ПОЧЕЛО И КОД НАС: „ ОДЗВОНИЛО“ ПАПИРНИМ РЕЦЕПТИМА

  22 decembar 2017

Tерапија за хронична обољења прописиваће се за шест месеци а лекови се могу преузети у апотекама само уз књижицу.

Од половине јануара пацијенти са територије Златиборског округа до лека ће долазити путем електронског рецепта јер ће папирне рецепте полако заменити виртуелни.

Ово је радосна вест за пацијенте са хроничним обољењима који више неће имати потребу да чекају испред ординација свог изабраног лекара само да би добили рецепт за терапију коју годинама користе.

Електронски рецепти од октобра заживели су у десет београдских општина а до краја године требало би да цео престони град буде „покривен“ овом праксом. Након тога на реду су остале општине у Србији, па и наша:

„Код нас је експериментално ова пракса већ почела да се примењује од прошле седмице. Дом здравља као здравствена установа није добио никакав писани акт о примени ове праксе али је директорима округа на стручним колегијумима саопштено да ће од 15. јануара, после овог пробног периода, она почети да се примењује и трајно, каже директор Дома здравља, доктор Сеад Поровић.

Ова новина највише ће обрадовати хроничне болеснике, пацијенте који код лекара долазе само ради рецепта на основу којег могу да подигну своју терапију у апотекама. Лекар ће од 15. јануара редовну терапију моћи да пропише и на рок од шест месеци. Након што добије терапију за наредних пола године пацијент у том периоду „заборавља“ ординацију свог лекара и одлази само до апотеке, где се на порталу јасно види рецепт, и где са здравственом књижицом може преузети своју терапију.

И са становишта растерећења лекара и пацијената ово ће бити велика и значајна промена, сматра начелница Службе опште медицине, докторица Зумрета Кајевић, чији пацијенти су углавном тешки хронични болесници:

MC Elektronski recept 1

„Ми очекујемо да се смање гужве пред ординацијама, да се лекари растерете администрације и да имамо више времена за пацијенте и њихове здравствене проблеме. Више ћемо се бавити превентивним радом и лечењем а не папирологијом и бирократијом. С друге стране и пацијенти више неће морати да чекају испред ординације нити да заказују прегледе код лекара само због прописивања терапије. Значајне уштеде оствариће се и у потрошњи канцеларијског материјала“, тврди она.

Ако се има у виду податак да се у Србији годишње изда 65 милиона папирних рецепта, онда је јасно о каквим уштедама се ради. Још један бенефит електронског рецепта је у томе што пацијенти неће морати да плаћају партиципацију при свакој посети лекару.

Директорица градске апотеке, Верица Меловић, каже да се у овом експерименталном периоду уочавају евентуални недостаци који ће бити отклањани у ходу.

MC Elektronski recepti 2

„Они су углавном техничке природе и тичу се више нашег ефикаснијег рада. Када буду отклоњени мислим да ће овај систем битно олакшати пацијентима набављање терапије а и нама рад на издавању рецепата, каже Верица Меловић.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

decembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4137103
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2475
5699
34207
72131
136558
4137103

Vaš IP: 3.226.243.226
2019-12-14 18:50