Онако, уз пут: ЂУБРЕТАРЕЊЕ

  20 mart 2018

 За овакве белешке у новинама некад је била довољна само фотографија. Данас се нико и не осврће...

 Навикли смо се већ на ђубре свуда око нас. Смеће нас окружује где год крочимо, где се год окренемо. По улицима, сокацима, око контејнере, по парковима, у шуми, око река, око клупа, близу кућа, око чесама...Ко баца?! Ми и наши. Нема ко други. Истина, има и намерника који понешто „зафрљаче“, нешто вода донесе, али и однесе.. Дакле, ми смо ти! Погледајмо се међусобно добро. Сви ми, све са мобилним, у штиклама, комплетима, бундама, тренеркама, кожним јакнама, скупим аутомобилима, пудерима, ноктима, надградњама и доградњама зарад лепоте и моде - е, ти ! Дакле, сви бацају смеће свуда око себе. Уживамо ли у томе? Морбидно би било тврдити али као да је баш тако: као да количином баченог смећа око себе сви демонстрирају како „има се, може се“. А и може нам се, је л?!Толика амбалажа разбацана свуда значи да купујемо, трошимо, једемо, лижемо, пијемо, жваћемо, сркамо...Стандард, зар?! Што би рекли стари Пријепољци: „Крвља то, гладно код очију“.

И тако, поред Лима, у Бродареву, контејнери. Три. Намештени да се у исте баца смеће. Али у њема ништа, око њих расте сметлиште. Једно од безброј на која наиђете кад кренете од Бродарева до Пријепоља. Можете свако мало фотографисати ако имате воље, времена, стрпљења, упорности и мазохизма. Неко би рекао - има тога свуђе око наске и мимо наске. Биће да је тако, али мора ли и код нас?!

Елем, тако кренете да фотографишете. Има та чесма Ђозгићева која је једно од најпосећенијих места у пријепољској општини. Кад би се ту „ударале“ рецке колико странаца застане, па да се подведе то под транзитни туризам, била би можда и најпосећенија дестинација у нас. Ономад сам писала о дивљој депонији која се формирала преко пута те чесме. И, да видиш, пре неколико година то је дало резултат-постављени контејнери, баш све било сређено, дивља депонија уклоњена одмах. Кад, ето, прође мало, слика иста. Биће да се не може једном очистити и завршити посао. Баш одвратно изгледа, а људи застају да наточе воде... Оно, није врелина лета али је и сада пуно паркираних аутомобила и камиона покрај чесме... Возачи истих бацају? Бацају али ми смо ти који одржавамо комуналну хигјену у свом атару.

 djubre

Да ли би требало набрајати још?! Као да смо некако „свикли“ на те дивље депоније, на та сметлишта свуда око нас, на тај „кесаленд“ у речним токовима...Не може оно неколико радника ЈКП“Лим“ надојанисати да чисти, колико се може свуда бацати смеће и гомилати ђубре. Како је могуће да не смета никоме?! Или се задовољавамо гунђањем? Или је и ђубре политичка тема погодна за надгорњавање? Ма, није ваљда да се отишло толико далеко?! Ђубре око пута ваља чистити, ма ко да га баца. Ко ће „ућерати“ месно становништво у ред, ко ће натерати нас ваке да не гомиламо смеће тик испод или неколико десетина метара од сопствених кућа? Ко ће натерати ово да не пали контејнере?! Ко?!

Некад су биле довољне фотографије. После су биле рубрике у новинама: у слици и речи.

А ове речи, шта оне могу, шта могу?! Ето, фотографишите смеће око вас и нас, па пошаљите „Полимљу“ И запитајте се: ко то баци, аман заман! И да ли икога икад опоменусте као комшија, као корисник комуналних услуга, као грађанин да не баца, да не пали, да не ђубретари?! Јесте ли? Хоћете ли? Или нас је све баш брига. Оно као: ма, није то мој посао! Но, чији је, грађанство?! Поштовано.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4137097
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2469
5699
34201
72125
136558
4137097

Vaš IP: 3.226.243.226
2019-12-14 18:50