Проблем који се годинама не решава: ПОТОК ТЕЧЕ УЛИЦОМ

  12 februar 2018

Ригола којом је поток у улици Душана Пузовића спроведен пре 40 година ствара озбиљан проблем јер колектор више не прима воду, па чим падне киша, прелива се и тече низ једну од главних саобраћајница, улицом Изета Чавића све до Мејдана, а низом попречних улица слива се и до парка, чинећи језера. Пројектно решење има, био је расписан и тендер али одабрани извођач имао „преча посла“. Зашто нико не реагује?

Проблем са површинским водама веома је озбиљан на ужем подручју града. Готово да нема улице, чак ни после реконструкција које су урађене пре само коју годину, а да чим падне мало озбиљнија кише не постану језера, тако да пешаци немају куда, а возачи треба да буду баш „лепо васпитани“ и да воде рачуна да не окупају пролазеће невољнике.

Овога пута концентрисаћемо се на један од најозбиљнијих проблема који се не решава већ годинама, а са сваком кишом он постаје све очитији, толико да људи више не могу да се крећу овим делом града. Реч је о потоку који је пре 40 година спроведен „риголом“ низ улицу Душана Пузовића у Вакуфу. То је улица која води ка, сада већ веома великим насељима, Миљановица и Расно. Не улазећи у овакво грађевинско решење јер је везано за уско стручне одлуке, садашње стање је и лаицима више него јасно. Наиме, ригола омогућава да се вода из потока-бујичара спроведе до кишног колектора, а он је „заштићен“ решетком која је постављена целом ширином улице. Даље овај поток се цевима спроводи до Милешевке у коју се „улива“ код Парка. Због неодржавања кишног колектора, на жалост, проблем са водом постаје из године у годину све сложенији, јер су га муљ и камење и буквално зачепили. На једном делу, пак, поток је остављен да тече улицом, јер је асфалт преградио риголу. Шта то све значи? Значи да је сва она вода која се скупља на Мејдану чим падне киша, таман где је раскрсница, у ствари поток који сада несметано тече дуж целе улице Изета Чавића све до ове раскрснице, где настаје право језеро. Слично се дешава и на излазу из попречних улица које гравитирају Мишевској улици, јер поток делимично налази „пролаз“ и кроз ове улице.

Некако у време када је рађена реконструкција улице Изета Чавића, пре пет година, сматрало се да би било згодно решити и проблем овог потока, тако да је направљен и пројекат, да се такозваним „алпским захватом“ онемогући преливање и тако кончано „укоричи“ поток. Расписан је тендер, изабран је и извођач радова чија је вредност била 324.000 динара, долазили су на лице места и представници извођача и ЈП Дирекција за изградњу „Пријепоље“, мерили, загледали, чинило се да „само што није почело“, кад оно међутим...

Ih Rigola 1

Наиме, извођач, наводно, због обимности других послова, рокова и лоших временских услова, није стигао да заврши и „алпски захват“. То значи да поток тече свих ових претходних пет година несметано низ „свеже“ реконструисану улицу. За собом оставља камење, земљу, смеће. Сада је ситуација таква да и буквално житељи овог дела града немају могућност да пешке ходају улицом. Последења киша пре седам дана показала је сву озбиљност проблема јер је поток јурио улицом баш као да му је то корито и уместо „укроћеног“ поточића који јури низ риголу, имамо сада праву бујицу низ веома важну саобраћајницу у граду. Према информацијама са којима располажемо јер је у међувремену престало да постоји ЈП Дирекција за изградњу, својевремено је било предлога да се овај посао одради као „хитна интервенција“ и то би коштало четири пута мање. На жалост, неко или неки нису имали тада слуха да то и учине, тако да је стање непромењено, а очигледно до сада није ни у приоритету. Како није кад ствара хаос на најпометнијој раскрсници у граду?! Како није, кад огромна количина воде тече једном од најважнијих саобраћајница у граду?! Како није кад је угрожен и магистрални пут који води ка Милешеви?! Како није, кад сви морају проћи овуда, да не кажемо и возила Болнице и Дома здравља?!

Наравно, то су само нека од питања, а решење се чека. Зашто се чека? Па, између осталог јер до 2016.године ово није сматрано „ургентним“ нити „приоритетним“ проблемом за решавање, неко је „прогледао“ кроз прсте извођачу који је добио посао на тендеру али није сметало што посао није и урадио иако без овог посла цела реконструкција улице Изета Чавића се доводи у питање. А онда је дошло и до трансформације ЈП Дирекција за изградњу, па је прошла година „прошла“ у формирању новог и ликвидацији истог тог предузећа које је требало да се бави одржавањем јавних површина.

Ih Rigola 3

Свакако да су кишни колектори озбиљан проблем у Пријепољу. Очекује се да овај буде решен што хитније јер људи из неколико насеља и буквално не могу нормално да ходају улицама, нити да дођу до својих кућа. Да не говоримо о деци којима је ово пут до школе.

Тендери за ову годину још нису расписани, па се надамо да ће Општинско веће донети одлуку да се (чим то временске прилике дозволе) стручњаци позабаве потоком и риголом у Вакуфу и спрече даље изливање. Пројекат постоји, не кошта много, а решава проблем трајно.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4353552
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5732
3266
12317
143469
145111
4353552

Vaš IP: 100.26.179.196
2020-01-29 21:52