ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE PU “ LOKAL PRES”: KO SU “LOVCI U MUTNOM” A KO PRIJATELJI MEDIJSKIH SLOBODA

  07 decembar 2017

Osnovni zadatak Asocijacije u narednom periodu biće zalaganje za ispravljanje svih uočenih nepravilnosti i neodstataka u sistemu projektnog finasiranja, rečeno je na 22. sednici Skupštine PU “Lokal pres”, održanoj prošlog vikenda na Zlatiboru.

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres održalo je u  periodu od 30. novembra do 2. decembra godišnju skupštinu. Tematski, 22. skupština bila je posvećena problemima implementacije Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i efektima Zakona o autorskim pravima na lokalne medije.

Polazeći od ocene učesnika 22. Sednice Skupštine Poslovne asocijacije „Lokal pres“ da je osnovni zadatak Asocijacije da se u narednom periodu zalaže za ispravljanje svih uočenih nepravilnosti i nedostataka u sistemu projektnog finansiranja medijskih sadržaja od javnog ineteresa, Skupština je kao smernice za rad u 2018. godini, usvojila nekoliko zaključaka o daljim aktivnostima udruženja koji bi trebalo jasnije da definišu sam proces projektnog finasiranja.

Jedan od zaključaka sa ove sednice je da će se Asocijacija zalagati za izmene zakonskih propisa kojima će se omogućiti da se u raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa u lokalnim samoupravama, prednost daje lokalnim i regionalnim medijima koji su registrovani na području te lokalne samouprave, odnosno okruga.

U cilju transparentnosti procesa projektnog sufinansiranja, Asocijacija će se zalagati za objavljivanje biografija svih predloženih kandidata za članove komisija kako bi građani imali uvid u način njihovog izbora.

Asocijacija će, kroz izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, u narednom periodu insistirati na definisanju visine izdvajanja iz lokalnih budžeta za sufinansiranje projekata od javnog značaja za informisanje građana u iznosu od 1 do 2 procenta ukupnog iznosa budžeta, takođe je jedan od zaključaka.

Na sednici se raspravljalo i o problemima u radu Poslovnog udruženja tokom ove godine.

Lokalni mediji se godinama unazad nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, posluju na malim, izuzetno siromašnim ekonomskim tržištima, vrlo malo prihoduju od oglašavanja, ali i prodaje. Ekonomski pritisci koje na njih primenjuju lokalne vlasti postali su dominantni oblik pritisaka u poslednje dve godine. Istraživanje koje je PU ''Lokal pres'' sprovelo među svojim članicama juna ove godine je pokazalo da lokalni mediji nepovoljne ekonomske uslove rada i ekonomsku nesigurnost (siromašni mediji, mali i nesigurni prihodi, visok stepen eksploatacije novinara) ističu kao najveći problem lokalnih redakcija.

“Opstanak lokalnih medija je od ključne važnosti za kvalitetno informisanje građana u lokalnim zajednicama. Nova medijska strategija trebalo bi da podstakne državu da nizom mera zaštiti lokalne medije i informisanje građana na lokalu i predvidi načine uzdržavanja od uticaja na lokalne medije kroz proces deregulacije i dopune i izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, s posebnim osvrtom na medije civilnog sektora”, složili su se učesnici skupa.

U okviru skupštine za članstvo su bila organizovana i tri treninga”Pisanje projekata za sufinansiranje medijskih sadržaja”, ”Krizni menadžment” i ”Evaluacija projekata”.

J.Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4345437
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
883
3319
4202
135354
145111
4345437

Vaš IP: 3.95.139.100
2020-01-28 09:58