OD NAREDNE ŠKOLSKE GODINE:NA EKSKURZIJE SAMO PREKO JAVNE NABAVKE

  24 maj 2019

Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke.

Obaveza da se turističke agencije biraju javnom nabavkom postoji godinama unazad, ali je dobar deo škola zaobilazi i raspisuje oglase u novinama. I u jednom i u drugom slučaju cene ekskurzija su slične, pa je teško izvesti zaključak u kojoj meri su ustanove koje su se odlučile za javnu nabavku uspele da obezbede povoljnija putovanja za svoje učenike. Škole koje su raspisivale oglase su svesno kršile zakon, ali za to u prethodnom periodu nisu snosile sankcije. Takva praksa od jeseni bi trebalo da se promeni jer je sada u pravilnicima eksplicitno navedeno da se „izbor agencije za realizaciju nastave u prirodi i ekskurzije sprovodi u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke“.

Ovo je predviđeno novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su nedavno stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine.

Pravilnicima je propisano da postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. U komisiji su najmanje tri člana, od kojih je bar jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će putovati sa đacima.

Ukoliko nije član, sekretar škole pruža stručnu pomoć komisiji. Odluku o tome preko koje agencije će đaci putovati donosi direktor, na osnovu predloga komisije.

Za izvođenje nastave u prirodi potrebna je saglasnost najmanje 80 odsto roditelja učenika određenog razreda, odnosno 60 odsto za ekskurziju i u osnovnoj, i u srednjoj školi. Međutim, pravilnik predviđa i mogućnost da na putovanje ide samo jedno odeljenje, uz pristanak najmanje 60 odsto roditelja.

Jedna od najvažnijih novina je da će u inostranstvu ubuduće putovati samo maturanti srednjih škola, dok je do sada to bilo dozvoljeno i učenicima trećeg razreda. Što se tiče osnovaca, pravilnik propisuje da se za njih ekskurzija izvodi isključivo na teritoriji Srbije, a učenici sedmog i osmog razreda mogu posetiti i Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci, jednom u toku školovanja.

Kako bi se izbeglo da osnovci po nekoliko puta idu na ista mesta pravilnik je propisao da se za učenike jednog razreda ekskurzija organizuje svake godine u drugom području Srbije.

Škola može planirati i studijsko putovanje za grupu đaka u cilju učenja jezika i upoznavanja kulture, saradnje u okviru projekata i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, a koje se izvodi uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležne školske uprave. Studijsko putovanje je sastavni deo godišnjeg plana rada škole kojim se bliže uređuje njegova organizacija, ciljevi i zadaci. U pravilniku se ne pominju putovanja koja mimo škole u sopstvenoj režiji organizuju neki nastavnici. U Ministarstvu prosvete kažu da je to zabranjeno i regulisano drugim propisima, između ostalog Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Škole koje su već ugovorile ekskurzije i druga putovanja moći će da ih realizuju po propisima koji su važili do stupanja na snagu novih pravilnika. Za sve ostale primenjivaće se novi.

Kada je reč o ceni djačkih putovanja u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije tvrde da nema naznake da će rekreativna nastava i ekskurzije ove godine   biti jeftinije, dok u Ministarstvu prosvete kažu da će konkurencija kroz postupak javne nabavke dovesti do nižih cena. U gore pomenutoj asocijaciji tvrde da ekskurzije ni do sada nisu bile skupe zbog zarada turostičkih agencija jer čak 50 odsto ukupnog iznosa koji plaćaju roditelji odlazi na dodatne troškove, u koje, između ostalog, spadaju i naknade za nastavnike.

Naknada za nastavnika nije jedini dodatni trošak. Za putovanja duža od jednog dana obavezno je prisustvo lekara, po Zakonu o turizmu za svaku grupu se mora obezbediti pratilac, na rekreativnoj nastavi angažovan je rekreator… svi oni dobijaju dnevnice, na koje se takođe plaćaju porezi i doprinosi. Cenu aranžmana uvećavaju i gratis mesta, koja takođe ide na teret roditelji, iako većina s tim nije upoznata.

Da li će novi pravilnici regulisati brojne dileme koje su proteklih godina prisutne u javnosti a tiču se djačkih ekskurzija, znaće se već naredne godine, kada će škole biti pod lupom javnosti, budžetske inspekcije i državnih revizora.

antfile

ĐAČKE EKSKURZIJE ISKLJUČIVO PO SRBIJI

Kako se ne bi stalno vrtela ista mesta u Srbiji za odlazak na ekskurziju, đaci osnovnih škola moraće svake godine da posete drugi deo Srbije koja je, za ovu svrhu podeljena na sledeći način: Vojvodina ( Bačka, Banat, Srem), Zapadna Srbija sa Tarom, Jugozapadna Srbija ( Zlatibor, Zlatar, Uvac), Centralna Srbija (Šumadija i Pomoravlje), Ibarsko – kopaonički kraj, Južna Srbija (Niš, Vranje), Istočna Srbija sa Đerdapom, Beograd i okolina.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5254410
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3351
3572
9109
51243
161456
5254410

Vaš IP: 3.226.245.48
2020-08-12 22:38