PREVAZIDJENA KRIZA U BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU: DŽUDŽO, IPAK, PODNIO OSTAVKU

  25 jun 2019

Na sjednici Vijeća, održanoj u ponedjeljak, 24. juna, dr. Jasmina Baltić Curić izabrana je za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Sjednica Vijeća je održana tri dana prije isteka zakonskog roka za njeno održavanje, nakon čega bi bile uvedene privremene mere. Dosadašnji predsjednik BNV Esad Džudžo podnio je tokom dana ostavku na tu funkciju kako je od njega zahtijevala lista Samoopredeljenje a zatim je, na sjednici Vijeća, glasovima te liste i liste Vakat je izabrana dr. Jasmina Baltić Curić za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

"Biti na čelu ove institucije velika je čast i obaveza. Zahvaljujem na datom povJerenju. Pozivam sve Bošnjake da zajedno radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka sa ciljem da se ekonomski i pravno osnaži i osigura ovaj region", rekla je Curić nakon izbora.

U pisanoj ostavci u objavljenoj na društvenim mrežama, dosadašnjio predsjednik Džudžo je napisao: “U cilju očuvanja svega što je postignuto u proteklom periodu i sprječavanja daljih podjela unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća i uopće bošnjačkog naroda, danas sam podnio neopozivu ostavku na mjesto vijećnika BNV u Republici Srbiji.

A teške riječi koje su ovih dana izgovarane o meni, ostat će trajni biljeg na one koji su ih izrekli, a ne na onome o kojem su izrečene”, napisao je Džudžo u svojoj ostavci.

DSC 3608 a jasmina

Dr. Jasmina Baltić Curić rođena je1965. godine u Novom Pazaru gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završenih osnovnih studija na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Prištini, upisuje postdiplomske studije kod Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta Ujedinjenih Nacija i magistrira na temu „Upravljanje projektima na lokalnom nivou u funkciji održivog razvoja“.

Doktorske studije završava na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dobija zvanje doktora nauka iz oblasti agroekonomije. Angažovana je na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru iz predmeta u oblasti agroekonomije.

U Gradskoj upravi grada Novog Pazara trenutno obavlja poslove rukovodioca Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Prilikom glasanja treća lista - Matica bošnjačka Muamera Zukorlića, bila je uzdržana. Poslije sjednice uputili su medijima saopštenje u kome, izmedju ostalog, stoji da …”zbog činjenice da se Bošnjačko nacionalno vijeće pretvorilo u mehanizam gušenja afirmacije bošnjačkog nacionalnog identiteta i prava Bošnjaka i zbog činjenice da ga od Prve sjednice prate brojne nezakonitosti, a posebno zbog činjenice da prije i tokom sjednice Vijeća Ugljaninovi huligani napadaju i vrijeđaju pojedine vijećnike i novinare, te zbog činjenice da se medijima zabranjuje praćenje sjednica Vijeća, a sve to uz podršku korumpiranih funkcionera Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, vijećnici liste Matica bošnjačka akademik Muamer Zukorlić Muftija, obavještavaju javnost da neće učestvovati na sjednicama Bošnjačkog nacionalnog vijeća sve dok se ne ostvare neophodni uvjeti za normalan i dostojanstven rad vijećnika i puna transparentnost u radu Vijeća“.

M.M.M.

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5407912
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2468
5118
29687
83774
120971
5407912

Vaš IP: 52.3.228.47
2020-09-19 23:08