TEHNIČKA ŠKOLA: PONOVO RADI RAZGLASNA STANICA

  19 april 2019

Zahvaljujući učenicima IV-1 i Informatičkoj sekciji,u Tehničkoj školi ovih dana vedrija atmosfera od uobičajene. Razlog - muzika koja se širi sa „razglasa“!

Ostali su u sećanju nekadašnjih gimnazijalaca, a kasnije i učenika srednjeg usmerenog obrazovanja, zvuci dobrog ritma koji su se u pauzama između dva časa i velikim odmorima širili sa „razglasa“. Nastavu bi, s vremena na vreme, prekinulo „krčanje“ sa zvučnika, što je bio „jasan alarm“ za važna obaveštenja koje je škola, preko razglasne stanice, slala do svojih učenika.

Među glasovima koji su se čuli u nekadašnjoj zgradi gimnazije „Prof. Branko Radičević“, bili su i novinari Lista „Polimlje“, a do pre deset godina i Radio Polimlja, Muharem Mutabdžija i Indira Hadžagić.

A onda je pre više od dve decenije utihnuo „razglas“...

Ponovo se oglasio ove nedelje zahvaljujući učenicima odeljenja IV-1 i Informatičkoj sekciji Tehničke škole koji su, uz pomoć profesora Mevludina Rovčanina, Admire Turković i Senite Bjelak, izvršili sve potrebne radnje da „ožive“ razglasnu stanicu.

Ideja je nastala na jednom od sastanaka Tima za školsko i razvojno planiranje, otkrila nam je Admira Turković, profesorka sociologije i jedan od kooridinatora na realizaciji ovog, za školu, značajnog projekta.

„ Namera nam je bila da školu obogatimo inovativnim sadržajem koji će imati upotrebu vrednost i da, naravno, učenike uključimo u realizaciju projekta.Kao stručna škola u kojoj znanje stiču budući inženjeri, razglasna stanica nam se učinila kao najbolje rešenje. Učenicima smo pružili priliku da svoje znanje primene u prakse i ujedno pojednostavili način plasiranja vašnih školskih obavaštenja koja treba da stignu do đaka i zaposlenih, kaže Admira Turković.

Nije bilo dileme ko će biti ključni „igrači“ u realizaciji projekta. Zadatak je pripao odeljenju IV-1 smera Elektrotehničar računara koji su već imali priliku da „overe“ svoje zanje. Naime, ovo odeljenje uradilo je promotivni video za potrebe promocije škole a prvo mesto osvojili su i u izradi kratkometražnih filmova u projektu „Medijska pismenost učenika“.

„ Kompletna oprema koja je školu koštala više od 1000 evra,  nabavljena je već početkom drugog polugodišta, a zadatak učenika bio je da povežu sve komponente, umreže računare, ozvuče hodnike i učionice. S obzirom da pojedine učionice još uvek nemaju pristup internetu, u planu je da učenici do kraja školske godine mrežom pokriju kompletnu školu, sa ponosom ističe Mevludin Rovčanin, profesor programiranja.

Pokazalo se da je projekat, kojoj su „kumovali“ i đaci, pun pogodak ne samo u smislu njegove „upotrebne vrednosti“ već i zbog toga što je učenike motivisao da obogate program razglasne stanice.

Na tome već rade Jovana Čarkilović, Milan Vasiljević, Ivona Dučić, Aleksandar Brašanac i Nikola Čakarević, članovi Informatičke sekcije čiji je zadatak da sa pley liste puštaju muziku, čitaju obaveštenja i vode računa o funkcionisanju „razglasa“.

„ Muzika je jako bitna u našem odrastanju i formiranju ličnosti i zato smo se potrudili da, kroz listu koju su napravili učenici svih odeljenja, napravimo kvalitetan odabir pesama koje će se slušati. Naravno, vodili smo računa da na pley listi ne budu pesme koje imaju bilo kakav neprimeren sadržaj. Nama je sve ovo jako zanimljivo a ono što bi želeli i planiramo u narednom periodu je da program razglasne stanice obogatimo informacijama iz oblasti obrazovanja ali i zanimljivostima iz života. Učinili smo nešto pozitivno, što nam potvrdjuju osmesi na licima vršnjaka ili kad u prolazu čujemo ono: Hej, evo je moja pesma!“, rekli su nam članovi Informatičke sekcije koji čine i „tim razglasne stanice“.

J.B.

 

 

 

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4929079
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
168
2779
21408
21408
131342
4929079

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-07 00:43