ODRŽANA PROMOCIJA LISTE “VAKAT JE”: NEĆEMO BULDOŽERIMA NA NAŠU KULTURU!

  19 oktobar 2018


„Trudićemo se da sačuvamo korijene na kojima počivamo i sva obilježja koja nas legitimišu“, istakao nosilac liste Prof. dr Sait Kačapor.

Sinoć je u prepunoj velikoj sali Doma kulture održana promocija programa liste „Vakat je“ – Prof. dr Sait Kačapor i njihovih 35 kandidata koji su predstavljeni kao intelektualna snaga Bošnjaka. Oni će se u BNV zalagati da se Bošnjacima vrati ponos na identitet, kulturu i običaje, istaknuto je na skupu.

Na početku svog izlaganja nosilac liste, Prof. dr Sait Kačapor, je rekao da su Bošnjaci, po njegovoj ocjeni, još devedesetih godina prokockali šansu da ova pitanja riješe zato što su ućutkali intelektualce:

MC PROMOCIJA 2

„E vakat je da oni dodju, da se bave naukom. Mi se želimo baviti obrazovanjem na naučnoj osnovi, mi se želimo baviti informisanjem i kulturom Bošnjaka. Ali, ne rušeći kulturne spomenike! Mi nećemo buldožerima na našu kulturu. Nećemo doći da rušimo ni sahat kulu ni ovu predivnu džamiju. Mi ćemo se truditi da korijene na kojima počivamo, da ta obilježja koja nas legitimišu, sačuvamo. Ako nam stablo na tom putu bude Vučić, mi ćemo glasati protiv njega, jer drugačije ne možemo. Jer, stao je na stranu jedne jedine liste“, rekao je prof. Kačapor.

„Pred sobom imate 35 imena, niko od njih nije visoki partijski funkcioner ali svaki od njih ima mnogo važnije zvanje. To su intelektualci sa visokim nioom znanja, visokim kreativnim sposobnostima, mogućnostima i potencijalima da pomognu svom narodu“, rekao je magistar istorijskih nauka, Esad Rahić, jedan od kandidata sa Liste „Vakat je“. On je prisutne upoznao sa svojim iskustvima nakon posete Republičkoj izbornoj komisiji:

„U tim radnim tijelima, koja treba da odigraju poštenu, fer, ulogu tokom izbora, nalaze se najviši funkcioneri jedne partije koja je očigledno favorit Beograda, režima:

„Mi od ove države ne tražimo nikakva čuda, nikakve privilegije, nikakav poseban status za našu listu. Samo tražimo poštenu izbornu utakmicu. Mi imamo samo jedan zahtijev. Pustite naš narod da sam izabere svoje vijeće i dozvolite nam da to pitanje riješimo sami, bez pomagača sa strane. Ovo je naša, unutrašnja bošnjačka stvar. Ovo nisu izbori za srpsko nacionalno vijeće“.

Bošnjaci se nemaju čega stidjeti u kulturi i tradiciji kojoj pripadaju, rekao je na promociji, kandidat iz Prijepolja, dr filoloških nauka Nadir Dacić:

„Mi smo autohtoni, domicilni sedelački narod koji živi na ovim balkanskim prostorima. Imamo svoj subjektivitet, svoje vrijednosti, tradiciju, zajedničko ime i jezik, svoje običaje, način života, svoju kulturu stanovanja, pjesmu, nošnju, jelo, piće i drugo. Govorimo, pišemo i pjevamo svojim bosanskim jezikom. I moramo da čuvamo naše duhovno biće koje se ugrađuje u kosmopolitsku zajednicu, istakao je Dacić postavljajući pitanje kroz stihove pjesnika:

„Ako sve to izgubimo, kako da se prepoznamo? Kako da se prepoznamo bez, kitaba, bez alima, bez sufije, bez gazije, bez imana, bez selama...bez suneta, bez begluka, bez akšamluka, bez sevdaha, bez insafa, bez teferidža, bez tespiha, bez šerbeta, bez lezeta...“

Na karju promocije koji prof. Kačapor je govornice uputio apel svim biračima:

„Nemojte nas glasati ako smo vas namorali. Ako postoji iko u ovoj sali koga smo prisilili da dodje, bolje bi bilo da je odmah izašao. Mi to ne radimo. Nama treba samo onaj bošnjački element koji svjesno i samosvjesno dolazi zbog opšteg cilja“.

M.C.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4911381
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3710
3225
3710
3710
131342
4911381

Vaš IP: 34.204.176.125
2020-06-01 21:16