Нова Одлука о такси превозу: УВОЂЕЊЕ РЕДА И ПРАВИЛА ПОНАШАЊА ТАКСИСТА

  04 Maj 2017

Одлука садржи детаљне одредбе којима се поспешује делатност, смањује могућност незаконитог рада и непријављивања запослених, обавезу укључивања таксиметра и забрану заустављања на недозвољеним јавним површинама и одредбе које предвиђају врло високе казне , чак и до пола милиона динара, ако се не поштују овом одлуком прецизирани сви детаљи везани за таксирање у Пријепољу. Примена одлуке зависиће од ревности надлежне инспекције

Скупштина општине Пријепоље усвојила је на мартовској седници Одлуку о такси превозу са циљем да, у складу са законским овлашћењима, локална самоуправа пропише ближе услове за обављање такси превоза, односно да својом одлуком уређује посебне услове које треба да испуни превозник, карактеристике и обележја такси возила и начин обављања такси превоза, да усклађује цене у оквиру такси тарифе по којој се такси превоз мора обављати у општини. Приликом расправе о предлогу ове одлуке, више одборника је указало на непримерено понашање такси превозника, угрожавање саобраћаја, заустављање мимо саобраћајних прописа, угрожавање путника и пешака, непрописно стајање по мостовима, на пешачким прелазима, раскрсницама, на сред коловоза, приликом уласка и изласка путника. У Пријепољу, осим недостатка јавног паркинга, недостају и обележена такси стајалишта, тако да је прави хаос у граду кад је реч о овој делатности. Неки од одборника су чак сматрали да је непримерено да град са једва 37.000 становника има преко 500 такси превозника. Међутим, предлагач је био изричит да се никоме, по Уставу, не може ускратити право на рад, а да тржиште и квалитет рада имају улогу коректора у свакој делатности па и у овој, уколико се испоштује одлука о строжијој контроли оних који обављају делатност.

Према усвојеној Одлуци о такси превозу која је ступила на снагу, Општинско веће у складу са законским актима доноси програм којим се дефинише организација такси превоза и одређује оптималан број возила, на предлог Општинске управе. Саобраћајно технички услови дефинишу се за петогодишњи период. Одобрење за обављање такси превоза издаје Општинска управа и такво решење такси возач је у обавези да носи са собом и дужан је да покаже на захтев овлашћеног лица. Свако такси возило мора да има таксиметар који током вожње показује цену. Одлука о такси превозу садржи и посебне услове које предузетници, односно правна лица које се бави овом делатношћу морају да испуњавају. Тако таксиста мора да има возачку дозволу најмање три године и да није осуђиван на затворску казну дужу од две године за кривично дело живота и тела, полне слободе, безбедности јавног саобраћаја и јавног реда и мира, да му правоснажном пресудом није забрањено обављање ове делатности. Правна лица која имају такси службу у обавези су да имају уговор о раду са запосленим такси возачима и да имају пријаву на обавезно социјално осигурање за запосленог.

И такси возило мора да изгледа пристојно за обављање делатности. Осим техничке исправности, мора да буде уредно, чисто, без оштећења, са исправном вентилацијом и грејањем и са истакнутом ознаком која је опремљена уређајима са осветљењем које се гаси укључивањем таксиметра. Поред тога, мора имати оверен ценовник који је видљив путницима и да возило којим се таксира није старије од 2001.године. Поред изгледа возила, одлука садржи и опис изгледа такси возача: уредно одевен, да у возилу не пуши за време вожње, да се уљудно понаша, те да „не базди“ на алкохол. Забрањено је заустављање и паркирање такси возила уколико се на тај начин омета коришћење јавних површина. Одлуку о обележеним такси стајалиштима доноси Општинско веће на предлог Општинске управе, па је за очекивати да Пријепоље коначно добије и такав простор. Верујемо, уз јавно паркиралиште које за сада није ни на помолу. Инспектор за саобраћај је у обавези да контролише примену ове одлуке. Инспектор контролише све одредве Одлуке о такси превозу, која предвиђа и новчане казне за оне који је крше. Новчаном казном од 100.000 до милион динара казниће се за прекршај правно лице ако обавља превоз без важеће такси дозволе и уколико се у такси возилу не налази уговор о раду за такси возача запосленог у тој фирми, односно ако се не налази пријава на обавезно социјално осигурање запосленог возача. По „џепу“ ће добити и одговорно лице у фирми (од 10.000 до 100.000 динара) уколико се обавља превоз без важеће такси дозволе. Уколико у возилу не буде уговор о раду, предузетник може очекивати новчану казну од 50.000 па до чак пола милиона динара. Физичко лице која обавља делатност платиће од 30. 000 до 100.000 динара ако обавља делатност, а не испуњава услове и користи такси ознаке на крову возила.

Врло високе казне, од 50.000 до пола милиона динара предвиђене су ако ценовник није јасно истакнут, ако се не види возачка дозвола, потврда о баждареном таксиметру, уколико се зауставља на такси стајалишту, а не испуњава услове и не подеси таксиметар са ценовником. Уколико таксиста, пак, пуши у возилу, није уредно одевен или се зауставља непрописно, прекршајна казна коју му може написати инспектор је 5000 динара.

Сви који обављају ову делатност дужни су да своје пословање ускладе са одредбама Одлуке о такси превозу у року од 3 месеца од почетка њене примене, дакле до лета ове године.

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Mart 2019
NPUSČPS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3018647
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1961
3798
5759
79491
76163
3018647

Vaš IP: 54.87.18.165
2019-03-26 07:22