БЕСПРАВНА СЕЧА И ЗАШТИТА ШУМА: РЕНЏЕРИ НА ЗАДАТКУ

  06 februar 2018

Прошле године Шумско газдинство бележи благи пад бесправне сече. Надзор у једном делу шума, означених као заштићена подручја, поверен посебним чуварима - ренџерима.

Током прошле године на територији коју покрива Шумско газдинство у Пријепољу, бесправно је посечено 341.746 кубних метара огревног дрвета и грађе. Надлежнима је поднесено укупно 39 кривичних пријава, од чега на адресу познатих учинилаца 18 и 21 кривична пријава на нн лице, као и две прекршајне пријаве. У истом периоду решено је 15 кривичних пријава на познате учиниоце у корист Шумског газдинства.

Ови подаци указују на благи пад бесправне сече, како броја учинилаца тако и количине бесправно посеченог дрвета.

Директор Шумског газдинства, Никола Јелић, сматра да је смањење бесправне сече шума, веома значајно за Газдинство:

Jelic

„Ма како био мали помак, то ипак говори да наше значајније присуство у шумама у смислу контроле и надзора, даје резултате. Поред тога ми стално едукујемо становништво тако да је њима сасвим јасно да и сеча у приватним шумама мора бити под нашим надзором“.

Надзор у једном делу шума којима газдује Шумско газдинство Пријепоље, а које су означене као заштићена подручја, поверен је посебним чуварима. То су ренџери.

„На територији нашег газдинства постоје 4 заштићена подручја, од којих у једном случају управљање делимо са Шумским газдинством Ужице. То су Камена Гора, Озрен – Јадовник, специјалан резерват природе Клисура реке Милешевке и имамо Парк природе Златибор за који још увек није успостављен комплетан мониторинг. У прва три заштићена подручја ангажовано је укупно 6 ренџера, каже директор Јелић истичући да свако заштићено подручје има своје особености на основу којих су формирани посебни задаци заштите за чуваре - ренџере.

Према његовом мишљењу, и чувари и шумари могу, ако савеснио и одговорно обављају свој посао, битно заштитити шуме.

„Ренџери се, сигурно, исплате шумским газдинствима. Само њихово присуство условљава сасвим другачији однос и понашање како становништва тако и туриста па и пролазника. Они имају своје службене легитимације и овлашћења која им је дао Закон о заштити природе. Тако да они имају право да легитимишу лице затечено у вршењу недозвољених радова као и да лице без личних исправа приведе надлежном органу унутрашњих послова, да изврши преглед свих врста возила, пловних објеката и товара, да одузме предмете и средства којима је извршен прекршај или кривично дело, чак и да изврши сваки преглед осим оних за које је потребан судски налог. То су нове надлежности поред основних које има сваки шумар“

Иначе држава помаже газдинства тако што за плате ренџера издваја 80 одсто бруто личног дохотка, што је значајна ставка, сматра директор Никола Јелић.

Видео надзор шума итекао се уклапа у ову причу о заштити шума али је прошлог марта систем оштећен у пожару:

„То је био драгоцен систем који, на жалост, није у функцији. Упутили смо захтев за надокнаду штете и очекујемо ускоро неки резултат. Нама је битно да се то реши пре маја када почињу пољски радови који су озбиљне претње од пожара изазваних, у највећој мери, несавесним односом мештана“.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4341883
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
648
2848
648
131800
145111
4341883

Vaš IP: 3.227.240.143
2020-01-27 04:27