DOKLE SE STIGLO SA REGISTRACIJOM STAMBENIH ZAJEDNICA: NA POTEZU KOMUNALNA INSPEKCIJA

  12 februar 2018

U prijepoljskoj opštini do sada je registrovano 55 stambenih zajednica. Rok za registraciju produžen je do daljnjeg, odnosno do popisivanja stambenih zajednica od strane komunalne inspekcije, nakog čega sledi imenovanje prinudnog upravnika.

U Registar stambenih zajednica do sredine decembra prošle godine upisane su 23 stambene zajednice, dok je 18 njih bilo u postupku registracije. Iako je najavljeno da će krajnji rok za registraciju biti poslednji dan decembra prošle godine, on je produžen do daljnjeg. “Komotan” rok a ni njegov produžetak nisu naterali stanare da registruju niti izaberu upravnika svojih stambenih zajednica. Do sada je to učinilo njih 55 sa izabranim upravnicima iz redova samih stanara.

Do sada su stanari svoje stambene zajednice uglavnom registrovali po ulazima, kaže Vinojla Komarica, registrator stambenih zajednica i dodaje da je sada na potezu komunalna inspekcija koja bi, kako se očekuje, ovih dana trebalo da izađe na teren i popiše sve stambene zajednice na teritoriji opštine Prijepolje.

Oni će na zgradama istaći obaveštenja uz ostavljenje roka od mesec dana, nakon čega se očekuje da će u Registrar biti upisane sve stambene zajednice sa teritorije grada.

U slučaju da upis stambene zajednice izostane i posle ovog roka, komunalana inspekcija će doneti rešenje o registraciji i imenovanju prinudnog upravnika.

Prinudni upravnik obavljaće poslove upravljanja zgradom do odluke stanara o tome da li će angažovati profesionalnog upravnika ili će upravljanje poveriti nekom iz svojih redova.

Ukoliko se ne dogove i u određenom roku ne izaberu upravnika iz svoje stambene jedinice, lokalna samouprava će odrediti profesionalnog upravnika kojem su stanari mesečno plaćati naknadu . Visinu naknade za održavanje zgrade odrediće lokalna samouprava i ona će na mesečnom nivou iznositi od 500 do 1000 dinara.

Zakon je propisao uvođenje u registar svih zgrada koje imaju više od tri stana i najmanje dva vlasnika. Takođe, po novom zakonu, stanari su direktno odgovorni ukoliko neodržavanje zgrade, odnosno stambene zajednice predstavlja opasnost za bezbednost građana.

Zakon o stanovanju donosi i novine u pogledu mogućnosti stavljanja reklama na zgrade, klima uređaja, korišćenja zajedničkih prostorija i dvorišta. Najvaniji posao za upravnika i stanare jeste donošenje programa investicionog i tekućeg održavanja.

Ukoliko posle isteka roka propisanog rešenjem komunalnog inspektora ne izvrši upis u registar stambenih zajednica, ovakvo ponašanje stanara zakon tretira kao prekršaj stambene zajednice za koji je zaprećena kazna od 50 hiljada do dva miliona dinara.

J.B.

 

U PRIJEPOLJU SAMO JEDAN PROFESIONALNI UPRAVNIK

Posao profesionalnog upravnika bi u Prijepolju mogao obavljati samo Darko Dumić, jedini koji ima licencu za ovaj rad. Inače, u registrar Privredne komore Srbije upisano je 529 licenciranih profesionalnih upravnika. Najviše ih je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Kada je reč o gradovima iz ovog dela Srbije, u registar Privredne komore upisan po je po jedan upravnik iz Nove Varoši, Novog Pazara, Prijepolja i Priboja.

J.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2019
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3671999
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2696
13556
2696
138191
125569
3671999

Vaš IP: 18.206.13.39
2019-08-26 09:32