U okviru programa Biblioteke „Vuk Kardžić“: NOVOGODIŠNJI „ ŽURNALAC“

  29 decembar 2017

Uz maksimalnu podršku Biblioteke „Vuk Karadžić“iz štampe je izašao novi, 21 broj „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje. Novogodišnji broj rezultat je rada polaznika Male škole novinarstva „Žur za žurnalce“ koju već sedam godina vodi novinar Indira Hadžagić.

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i koju vodi novinar Indira Hadžagić počela je da radi u jesen 2010.godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministartvo za kulturu. Od tada, pa do ove zime, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Biblioteke „Vuk Karadžić“ koja je ovu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada „žurnalci“ obeležavaju sedam godina ove jedinstvene škole novinarstva kroz tekstove koji su objavljeni u novogodišnjem broju „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje predstavljaju sublimat rada.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i izražava zadovoljstvo što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca.

-Kao i prethodnih godina vladalo je veliko interesovanje mladih, odnosno učenika osnovne škole za sticanje i razvijanje znanja o novinarstvu. Kao rezultat rada izašla su tokom 2017.godine dva broja „Žurnalca“ koji sadrže veoma ozbiljne tekstove, iskazuju želje, ali često daju i kritički osvrt na stvarnost koja je viđena dečjim okom veoma realno. „Žurnalac“ je postao omiljen ne samo među decom, čitaju ga i u Biblioteci, već i među njihovim nastavnicima i roditeljima. Uprkos skromnom budžetu, Biblioteka je i ove godine izdvojila sredstva za štampanje dva broja ove posebne dečje novine, kaže direktorica Biblioteke.

Do sada je u „Žurnalcu“ objavljeno preko 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina. Obeležavajući mali jubilej kada je u aprilu izašao dvadeseti broj, „žurnalci“ su, prateći projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz svog ugla naslikali stihovima i pričama reku Lim, što je poseban dodatak, te je tako jubilarni broj imao i uvećan broj strana.

Tako su se stihovi i beleške malih novinara posvećeni Limu našli u knjizi „Limske pesničke luke“ koju je Biblioteke štampala u okviru realizacije svog projekta prekogranične saradnje „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“.

Kada je u okviru Zbornika „Vukove zadužbine“ prvi put 2012.godine štampana kao posebna knjiga „Danica za mlade“ sa ciljem afirmacije stvaralaštva za decu i mlade kroz izbor najboljih priča i pesama za decu i svih vrsta publikacija namenjenih deci, među najreprezentativnijim izdanjima predstavljen je i „Žurnalac“ iz Prijepolja.

Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. A Jasminka Petrović je rekla o „Žurnalcu“: „Aktuelan, informativan, savremen, zanimljiv. Sve u svemu-svaka čast“!

„Žurnalac“

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5085784
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2584
6051
25588
44073
134040
5085784

Vaš IP: 34.204.187.106
2020-07-10 11:43