ПРИЈЕПОЉСКА БОЛНИЦА: ДА ЛИ ЈЕ ДИРЕКТОР ДИСКРИМИНИСАО ЗАПОСЛЕНЕ?

  22 oktobar 2018

Ово је констатовала поверенице за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић. „Никога нисам дискриминисао“, тврди директор Дробњак, „само сам раднике распоредио на друге послове“.

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, обавестила је јавност да директор Болнице у Пријепољу, доктор Зоран Дробњак, није поступио у складу са њеном опоменом и препорукама које се односе на дискриминацију неколицине запослених у овој здравственој установи.

Препоруке поверенице за заштиту равноправности су резултат поступка спроведеног по притужбама шест запослених у Општој болници у Пријепољу који су се жалили на дискриминацију по основу старосног доба од стране актуелног директор Дробњака. Повереница Бранкица Јанковић, дала је мишљење да је директор Дробњак на овај начин повредио одредбе Закна о забрани дискриминације и препоручила мере за њихово отклањање. С обзиром да директор Дробњак ни месец дана после опомене није поступио по њеној препоруци, повереница Бранкица Јанковић је, у складу са закном, о томе обавестила јавност.

У обавештењу поверенице Јанковић, каже се да су подносиоци притужби, њих шесторо, анексима уговора о раду распоређени на нижа радна места. Каже се такође да директор Дробњак повереници није доставио доказе на основу којих би се могло закључити да су промене у њиховом радном статусу засноване на објективним и оправданим разлозима. Због тога му је и препоручено да предузме све потребне мере из своје надлежности у циљу отклањања последица дискриминатрног поступања. Такође му је препоручено да убудуће не крши антидискриминационе прописе.

Директор Дробњак међутим, сматра да су наводи притужби неосновани и да је поступио у складу са законом.

„Нисам никога дискриминисао, само сам у циљу ефикаснијег обављања послова у болници и боље организације, раднике распредио на друга радна места. То нису нижа радна места већ су потпуно у складу са законом и са њиховом стручном спремом и радним способностима. А да није било дискриминације по старосном добу говори и податак да је на једно радно место дошла особа чак старија од оне која је премештена“.

Директор Дробњак је такође навео да поверенице Јанковић ни једном није дошла на лице места да се увери у стање на терену већ је поступала у складу са документацијом и телефонским контактима. „Потпуно је занемарила чињеницу да сам као директор у обавези да предузмем мере које ће унапредити рад у овој здравственој установи, па и оне које се односе на премештање запослених на друга радна места“, каже директор Дробњак.

Он наводи такође да шест подносилаца притужбе нису једини који су премештени али да ипак, нису поднели притужбе. Такође, каже да су исти запослени поднели тужбу суду којом траже поништавање анекса уговора о раду али да се у тужби дискриминација не наводи као разлог.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2019
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3626471
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
16131
6897
32997
92663
125569
3626471

Vaš IP: 3.83.192.109
2019-08-22 11:56