OBRAZOVANJE U DUHU ISLAMA: ŽENSKA MEDRESA KAO IZBOR

  10 avgust 2019

A kada maturantice medrese prošetaju gradom u svečanom defileu, to bude prava parada ponosa. I roditelja i Bakija – hanume medrese i svega što je zdravo i lepo u islamu.

U septembru će Bakija – hanume medresu ponovo ispuniti devojački smeh, razdragan ali uzdržan, sestrinski. Biće to osma generacija medresantica, učenica koje su izabrale životni put obrazovanja koji ne znači napuštanje duha islama, već naprotiv, dosledan hod po stazama popločanim tradicionalnim verskim moralnim načelima.

„Medrese su najsigurnije mesto za obrazovanje učenica. To je mesto gde će one ostati sačuvane od svih pošasti modernog načina života u svojim najranjivijim godinama, kada lako mogu da skrenu sa pravoga puta“, kaže, direktor škole, dr fililoških nauka , Nadir ef. Dacić, naglašavajući da se u medresi učenicama stalno govori o važnosti i značaju odgajanja u duhu vrednosti islama koje ni u čemu nisu u suprotnosti sa izvornim ljudskim moralnim vrednostima i načelima.

MC Bakije hanuma 1

Ove godine u Bakija – hanume medresu upisalo se novih 12 učenica tako da će ih, kada krene školska godina, biti ukupno pedesetak. U toku školovanja one pohadjaju nastavu u okviru koje uče bosanski jezik i književnost, arapski, turski i engleski jezik, od društvenih predmeta imaju istoriju, geografiju, filozofiju, psihologiju, pedagogiju i sociologiju, redovni su časovi matematike, biologije i informatike. I naravno, tu je i nastava fizičkog vaspitanja koja se odvija u najbližoj sportskoj sali.

S obzirom da su medrese pre svega verske škole, posebna pažnja pridaje se islamskom području gde one pohadjaju časove učenja kiraeta -Kur᾿ana, akaida –i slamskog verovanja, fikha - islamskog prava, ahlaka - islamskog morala, tefsira- tumačenja Kurana, hadisa - govor i praksu Poslanika, imamete - prakse i istorije islama.

MC Bakija hanuma 3

Ono što ovu školu razlikuje od ostalih nije samo versko obrazovanje već i način oblačnja i sprovođenje svih verskih obreda tako da sve učenice redovno obavljaju svih pet dnevnih namaza.

„Praktikovanje namaza je obaveza a što se tiče odevanja ono je obavezno samo u okviru škole i nastave. Van medrese, kada odu kućama one se oblače po svojoj volji, međutim mnoge od njih donesu odluku da tako nastave i ubuduće. To zavisi isključivo od njih“, ističe direktor Dacić.

Inače medresa Bakije – hanume je internatskog tipa tako da polaznice u okviru škole imaju kompletan smeštaj, obroke, spavaonice, učionice za nastavu i za korepeticiju, obnavljanje gradiva.

„Sa njima je 24 sata vaspitačica koja im organizuje vreme učenja. Nastava počinje u 7 i traje do 13 časova, zna se kada uče gradivo a pored toga u školi pokušavamo da podstičemo i njihove druge talente za muziku, slikarstvo tako da postoji i literarna sekcija, imamo hor, naše učenice učestvuju na Opštinskoj smotri recitatora, a u saradnji sa Društvom „ Divanhana“ upućene su u slikarstvo, posećuju izložbe, promocije knjiga, tako da su uključene u društveni i kulturni život onoliko koliko one žele. Po njihovim željama i u skladu sa društvenim potrebama organizujemo za njih predavanja na razne teme kao što su reproduktivno zdravlje, trgovina ljudima, narkomanija ali govorimo i o ulozi žene u islamu i drugim temama, kaže Dacić navodeći da je škola kolektivni čan Biblioteke „Vuk Karadžić“ ali da ima i svoju biblioteku tako da je polaznicama dostupna sva litetarura. Škola ima i internet, ali moblini telefoni nisu dozvoljeni za vreme nastave i korepeticije.

Bakija – hanume medresu pohadjaju učenice iz Prijepolja, Priboja, Sjenice, Novog Pazara. Bilo ih je i iz Tutina, međutim od kako je tamo je počela da radi ženska medresa, više se ne upisuju.

„Bakija – hanume medresa funkcioniše kao jedna veća porodica i učenice veoma brzo uspostave između sebe sestrinski odnos. Dešava se ponekada da učenice plaču, da im teško pada prvo odvajanje od kuće ali neretko, kada se naviknu, ili ne koriste priliku da vikendom otputuju kući ili se vrate već sutradan. Znači da medresa ispunjava njihove zahteve, što nam laska.

Direktoru Daciću laska i to što medresantice nastavljaju dalje školovanje bez ikakvih problema:

„Osim što im je obezbedjeno besplatno školovanje, one mogu upisati razne fakultete. I upisuju ih. U ovom trenutku 11 naših učenica se školuje u Turskoj na raznim univerzitetima. Studiraju u Istambulu, Ankari, Bursi, Jedrenu...ali i kod nas na Državnom univerzitetu i Islamskom fakultetu u Novom Pazaru. Mada se najčešće odlučuju za Učiteljski fakultet ima onih koje studiraju pedagogiju, psihologiju, filološki fakultet...Imamo učenice koje u Istambulu studiraju arhitekturu, međunarodne odnose, turski jezik i književnost a imamo i jednu studentkinju fakulteta zdravstvenih studija, gde se školuju za oblast zdravstva, što je novost u sistemu obrazovanja, ističe Nadir ef. Dacić potencirajući na činjenici da učenice imaju besplatno školovanje, državne stipendije Republike Turske što bi, s obzirom na ekonomsku situaciju, retko koja sebi mogla da priušti.

MC Bakije hanuma 2

„Smatram da su ova i ostale medrese značajne vaspitno obrazovne ustanove, posebno u sadašnjem vremenu koje je puno moralnog i svakog drugog posrnuća i što nema nade da će se stvari u bližoj budućnosti popraviti. One su važan čuvar islamskog morala koji je inkorporiran u opšte moralne kategorije. U medresama se prati intelektualni razvoj svake učenice čak i kada odu na više studije, one se sve vreme podstiču da rade na svom obrazovanju, usmeravaju se njihovi potencijali, razvijaju kapaciteti, na šta smo posebno ponosni“.

A u maju, medresantice, maturantkinje, zablistaju. Tada se u najlepšem svetlu predstave na svečanoj akademiji, koja se svake godine održava u njihovu čast. I odlepršaju dalje, kao plave ptice, kako su ove godine poetično nazvane zbog boje svojih odora. A kada prošetaju gradom u svečanom defileu, to bude prava parada ponosa. I za roditelje i za Bakija – hanume medresu i za sve ono što je zdravo i lepo u islamu.

M.C.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5254385
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3326
3572
9084
51218
161456
5254385

Vaš IP: 3.226.245.48
2020-08-12 22:30