenog rudnika a u sektoru obnmovljivih izvora energije u Srbiji je razvijeno nekoliko projekata na bazi biomase i biogas tehnologije.

M.M.Mutabdžija

(Opširnije u Listu “Polimlje” u petak, 23. februara)

 

 

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4339670
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1283
3135
27739
129587
145111
4339670

Vaš IP: 3.233.219.101
2020-01-26 13:39