PROJEKTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI: „VALTER“ I „BOŠKO BUHA“ U TOPLIJEM AMBIJENTU

  27 Septembar 2017

Zahvaljujući projektima kojim je opština konkurisala za sredstva Kancelarije za javna ulaganja, učenici osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ i „Boško Buha“ u Ivanju  sedeće već naredne godine u mnogo toplijim učionicama, ali će moći će da se pohvale i  lepšim izgledom svojih škola.

Lokalna samouprava je u aprilu ove godine konkurisala za sredstva Kancelarije za javna ulaganja a vrednost dva projekta namenjena unapedjenju energetske efikasnosti u dve osnovne škole u Prijepolju iznosila je više od 45 miliona dinara. Reč je o projektima koji obuhvataju sve radove za dobijanje takozvanog “ C energetskog pasoša”, što praktično podrazumeva da će u ove dve obrazovne ustanove biti zamenjena stolarija a na fasadama postavljena termo – izolacija. Sa ostalim radovima koji su planirani u sklopu projekta godišnja potrošnja po kvadratnom metru korisnog prostora ne bi smela da premaši 60 kilovat-časova.

Kada je raspisan konkurs za sredstva Kancelarije za javna ulaganja, samo su dve škole imale projektno-tehničku dokumentaciju. Projekti su prošli selekciju i dobili “zeleno svetlo” za realizaciju. U međuvremenu osnovna škola “Vladimir Perić Valter je objekat površine 640 kvadratnih metara upisala u Katastar nepokretnosti, dobijena su odobrenja za izvođenje radova na investiciona održavanja objekata, urađeni energetski projekti i elaborati za sve objekte kojima raspolažu škole. Osim zamene fasade i stolarije u osnovnoj školi “Boško Buha” urađen je i projekat zamene mašinske instalacije, kao i glavni projekat zaštite od požara, kaže Edib Kajević, član Opštinskog veća.

bosko

Vrednost oba projekta iznosila je oko 45 miliona dinara, ali je od Kancelarije za javna ulaganja pre desetak dana stigla preporuka da bi škole mogle konkurisati za dodatna sredstva, odnosno još oko 35 miliona dinara.

“ Kancelarija je opštinskoj upravi i školama   dostavila preporuke za dalju realizaciju projekata. Pored već pomenutih radova, u ovim školama će biti zamenjeni podovi, dotrajali parketi, saniraće se sanitarni čvorovi, krovovi… Škole će moći da saniraju oštećene dvorišne ograde, a tamo gde je potrebno radiće se nove. Takođe, obe škole će, zahvaljujući dodatnim sredstvima, imati obezbeđen pristup za osobe sa invaliditetom, rekao nam je Kajević.

Kada će se krenuti u realizaciju radovi zavisiće od škola, odnosno njihove efikasnosti u pripremi dokumentacije koja je neophodna za realizaciju projekata.

“ Deo sredstava školama će biti prebačen već ove godine i ako sve bude teklo po planu, sa realizacijom projekta počeće se već naredne godine, kaže Kajević i dodaje:

- Postojala je mogućnost da konkurišemo sa još projekata, ali se ispostavilo da su samo ove dve obrazovne ustanove imale pripremljenu projektno-tehničku dokumentaciju. Problem je, kako se i pokazalo, što značajan broj školskih objekata nije upisan u Katastar nepokretnosti, a to je jedan od ključnih uslova za dobijanje saglasnosti. Na poslednjoj sednici Opštinskog veća svim školama smo naložili da urade projekte sa kojima bi mogli konkurisati za sredstva donatora. Budžet za narednu godinu planiraće se na osnovu projekata koje nam budu dostavile škole, kaže Kajević i poziva sve osnovne i srednje škole, javne ustanove i preduzeća da pripreme dokumentaciju i provere da li su njihovi objekti uknjiženi u Katastar nepokretnosti, kako bi se uključile u programe koje će Kancelarija za javna ulaganja ponuditi i naredne godine.

J. Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Juni 2019
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3350135
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2939
7128
15003
88740
130853
3350135

Vaš IP: 3.88.220.93
2019-06-19 13:10