UČENICI EKONOMSKO – TRGOVINSKE ŠKOLE O PRIDRUŽIVANJU SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

  30 Mart 2018

Koje je obaveze Srbija ispunila i šta još mora da učini u procesu priključivanja EU? Da li se i koliko poštuju prava dece? Šta je diskriminacija i kako je prepoznati? Ovo su samo neka od pitanja o kojima su juče raspravljali učenici Ekonomsko – trgovinske škole na završnoj interativnoj radionici „I ja imam pravo na...“, održanoj u Domu kulture.

U saradnji sa i Ekonomsko – trgovinskom školom i Centrom za zaštitu ljudskih prava i toleranciju - Polimlje, Užički centar za prava detetaje  organizovao  juče završnu interaktivnu radionicu na kojoj se učenici izneli svoj stav i mišljenje o pristupu Srbije EU, sa posebnim osvrtom na poglavlje 23. koje su odnosi na reformu pravosuđa, antikorupcijsku politiku, osnovna prava i prava državljana EU. U skladu sa ovom temom na radionici se govorilo o pravima dece, osoba sa invaliditetom, kao i raznim oblicima diskriminacije uočljivih u društvu.

„ Radionici, koja je prvenstveno bila namenjena učenicima srednjih škola ali i svim zainteresovanim građanima, prethodile su brojne pripremne aktivnosti koje smo organizovali u školi a tiču se prevencije nasilja i prava deteta sa posebnim osvrtom na prava dece i mladih sa invaliditetom. Tema za koju su učenici pokazali posebno interesovanje, odnosi se upravo na poglavlje 23. i obaveze koje Srbija mora da uspuni da bi se pridružila EU. Veoma su zanimljive diskusije učesnika radionice o tome šta je Srbija do sada uradila i šta još mora da ispuni da bi se priključila EU“, kaže pedagoškinja Alisa Rondić koja je sa profesoricama Marijom Pjanović i Selmom Ćosović radila na pripremnim aktivnostima vezanim za realizaciju projekta.

Učenici su aktivno participirali u radionici , govorili o svojim pravima, diskriminaciji, stereotipima i predrasudama, pristupu Srbije EU... Ono što je veoma zanimljivo jeste da čak 75 odsto učenika koji su uzeli učešće u radionici smatra da se pristupanjem Srbije u Evropsku uniju, ništa značajnije neće promeniti?

Radionica je deo projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ . Projekat, koji podržava Kraljevina Švedska ima za cilj da doprinese povećanju podrške građana u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, transparentnosti procesa, kao i  većem uključivanju dece, mladih i organizacija civilnog društva koje se bave ostvarivanem prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU.

U saradnji sa organizacijamam civilnog sektora projekat se realizuje u svim opštinama Zlatiborskog okruga.

J.B,

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Juni 2019
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3350310
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3114
7128
15178
88915
130853
3350310

Vaš IP: 3.88.220.93
2019-06-19 13:45