Увођење реда у стамбено-пословним зградама: ПРАВИЛА И ОДГОВОРНОСТ СТАНАРА

  02 april 2018

На мартовској седници Скупштине општине донете су одлуке о кућном реду и минималним надокнадама за одржавање стамбено-пословних зграда које су предуслов за коначно уређивање ове области после вишедеценијског хаоса. Стамбена заједница има статус правног лица и чине је сви станари, а послови управљања поверавају се управнику које станари изаберу или професионалном управнику кога одређује локална самоуправа

Одлуком о општем кућном реду у стамбено-пословним зградама у општини Пријепоље регулисано је низ питања која су већ четврт века била препуштена индивидуалном „осећају“ појединаца према заједничком становању и схватању урбанитета. Уз ретке изузетке, махом је однос био нехајан према свему што је ван „закључаних личних врата“ о чему сведочи чињеница да је највећи број зграда изгубио свој првобитни изглед, да су терасе постале подруми, да се шарају, крече и мењају прозори према личном нахођењу, а о стању кровова и фасада не треба посебно ни говорити. Довољно је прошетати центром града.

Одлуком о општем кућном реду у стамбено-пословним зградама уређују се општа правила понашања за све станаре, чијим ће се поштовањем обезбедити ред, мир и сигурност у згради, неометано коришћење посебних и заједничких делова зграде, њихово одржавање чистим, исправним и сигурним. Такође је набројано и шта су заједнички делови зграде, односно заједнички грађевински елементи, а нагласити треба да су то, осим ходника, степеништа, подрума и тавана још и:стрехе, фасада, зидови, стубови, кровови, димњаци, светларници, лифтови и све врсте инсталација. Стамбене заједнице имају статус правног лица, орган управљања је управник или професионални управник коме су поверени ови послови. О кућном реду дужни су да се старају сви станари и управник. Према донетој одлуци, улази у стамбене зграде се морају закључавати од 23 до 6 сати наредног дана лети и од 22 до 6 сати зими. Уколико постоје интерфони,станари се на скупштини стамбене заједнице могу договорити да улазна врата у зграду буду стално закључана. Одлуком је уређено и кад је време одмора. Радним данима то је од 16 до 18 и од 22 до 7 сати, суботом од 14 до 18 и од 22 до 8, односно недељом до 10 сати. Станари се морају понашати на начин који обезбеђује потпуни мир и тишину у згради за време одмора, што значи да не користе кућне апарате који стварају буку али се не смеју користи ни машине за рад изван станова попут косачица или моторних тестера.

На терасама, лођама и балконима одлуком је забрањено држати и депоновати ствари које нарушавају изглед зграде. О бацању смећа кроз прозор или преко терасе да не говоримо. То се, верујемо, подразумева и не примењује (?!). Одлука садржи и одредбе које су везане за обављање привредне делатности у зградама, односно понашање станара који обављају грађевинске радове у или на згради. Управник је дужан да на видном месту истакне ову одлуку, време одмора, списак заједничких делова зграде, обавештење којем је предузећу поверено одржавање зграде. Станари су дужни да одрежавају чистоћу заједничких простора, а спољни делови зграде (врата, прозори, излози) морају бити чисти и исправни. Стамбена заједница је одговорна и за одржавање земљишта око зграде (замена оштећених делова ограда, чишћење, кошење, уклањање сваке врсте отпада...).

За непоштовање кућног реда одговорни су станари и управник о чему станари обавештавају скупштину стамбене заједнице или професионалног управника, а уколико се опоменути и поучени станар о детаљима кућног реда ипак оглуши, прекршај се пријављује надлежној инспекцији како би се предузеле мере у складу са Законом о становању и одржавању зграда.

МИНИМАЛНЕ НАКНАДЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА

Уз Одлуку о општем кућном реду у стамбено-пословним зградама на мартовској седници Скупштине општине усвојена је и Одлука о утврђивању минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање зграда и накнаде за рад принудног управника које су дужни издвајати власници станова, односно пословних простора, као и накнаду у случају постављања професионалног управника од стране локалне самоуправе као вид принудне мере тамо где нису изабрани органи управљања или уколико престане мандат управника, а није изабран нови. Посебним одредбама тачно су одређени критеријуми за утврђивање минималног износа који станари плаћају за наведене намене. Тако минимални износи месечног издвајања за инвестиционо одржавање по квадратном метру стана или пословног простора у зградама до 10 година старости без лифта износе 2, а са лифтом 2,5 динара, до 20 година старости 3, односно 4 динара, до 30 година старости зграде 4, односно 5 динара и преко 30 година ( а то је већина зграда у пријепољској општини) станари ће издвајати месечно 5, односно 6 динара по метру квадратном свог простора. На име трошкова текућег одржавања минимални износи у зградама без лифта су 219, а са лифтом 285 динара. На основу такође прецизно наведених критеријума у одлуци, утврђена је и висина износа накнаде за управљање у случајевима постављања професионалног управника у апсолутном износу на месечном нивоу за сваки посебан део зграде. До осам посебних делова зграде износ надокнаде за професионалног управника биће 146 динара, до 30 делова 175,а преко 30 делова зграде 204 динара.

Критеријуми који су прецизирани одлуком односе се на ову годину јер на износе утиче просечна зарада у општини Пријепоље за претходну годину.

Иначе, у пријепољској општини, како је речено и на седници Скупштине општине, до сада је само једна особа обезбедила лиценцу за обављање послова професионалног управника. До фебруара регистровано је 55 стамбених заједница са изабраним управницима из редова станара. Станари су своје стамбене заједнице углавном регистровали по улазима, а комунална инспекција је била у обавези да попише све стамбене заједнице у општини како би биле уписане у регистар у складу са законским прописима.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5073262
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
761
7954
13066
31551
134040
5073262

Vaš IP: 3.215.133.185
2020-07-08 06:37