За шта ће се трошити буџетске паре у 2018.години: И „КАСА“ И ПРИОРИТЕТИ ОСТАЛИ ИСТИ

  23 januar 2018

За инвестиције планирано око 29 одсто буџетских средстава и уз социјална давања то ће чинити 56 одсто укупних расхода. Списак „капиталних“ улагања до броја 130. У односу на неке претходне године значајније повећана средства за туризам и информисање

Планирани буџетски приходи којима ће располагати пријепољска општина у 2018.години, у износу од скоро милијарду и 100 милиона динара, остали су на нивоу прошлогодишњих. Владајућа коалиција буџет је назвала „инвестиционо-социјалним“ и „реалним“, нешто слично како га је дефинисала и прошле године. Опозиција се није сложила, сматрајући да је списак инвестиција превелики да би се оне, према износима, могле сврстати у „капиталне“. Што се тиче структуре прихода, она се не мења. То ће рећи, Пријепоље је и даље у кругу најнеразвијених општина, у последњој, четвртој категорији, а то значи да преко 50 одсто средстава којима располаже буџет, чине трансферна средства са нивоа државе. Следећи најзначајнији приход, око 21 одсто, је од пореза на зараде. Сви остали локални приходи учествују у буџету до 5 процената. За шта је власт планирала да утроши споменута средства у 2018. години?

Председник општине Драгољуб Зиндовић, представљајући план прихода и расхода буџета одборницима и јавности на децембарској седници Скупштине општине, казао је да је 56 одсто средстава намењено за инцвестиције и социјална давања, те да нас очекује „једна од најзначајнијих и најуспешнијих година“. Да би се реализовале капиталне инвестиције, како је то нагласио Зиндовић, потребна су планска документа, а то ова општина нема, те је буџетом предвиђено 20 милиона динара управо за израду пројеката како би се могло конкурисати код релевантних фондова и донатора.

У неразвијеној и сиромашној општини, која је остала готово без индустрије, скоро да је па све „значајна инвестиција“, те не чуди да се много тога подводи под „капитално“. За разлику од 2017.године када су тај списак чиниле 93 ставке, ове године су оне порасле на чак 130. Но, пођимо најпре од директних корисника буџета, а то су: Општинска управа, Скупштина општине, Општинско веће, Председник општине, Општински правобранилац, пошто су предвиђени расходи нешто већи него у претходном периоду. Највише средстава, наравно, намењено је раду Општинске управе (скоро 194 милиона, док је то у 2017.години износило око 182 милиона динара). За рад Скупштине општине планиран је износ од 23 и по милиона динара, Општинског већа 12 милиона, за рад председника општине око 8 по милиона динара, а за рад Општинског правобраниоца милион и 760 хиљада динара.

Средства намењена основном образовању износе нешто више од 100 милиона динара, средњем око 42 и по милиона, а предшколском васпитању скоро 89 милиона динара. Комуналној делатности припашће 59 милиона динара, а 37 милиона је планирано за развој пољопривреде. Укупна средства за социјалну заштиту по свим основама крећу се до 60 милиона динара. Нису мала средства ни она намењена развоју културе. Укупно је то 74 милиона динара. Наравно, највише је за Дом културе ( око 39 милиона динара, што је значајније повећање у односу на неке претходне године, скоро 10 милиона динара), Библиотеци је опредељено 18 милиона, а Музеју 14 милиона динара. И Туристичка организација располагаће са нимало занемарљивих 14 и по милиона динара, што јесте на нивоу прошле године али је скоро дупло више него неких претходних година. За рад месних заједница планирани расходи су око 11 милиона динара.

Ih budzet 1

Наравно, не сме се изоставити буџетско издвајање за Дом здравља (20 и по милиона динара), односно спорт и омладину (25 милиона динара). Енергетска ефикасност је посебно издвојена ставка, јер је у фокусу локалне самоуправе и са скоро 27 милиона динара то ће бити још један помак у овој области која се налази на попису најбитнијих, не само на нивоу локалних самоуправа, већ и на нивоу општих тенденција.

„КАПИТАЛНЕ“ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Ако је судити по излагањима одборника за говорницом Скупштине општине,оно што највише интересује највећи број грађана је улагање у развој инфраструктуре, пре свега путева који су у овој општини одвајкада „болна“ тачка. Жеља је много, а и страначких интереса али било би малициозно само тако рећи, а не истаћи да су то у многоме и реалне потребе неких средина. Зато и јесте важно барем покушати да се омогући пристојнија комуникација неким насељима, ма колико је преостали број становника у њима скроман. Овога пута нећемо се бавити баш свим ставкама које су наведене у Одлуци о буџету за 2018.годину јер их је, рекосмо, чак 130. Укупан износ средстава намењен за ова улагања је преко 300 милиона динара. Дакако, највећа инвестиција везана је за радове на санацији пута Сељашница- Коловрат који су интензивирани 2017.године , а значајна средства обезбеђена су са нивоа државе. За ову годину буџетом је предвиђен износ од преко 50 милиона динара. Наставља се и реконструкција јавне расвете и увођење лед расвете за шта је планирано нових око 27 милиона динара. И за јавну расвету од Коловрата до Жунића потока и Рикаваца биће издвојено око 13 милиона динара. Већ уговорене обавезе за санацију путних праваца крећу се до 60 милиона динара, док је за атарске путеве планирано око 8 милиона динара, а 15 милиона за зграде и грађевинске објекте Општинске управе. Готово све остале ставке везане су за поправке локалних путева. Улагања се крећу од 3 милиона до неколико стотина хиљада динара, као и за изградњу градске капеле што је поновни покушај да се реши овај проблем. Према плану, око 4 милиона динара биће уложено у изградњу водовода у Равнама, што се спомиње већ неколико година.

Наравно, 2018.година тек је пред нама, па ће бити прилике и да се анализира реализација планираног за ову годину. Прошле године велики проблем су били тендери јер се каснило са јавним набавкама, а процедуре су биле у неким случајевима веома дуге, па су радови који су били планирани почели да се реализују тек у јесен. Оно што би посебно требало да радује све је чињеница да ће се почети са санацијом саобраћајне „жиле куцавице“ града, а то је мост у Шарампову, који је и један од симбола Пријепоља.

Остаје отворено питање када ће се озбиљно анализирати стање у саобраћају и када ће међу (нај)капиталније инвестиције ући изградња јавне гараже и решавање питања паркирања кроз паркинг сервис.

Иначе, ваља напоменути да је прошле, после 10 година, локална власт одредила дупло већи износ за информисање. Ове године, средства су још повећана, па уместо 6 планирано је 8 милиона динара.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4088404
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4922
7207
19557
23432
136558
4088404

Vaš IP: 3.227.252.66
2019-12-05 23:49