Komemoracija povodom smrti odbornika Lutvije Ćatovića: ZNAO JE DA RAZUME VREME I NAĐE PRAVU MERU

  25 mart 2018

O odborniku Skupštine opštine u tri mandata, članu Demokratske partije Sandžaka, nekadašnjem predsedniku opštine Prijepolje i prosvetnom radniku Lutviji Ćatoviću, koji je preminuo u 76- godini, govorili su predsednik opštine Dragoljub Zindović, predsednica Skupštine opštine Stana Marković, predsednik DPS i član Opštinskog veća dr Zulkefil Sadović

U prisustvu porodice, opštinskog rukovodstva, odbornika Skupštine opštine, predstavnika ustanova, institucija, partija i građana Prijepolja u nedelju,25.marta održana je komemoracija povodom smrti Lutvije Ćatovića, odbornika Skupštine opštine i ličnosti koja je dugo godina bila prisutna u političkom i društvenom životu opštine.

Posle minute ćutanja, u svom obraćanju predsednica Skupštine opštine Stana Marković istakla je odborničko delovanje Ćatovića koji je za govornicom upravo demonstrirao svoje dugogodišnje političko iskustvo, nastupajući odmereno i tolerantno, govoreći tiho i polako.

-Od uvaženog odbornika mogli smo svi naučiti mnogo toga. Sećam se njegovog poslednjeg izlaska za skupštinsku govornicu. Šaljivo mi je dobacio, kad sam sugerisala da privodi diskusiju kraju jer ističe predviđeno vreme: „Ja govorim tiho, polako. Dajte mi još pet minuta“. Poslovnik mu nije dao tih pet minuta. Živeo je tiho, govorio je tiho i otišao je tiho, rekla je predsednica Skupštine opštine.

Ih komemoracija 1

Dr Zulkefil Sadović, čan Opštinskog veća i predsednik Demokratske partije Sandžaka, čiji je odbornik Ćatović bio u tri skupštinska mandata, veoma emotivno je govorio o svom, kako je rekao, političkom učitelju i prijatelju.

-U našem zajedničkom političkom životu imao je ulogu da mene hvali i priča o meni na skupovima u kampanjama jer me je najbolje poznavao, još iz osnovne škole kada mi je bio učitelj. Znači od pre 50 godina. A sada je meni pripala dužnost, a istovremeno i čast da kažem koju reč o našem Lutvu.

Isatičući da je svoj život Ćatović posvetio Prijepolju i porodici, da je u svemu bio uspešan i da je ponos bilo imati takvog čoveka pored sebe, Sadović je naglasio:

Ih komemoracija 2

-Bili smo istomišljenici, bio mi je učitelj u školi i učitelj u životu i u političkim odlukama. Iako najstariji, prednjačio je. Bio je motor u našoj stranci. Podržavao me u svim idejama i osećao sam sigurnost u njegovom prisustvu. Nije se svađao, nije vređao ali se nije bojao da kaže ono što misli. Iako je borbu sa bolešću i smrću izgubio, nemamo za čim da žalimo jer je svaku drugu borbu dobio. Neka ti je rahmet, slava i hvala, dragi i dobri naš Lutvo.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović posebno je naglasio da su se on i Lutvija Ćatović upoznali kroz profesorski rad u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i da su se odmah razumeli tako da se kolegijalnost pretvorila u trajno i srdačno prijateljstvo.

-Ispred opštine Prijepolje, građana i svoje lično ime sa posebnom tugom, bolom i poštovanjem opraštam se od našeg Lutvije, dugogodišnjeg društveno političkog radnika, funkcionera i odbornika, uvaženog prosvetnog radnika, vrsnog pedagoga i psihologa. Ali ja se danas ne opraštam od Lutva samo po dužnosti predsednika opštine već imam posebnu ljudsku i moralnu obavezu da se oprostim od dragog kolege profesora, iskenog druga i prijatelja sa kojim sam i u školi ali i privatno proveo značajan deo vremena.

Govoreći o životnom i radnom putu Lutvije Ćatovića, brojnim funkcijama koje je obavljao, od kojih je najmarkantnija bila ona predsednika opštine, Zindović je istakao da je upravo u mandatu Ćatovića, s početka osamdesetih godina, ova opština imala jedan od najznačajnijih razvojnih perioda.

Ih Komemoracija 3

-Rastao je privredni život, povećavao se broj zaposlenih radnika u industriji, porastao je standard građana, intenzivirana je stambena izgradnja i raspodela stanova radnicima, poboljšani uslovi u školstvu i društvenim delatnostima. Prijepolje je u tom periodu dobilo obrise savremene gradske sredine. Lutvija je ozbiljno, odgovorno i savesno prilazio svakom poslu. Pokojni Lutvija umeo je da razume vreme i ono komunističko i ovo savremeno demokratsko i da u svemu nađe pravu meru. Bio je primer jednostavnosti. Umeo je da psihologiju spoji sa životom i stvarnošću, da spoji život i praksu, istakao je predsednik opštine Dragoljub Zindović

Ispred porodice govorila je unuka Sabina Ćatović ističući da ih je sve „deda učio poštenju, dostojanstvu i pravednosti“.

Lutvija Ćatović sahranjen je na groblju u Velikoj Župi.

Indira Hadžagić

ANTRFILE

O ŽIVOTNOM PUTU

Lutvija Ćatović je rođen 1942.godine . Osnovnu školu je završio u Velikoj Župi, a Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju u Titovom Užicu. Psihologiju sa pedagogijom diplomirao je u Sarajevu. Prosvetnu karijeru započeo je kao učitelj u Mijanima, a nastvio u Kamenoj Gori i Velikoj Župi. Kao profesor psihologije i pedagogije radio je u Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi. Vrlo rano se uključio u društveno-politički život u sredinama gde je radio. Biran je za predsednika SSRN, a sa te funkcije je kadrovan i izabran za predsednika opštine u mandatu od 1982. do 1986. Obavljao je potom funkciju potpredsednika Regionalne zajednice u Titovom Užicu. Dobio je značajna priznanja za svoj rad, a izmedju ostalih i nagradu “Oslobođenje Prijepolja”.

Malo je ljudi koji su tako dugo i aktivno učestvovali u političkom životu opštine Prijepolje. Jedan je od osnivača Demokratske partije Sandžaka. Ispred ove stranke biran je za člana Opštinskog veća od 2004-2008. Odbornik Skupštine opštine ispred DPS bio je u tri mandata.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4466424
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2722
6486
29043
101511
154830
4466424

Vaš IP: 3.218.67.1
2020-02-22 17:29