УКИНУТА ВAНРEДНА СИTУAЦИJА НA ДEЛУ TEРИTOРИJE ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ

  15 avgust 2019

На предлог Општинског штаба за ванредне ситуације, председник општине и командант Штаба Драгољуб Зиндовић данас донео одлуку о укидању ванредне ситуације на депонији Стањевине и подручју које гравитира овој несанитарној депонији

 Због престанка опасности и околности на основу којих је проглашена Одлуком о од 7. августа, данас је укинута ванредна ситуација на делу територије општине Пријепоље, односно на депонији Стањевине и гравитационом делу подручја које је било угрожено услед пожара.

На седници Штаба за ванредне ситуације, после разматрања извештаја које су поднели Енис Мемишаховић, директор ЈКП „Лим“ и Горан Посркача, начелник Штаба за ванредне ситуације, једногласно је закључено да су престале околности које су допринеле проглашењу ванредне ситуације. Престала је опасност по здравље, животну средину и имовину становништва, нормално одвијање саобраћаја на магистрлном путу ка Црној Гори, а престале су потребе за спровођењем мера заштите од пожара и гашења пожара, речено је у закључку Штаба.

Енис Мемишаховић, директор ЈКП „Лим“ је истакао да је одмах по избијању пожара, 5. августа у ноћним сатима, ватрогасно-спасилачка јединица ПУ Пријепоље предузела, заједно са механизацијом и радницима ЈКП „Лим“, мере на локализовању пожара.

-Тек по проглашењу ванредне ситуације на делу територије прибегло се активностима које се у таквим околностима и спроводе. Ангажовано је Предузеће „Путеви Ужице“ које је обезбедило материјал за пресипање депоније, утовар и транспорт материјала на депонију. За неколико дана, колико је трајао интензивни транспорт материјала, допремљено је око 6400 кубика материјала и прекривене две трећине укупне површине депоније. Истовремено, Ватрогасно-спасилачка јединица ПУ је допремила 106 цистерни са око 630 кубика воде док је ЈКП „Лим“ допремило 94 цистерне са око 920 кубика воде.Са скромном механизацијом успели смо да довеземо око 400 кубика материјала а ангажована је и машина за разграње материјала. Да би се убрзало разгртање материјала ангажован је и булдожер ЗР Кујевић који је радио 21 сат на депонији, рекао је Мемишаховић.

Горан Посркача, начелник Штаба за ванредне ситуације, указао је на икзузетну координацију између ватрогасаца и комуналаца што је допринело, уз пресудан ефекат рада „Путева Ужице“ гашењу пожара у рекордном времену. Пожари ове врсте на депонијама овакве величине трају месецима тако да је више него очигледно изузетно пожртвовање и одговорност свих учесника у гашењу пожара, рекао је он.

Capture stanj2

Изразивши захвалност комуналцима, ватрогасцима и путарима на изванредно обављеним пословима, председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Драгољуб Зиндовић је пренео ставове надлежног министарства да је гашење пожара на тако великој површини, на депонији која је местимично дубока и до 50 метара, изузетно тежак и ризичан посао и да су службе које су то у Пријепољу успеле за шест дана заиста заслужиле све похвале.

-Ово је прилика и да Штаб обавестим да смо се, доношењем одлуке Владе Србије где ће се из које општине одлагати комунални отпад, приближили трајном и коначном решењу огромног проблема бројних генерација Пријепољаца. Завршен је, и одобрен, пројекат за Трансферну станицу у Новој Вароши а ми смо добили три милиона динара за израду пројекта санације постојеће депоније. Наравно, све док се на њу одлаже отпад нема њене санације, али кад, верујем ускоро, прво возило са смећем прође Бистрицу и крене према Трансферној станици, то ће бити знак за расписивање тендера за њено санирање. Ми смо солвентни и без кредитних или других задужења што нам омогућава да предложимо да све четири општине суфинансирају градњу Трансферне станице како би што пре почео њен рад. До тада ће бити завршен пројекат санације Стањевина чија је израда у току, а оно што не би смело да има никакву политичку или било коју другу позадину јесте чињеница да је депонија Стањевине највећи проблем свих нас. Решавање тог проблема не сме имати никакве друге мотиве осим заједничке, опште потребе за здравијим животом у еколошки чистијем окружењу, рекао је Зиндовић.

М.М.М.

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5429259
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1302
4267
19221
105121
120971
5429259

Vaš IP: 3.230.119.106
2020-09-25 07:56