JAVNI BELEŽNICI:PRAVNA SIGURNOST GRAĐANA

  05 mart 2020

Tokom prošle godine kod javnog beležnika u Prijepolju upisano 715 javnobeležničkih isprava i 4.738 besplatnih overa dokumenata.

Nasuprot razvijenim zemljama gde je većina dokumenata digitalizovana, u Srbiji je, bilo koji pravni posao, nemoguće je zamisliti bez papira.

Iako je i kod nas u skorije vreme uspostavljena elektronska komunikacija s registrima, uz manje promene propisa i primenom novih tehnološkoh rešenja, potrebna su dalja unapređenja sistema, kako bi papirni dokumenti dobili status elektronskog dokumenta.

Cilj arhiviranja je dugotrajno čuvanje, posle koga je moguće apsolutno garantovati da je čuvani dokument originalan ili kopija verna originalu. Do tada će beležnici imati “pune ruke posla” a najveća “kočnica” u ovom trenutku je – manjak beležnika.

U Srbiji je trenutno otvoreno 197 javnobeležničkoih kancelarija, u kojima je pored 197 javnih beležnika, zaposleno oko 1200 javnobeležničkoih pomoćnika, pripravnika i administrtativnog osoblja. Upražnjena mesta postoje za njih još 170 koliko bi bilo potrebno da se omogući jednaka dostupnost svim građanima.

Prema podacima Javnobeležničke komore Srbije, javni beležnici su u toku 2019. izdali više od 250.000 javnobeležničkih isprava, u formi zapisa i solemnizacije, što podrazumeva sastavljanje, proveru i potvrđivanje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora o doživotnom izdržavanju i drugih ugovora iz ostalih imovinskih odnosa.

U istoj godini javni beležnici su obavili 367.121 besplatnih overa dokumenata, čime su rasteretili rad državnih organa koji su se ranije bavili tim poslovima, posebno u periodima upisa u srednje škole i fakultete.

PRIJEPOLJE - JEDAN NOTAR ZA DVE OPŠTINE

Prema podacima koje smo dobili iz Javnobeležničke komore Srbije u periodu od od 1. janura do 30. novembra prošle godine, za područje Osnovnog suda u Prijepolju u Opšti poslovni upisnik je zavedeno 715 javnobeležničkih isprava.

U Opšti poslovni upisnik upisuju se sve službene radnje koje preduzme javni beležnik (sačinjavanje javnobeležničkih zapisa, zapisnika i sl.), osim onih za koje se vode posebne službene knjige. Pored ovih poslova, tokom prošle godine, javni beležnik u Prijepolju obavio je 4.738 besplatnih overa dokumenata.

Jedan javni beležnik imenovan je i u opštini Priboj, dok opština Nova Varoš koja pripada području Osnovnog suda u Prijepolju nema javnog beležnika, ali je za promet nepokretnosti za tu opštinu nadležan beležnik iz Prijepolja.

Za overe potpisa, rukopisa i prepisa za teritoriju opštine Nova Varoš, pored javnog beležnika iz Prijepolja, nadležna je i sudska jedinica, odnosno opštinska uprava u Novoj Varoši, sve do imenovanja javnog beležnika koji bi imao službeno sedište u ovoj opštini.

BESPLATNA PODRŠKA GRAĐANIMA

Pored dokumenata za prvi upis u srednje škole i na fakultete, javni beležnici besplatno, tokom cele godine overavaju i dokumenta za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove i u osnovne škole, kao i  overe potpisa i prepisa ili fotokopija dokumenata koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata.

Bez naknade javni beležnici overavaju i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodici s decom, kao i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava žrtava porodičnog nasilja. Pored toga, besplatna je overa i dokumenata nezaposlenih lica neophodnih za zasnivanje radnog odnosa, ili drugih prava koja se ostvaruju po tom osnovu.

Srbija je poslednja zemlja u regionu i u celoj Evropi koja je vratila javno beležništvo u praksu. Poslednji put, javni beležnici su imenovani u Kraljevini Jugoslaviji 1930. godine. Notari su vraćeni u pravosudni sistem Srbije Zakonom o javnom beležništvu koji je Skupština Srbije donela 2011. godine. On predvidja da se na području gradske opštine ili grada, određuje najmanje jedno javnobeležničko mesto, s tim što na područjima na kojima je veća gustina naseljenosti i intenzivnije privredno poslovanje jedno javnobeležničko mesto dolazi na svakih 25.000 stanovnika.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5045714
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
647
3356
11450
4003
134040
5045714

Vaš IP: 3.233.229.90
2020-07-02 07:43