DUŠKA BAJIĆ - KREATIVNOST UZ PRAZNIKE: NAKIT IZ MAŠTOVITE RADIONICE

  03 januar 2018

Milja i stolnjaci skoro da nemaju upotrebnu vrednost, ali  je u rukama Duške Bajić opet „oživela“ tehnika  kojom su  naše  bake izrađivale ove, nekad, moderne predmete.  Istom veštinom  naša sagovornica danas izgrađuje novogodišnje ukrase...

Za ljude koji je poznaju, ime Duške Bajić je asocijacija za turizam. Nekoliko godina  bila je na mestu direktora  Turističke organizacije , a poslednje dve uspešno  vodi sopstvenu turističku agenciju i kaže da u tim vodama „ najsigurnije pliva“. Samo porodica i prijatelji znaju da se Duška  još bolje snalazi u drugim vodama a da su  „jača“ strana naše sagovornice  -  kreativnost i mašta!

Hobijem kojim se bavi još od detinjstva, Duška se nikad nije mnogo hvalisala...  trenutke  kojima bi  ruke „popunjavala“ raznobojnim koncima, iglama i heklicom, ljubomorno je čuvala za sebe i priajtelje...Tek nedavno rodila se ideja   da ručno rađene  predmete ponudi i tržištu!

 Vezenim kardiganima,  pletenim i heklanim kapama i šalovima,  papučama, čizmama i nakitu, ove godine je „priključila“ je i novogodišnje ukrase koji bi  neobičnim dizajnom i izgledom mogli promeniti porodični ambijent tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Bili smo znatiželjni da saznamo kako oni zapravo nastaju i koliko je umeća potrebno za njihovu izradu?  Koliko je interesovanje tržišta za domaću radinost i odakle ljubav prema pletenju i heklanju ?

j.b. duska 2

„Veštinu heklanja naučila sam od majke, pletenja od strine,a vez od svekrve. Za ručni rad vezano je moje najranije detinjstvo, ali i odrastanje u stabilnoj porodici koja je  znala da ceni tradiciju i nastojala da umeće ovog starog zanata sačuva od zaborava.  S radošću  uvek iznosim činjenicu i da sam prve pletene čarape izradila u svojoj šestoj godini.

Školske  i studentske obaveze su prekinule moje aktivno bavljenja  ručnim radovima, ali s obzirom  da sam zavrsila osnovne strukovne studije na Visokoj školi strukovnih studija - Beogradska politehnika smer inženjer tehnologije za dizajn industrijskih proizvoda, veštine koje sam naučila u ranom detinstvu pomogle su mi da osmislim predmete modernog dizajna koji će biti izrađivani  tradicionalnim tehnikama naših baka.

Duška kaže da najveći inspiraciju pronalazi u heklanju gde, u skladu sa savremenim tendencijama života,  nastoji  osmisliti novi izgled i vrednost  proizvoda.  

„Heklani predmeti ljude najčešće asociraju na takozvana “milja” ili “stolnjake koji veće duže vreme nemaju upotrebnu vrednost u modernom dizajnu.  Uz malo mašte i  kreativnosti, ova tehnika opet može oživeti kroz proizvode modernih i primenjivih vrednosti“, smatra Duška Bajić.

Pitali smo je i kako je došla na ideju da tehniku heklanja  primeni i na novogidšnjem  nakitu ?

j.b. duska 3

„ Ideja  se rodila   2005. godine kada sam poželela da tokom novogodišnjih praznika moj dom dobije neobičnu i unikatnu  dimenziju. Tako sam standardni nakit zamenila novim, heklanim. Kombinacija modernog i rustičnog pokazala se kao pun pogodak, što je u meni probudilo želju da  heklanim nakitom oplemenim ambijent drugih domova ili poslovnih prostora tokom novogodišnjih praznika, kaže Duška Bajić.

Kolekciju nakita čine  unikatni ukrasi  od zlatnog i srebrnog glicera, srme i konca.

Iako laicima izrada nakita izgleda kao jako komplikovan posao, Duška Bajić tvrdi da je reč o vrlo jednostavnoj tehnici za koju je potrebno znanje, veština, strpljenje i naravno...kreativnost. Komplikovano ili ne, prosudite sami:

„ Nakit izrađujem po šemama koje skupljam godinama. Kako će izgledati finalni proizvod i koju ću vrstu konca koristiti zavisi od mašte i kreativnosti. Uglavnom koristim irski bod koji je najdekorativniji. Heklane predmete potapam u štirak, pa u kalup, a kada se osuše dekorišem ih perlicama i raznobojnim dekorativnim trakama, objasnila nam je Duška Bajić.

Rekla nam je i da su u  svaki bod utkani  ljubav i tradicija, a prvenstveno želja da se ne zaboravi veština koja se u njenoj porodici prenosila sa kolena na koleno... i vekovima...

J.Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4095390
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1883
5120
26543
30418
136558
4095390

Vaš IP: 18.207.238.169
2019-12-07 11:34