TRAGOM JEDNOG VIDEO KLIPA: NAŠ PETKO “NI NA NEBU NI NA ZEMLJI”

  04 April 2018

Jedan video snimak sa društvenih mreža izazvao je, ovih dana, znatiželju koja je “Polimlje” dovela do njegovog aktera: Prijepoljca Petka Cvijovića! Reč po reč…i nastala je priča koju, evo, delimo sa vama

Negde na nekoj vodi u Norveškoj, izmedju dve konstrukcije sa predajnicima mobilne telefonije, na pedesetak metara od nivoa mora, čovek, helikopter i uže koje treba prebaciti oko vrha čelične “kule”. Onome ko na ekranu gleda snimak zastaje dah, posebno kad monter nekoliko puta pokušava uhvatiti uže koje pilot “navodi” ljuljajući helikopter ka čoveku koji je sa više od polovine tela napolju, izvan metalne konstrukcije. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, uže je dovoljno zanjihano i završava u spretnim rukama koje ga, potom, prebaciju preko kupole druge “kule” koju će helikopter odneti do baze…

Malo nevešto prepričano, ali to je operacija u kojoj je glavni junak naš sagovornik, Prijepoljac Petko Cvijović.

mmm1 2

                                                          Norveška je zemlja vode i kamena

-Ovo je Norveško more koje ima mnoštvo malih fjordova, potopljenih dolina nekadašnjih lednika. Telenorova baza gde je ovo simljeno je u mestu Lindset blizu Ajforda, a moj stalni posao je održavanje baza i montaža novih stanica i ostale opreme za 4G mobilnu komunikaciju. Prošpartao sam, sa kolegama, mnogo puta Norvešku uzduž i popreko jer je oprema Telenora bukvalno svuda tamo gde se, najčešće, dolazi na poseban i visoko zahtevan način. Ili su to mini platforme na moru, ili pak vrhovi i čuke nekadašnjih lednika. Do nekih odlazimo vozilom, ali su česti prevozi helikopterom ili, u pojedinim delovima ove velike zemlje, motornim sankama.

Petko je nesudjeni “rod po peru”, studirao je političke nauke u Beogradu, završio dve godine i iz nekih svojih razloga napustio Studentski grad…

-Mladost, ludost, šta li, ali bilo je kako je bilo…Potom sam otišao na prekvalifikaciju za električara, zatim 1984. u Vojsku, a dve godine kasnije pred matičara…Prvi posao sam imao kod privatnika, Alije Alomerovića u tadašnjem “Elektronu”, zatim prešao u “Elan” i tu ostao do “onih godina” kad je Prijepolje naglo prestajalo da bude perspektiva i kad su se mnogi Prijepoljci opredeljivali za jedan od tri pravca: Beograd, Sarajevo ili Podgoricu. Ja sam sa porodicom završio u Beogradu. U novoj sredini sam potrošio dosta vremena, menjajući često firme, dok se nisam ustalio u “Elektrosrbiji” odakle počinju moja profesionalna putešestvija po evropskim zemljama. Prvi posao “napolju” sam imao u Nemačkoj a u Norveškoj sam se obreo igrom slučaja 2011. godine. Tada sam počeo da radim ovo od čega i danas živim i izdržavam porodicu. Supruga i ja imamo troje dece i troje unučića, za sada!

mmm1 3

                                                             Petko Cvijović

Petko je, u medjuvremenu, na sličnim poslovima radio u Poljskoj i Švedskoj, ali se, kako kaže, ustalio u Norveškoj.

-Norveška je i lepa i surova zemlja na kamenu i vodi. Poslovi koje radimo nisu laki, pogotovo ako se izvode direktno na stubovima i pod drastičnim meteorološkim uslovima kada se temperatura spušta i do minus 25 stepeni Celzijusove skale. No, recimo da je to draž ovog posla. Sajtovi su uvek na nekim čukama tako da vrlo često koristimo motorne sanke ili ATV vozila. Jednom smo motornim sankama prešli preko planinske kuće a da nismo znali da je tu, toliko je snega bilo napadalo, priča Petko.

Petko kaže da je pomenuti video snimak napravljen u jednoj od retkih situacija kad se on pentrao uz metalnu konstrukciju jer u ekipi je puno mladih momaka koji rade te stvari. No, ovo je bila “ona” situacija kad se moralo!

-Po prirodi posla uvek na teren idemo kao dvočlana ili tročlana ekipa i gotovo smo stalno u pokretu, selimo se iz regije u regiju tako da smo Norvešku upoznali od severa do krajnjeg juga, a to ni na karti nije baš mala površina. Norveška je zemlja visokog standarda ali i cene prate taj trend tako da je, recimo, najjeftiniji hleb 150 dinara, a jedna kutija cigareta 10 evra! Sve je uredjeno do perfekcije, kako u državi tako i u odnosima na poslu. Medjutim, i u Norveškoj se plate razlikuju jer mi stranci ne možemo još da dostignemo njihov nivo zarada , ali u odnosu na primanja u Srbiji… niko se ne žali!

Petko nema dileme u pogledu budućnosti jer, kaže, kad se već mora raditi onda je bolje raditi tamo gde se tvoj radi bolje ceni. U najavi postoje opcije novih angažovanja a on se nada da će to biti neke zemlje sa toplijim zimama.

mmm1 4

                                                     Ovu kuću smo „pregazili“ motornim sankama

-Interesantno je da se na poslu gotovo redovno sretam sa kolegama iz nekadašnje zajedničke države. Vidjam se sa ljudima iz Bosne, Hrvatske, Kosova… Svi su oni malo nostalgični, nedostaje im “njihova bara”, ali se ne žale. Imaju istu muku sa standardom kao i mi i, uglavnom, o tome pričamo. Ovde se stanarine kreću i do 1000 evra, a nekretnine su izuzetno skupe. Ipak, niko ne odustaje, pa ni ja. Poželim često da makar na kratko vreme udahnem letnju svežinu sa Lima i Mileševke, nedostaje mi Prijepolje jer je to moj grad i ne postoji ni jedan drugi, ma gde da se nalazim. Nedostaju mi razgovori sa majkom, sa komšijama, nedostaje staro društvo i, naravno, kafa kod Rila u mahali!

Svet je širok, srećom, a svaki odlazak je priprema za povratak. Petko se nada da će i taj dan povratk medju svoje Beogradjane i svoje Prijepoljce doći. A do tada, ostaje komunikacija uz podršku baznih stanica od kojih neke od njih servisira naš Petko Cvijović!

M.M.Mutabdžija

 

 

 

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Januar 2019
NPUSČPS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2832976
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
988
2871
6520
57498
88793
2832976

Vaš IP: 54.209.202.123
2019-01-23 07:00