ГРАДИЋЕ СЕ АТРАКТИВНА ОБАЛОУТВРДА У ШАРАМПОВУ: ВИДИ СЕ СВЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА

  27 mart 2018

„Процедура одобравања средстава код Светске банке није ни мало једноставна али се види „светло на крају тунела“, истакао Дарко Јањић, један од руководилаца у ЈП „Србијаводе“.

Атрактиван пројекат изграње обалоутврде на Лиму са уградњом мобилне заштите од поплава, градиће се у Шарампову. Вредан је 800.000 долара и у целости би требало да буде финансиран средствима Светске банке. Ово је за „Полимље“ потврдио Дарко Јањић, један од руководилаца у ЈП „Србијаводе“ наводећи да се идејно решење већ налази „на столу“ председника општине.

Према његовим речима представници локалне самоуправе би требало да погледају пројекат, проуче га и евентуално искажу своје примедбе, након чега би могла да започне обједињена процедура за добијање локацијске дозволе.

„Овај посао би, према закону, требало да буде завршен за 15-ак дана, мада не зависи све од локалне самоуправе. Очекујемо да ћемо пред крај месеца имати сву потребну документацију како би смо могли да покренемо пступак добијања грађевинске дозволе. Пројекат већ сада задовољава највећи број услова а један од најважнијних је да су решени имовинско – правни односи тако да би комплетна изградња била на државном земљишту“ наводи Дарко Јањић.

Када се ради о самом пројекту он је више него атрактиван. Заштитни бедем као одбрамбена линија од поплава није у дужини од 800 метара, како се првобитно мислило, већ од 500 - до 600 метара.

MC obaloutvrda 3

„Отишли смо мало у корито Лима да би смо формирали заштиту од стогодишњих вода кроз две пешачке стазе. Једна од њих, нижа, биће највероватније под водом трећину године, када је водостај висок, али ће све остало време бити погодна за шетњу попред реке или за друге потребе. Ова стаза ће бити урађена тако да пркоси воденим налетима и биће на неки начин конструктивно искоришћена као темељ за другу, височију стазу“.

Дарко Јањић такође истиче да ће се на горњој стази налазити сва инфраструктура, расвета, ограда, клупе, као и систем за монтажу мобилне заштите који је посебан:

„Лим је плаховита река и поплавни талас стиже веома брзо тако да нама не треба мобилна заштита која се поставља за два дана, већ овај посао мора да се заврши највише за два сата, што изискује посебан тип конструкције. Биће ту доста камених и других занатских радова“.

Но, ништа неће бити тако брзо како се најављује:

„Још доста посла је пред нама. Процедура одобравања средстава код Светске банке није ни мало једноставна ни брза јер се води рачуна о свим аспектима и не верујем да ће бити завршена пре септембра уз осталу процедуру која је на нама“.

На новинарски закључак да послови највероватније, неће моћи да започну у текућој години господин Дарко Јањић је одговорио потврдно и додао:

„Али се, коначно, види светло на крају тунела“

М.Ц.

AНТРФИЛЕ

НАСЕЉЕ ПОПЛАВЉЕНО 6 ПУТА

Угроженост становништва у сливу Лима и материјалне штете које долазе са учесталим поплавама ове плаховите планинске реке су огромне. Део насеља Шарампов константно је угрожен и у последњих 10 година потпољен је 6 пута а приликом тих поплава од града су одсечена и оближња насеља. Осим тога и долине кроз које протиче Лим су не само густо насељене већ су на обалама реке лоцирани значајни индустријски, инфраструктурни, стамбени и пољопривредни објекти. Самим тим ризици од поплава су веома велики као и обавезе надлежних да заштити имовину и лица.

Треба рећи да је свим активностима на заштити од поплава претходио прекогранични пројекат који су Србијаводе уз подршку ЕУ реализовале са црногорском Управом за воде током 2015. године. Пројекат под називом „Помоћу географског информационог система ка бољем управљању одбраном од поплава у сливу реке Лим“ је омогућио израду геопоратала за свеобухватно и јединствено праћење управљања сливом реке Лим и припремио услове за израду карата угрожености од поплава које ће временом бити интегрисане у будуће Планове управљања ризицима од поплава за пројектну област.

М.Ц.

НОВИ СЈАЈ ШАРАМПОВА

Желимо да овај део града додатно развијамо и улепшавамо.

„Веома смо задовољни јер ће Шарампов добити један од важних и можда најлепших инфраструктурних објеката - обалоутврду са заштитним бедемом и шетачким стазама, са комплетним мобилијаром. Главни циљ нам је, свакако, био заштита кућа и једне важне саобраћајнице у овом делу града који је подложан плављењу али смо инсистирали да решење има и атрактиван изглед и додатне употребне вредности за грађане, каже председник општине Драгољуб Зиндовић, истичући да ће Шарампов у наредном периоду добити сасвим нови изглед:

MC Obaloutvrda 1

„Оно што посебно треба нагласити, општина се финансијски не задужује већ само помаже „Србијаводама“ које ће бити носилац инвестиције у добијању неопходних дозвола и сагласности“.

Али, према речима председника, локална власт се неће задуставити само на томе:

„Нећемо, јер желимо да овај део града додатно развијамо и улепшавамо. Конкурисали смо са пројектом модерне саобраћајнице која би ишла од Шарампова према Раишњеви до Ивања. Она је важна за целу општину јер нам служи као резервна комуникација када је магистрални пут Коловрат – Пријепоље у прекиду.

Али, ни то неће бити све. Шарампов ћемо модернизовати и кроз поројекат уређења спомен комплекса 4. децембар у оквиру којег ћемо уредити и мали парк на левој обали Лима. Са новим мостом, на ком радови напредују планираном динамиком, обалоутврдом, парком и саобраћајницом Шарампов ће добити капиталне објекте и потпуно нови сјај, наглашава председник општине Драгољуб Зиндовић изражавајући озбиљну наду да ће радови, ипак, започети у текућој години.

М.Ц.

 

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4436217
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2472
3281
28442
71304
154830
4436217

Vaš IP: 18.232.125.29
2020-02-16 19:24