Godina u fokusu „Polimlja“: Slavoljub Pušica,v.d.direktora Muzeja:OPSTAJAO SAM KAO DIREKTOR ZBOG STRUČNOG RADA

  05 decembar 2017

Posle gotovo četvrt veka na mestu direktora, Slavoljub Pušica je imenovan za v.d.direktora na godinu dana. Muzej je reprezentacija grada, a Pušica smatra svojim neuspehom što nije obezbedio da ova opština ima muzejske stručnjake jer ih je više bilo devedesetih godina, kad je Muzej tek formiran kao ustanova.

Na dvanaestoj sednici Skupštine opštine imenovani su direktori ustanova i preduzeća koji se finansiraju iz budžeta. Posle 24 godine, koliko je proveo na mestu direktora Muzeja, sa punih 65 godina, Slavoljub Pušica je imenovan za v.d.direktora na godinu dana. Kaže, po sopstvenom zahtevu iako je, po zakonu, mogao da bude imenovan na još četiri godine jer nije ispunjena i druga mogućnost za odlazak u penziju,a to su godine staža. Na mesto direktora došao je 1994.godine i to je za prilike, ne samo u Prijepolju nego i Srbiji, zaista fenomen, kad znamo kako političke strukture lako kadruju, smenjuju i postavljaju svoje favorite. Čime objašnjava svoju direktorsku dugovečnost ?

-Retki su direktori u Srbiji koji su ceo svoj radni vek proveli u Muzeju kao što sam ja, od svog prvog radnog dana kada sam kao kustos 1981. zaposlen u Memorijalnom kompleksu „Boško Buha“ na Jabuci. Tu sam radio do 1990.godine kada je osnovan Muzej u Prijepolju. Bilo nas je zaposleno troje, a osim mene, kao diplomiranog istoričara, nešto kasnije, zaposlena su još dva stručnjaka za muzejsku delatnost, etnolog Miroslava Ljujić i arheolog Mile Baković. Kada je rekonstruisana zgrada nekadašnje Ruždije, velika zbirka eksponata koju je godinama skupljao profesor Muhamed Čelebić činila je našu prvu postavku. Četiri godine kasnije ja sam imenovan za direktora i tako do danas. Kad sam imenovan, imao sam iza sebe 12 godina muzejskog rada, poznanstva sa svim značajnim ljudima vezanim za muzejsku delatnost sa prostora Jugoslavije. Ja sam Muzej usmerio ka istraživanjima koja su ovde retko rađena, a imali smo veoma zanimljiv rimski period, potom srednji vek koji je malo istraživan, a još manje otomanski period i austrougarski. Smatrao sam da Muzej mora pokrenuti istraživanja jer su velike civilizacije ostavile veoma bogato kulturno- istorijsko nasleđe koje je uglavnom propadalo i nestajalo. Osnovni zadatak je bio:istražiti, prezentovati, zaštititi. Morao sam napraviti veliki projekat koji je moglo finansirati samo Ministarstvo kulture i od tada do danas to ministarstvo je podržavalo finansijski sve naše projekte, među kojima su i oni od nacionalnog značaja. Tu mislim na projekat iz 1996. „Na svetim obalama Lima“ u koji su bili uključeni svi relevantni stručnjaci, koji je imao međunarodni karakter. To je taj generalni projekat u koji će stati obnova manastira Davidovica iz 13.veka, Kumanice iz 14.veka i rekonstrukcija zgrade Muzeja po najvišim evropskim standardima, po čemu smo bili prvi u Srbiji. Zaštitili smo i kuću Jusufagića koja ima i muzejsku postavku. Od 2005. do 2015. godine trajala su multidisciplinarna istraživanja Polimlja, koja su okupila najeminentnije naučnike iz Srije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije i Rusije. Istraživanja su obuhvatila levu i desnu obalu Lima od Prokletija do Goražda. Muzej je uporedo izlagao najveće likovne projekte u saradnji sa najznačajnijim muzejima u zemlji jer smo imali vrhunske reference.

Kako Vi objašnjavate zašto Vas nikada ni jedna vlast nije smenila sa mesta direktora?

-Prijepolje je primer jedne male opštine koja je uvek izdvajala značajna sredstva za kulturu, pa tako i za rad Muzeja. Čak bih rekao:izdvajala je i koliko nije mogla i za 24 godine koliko sam direktor, nikada nije bilo problema sa novcem. Ja sam i za kolege fenomen kad je reč o direktorskom mestu ali ja sam bio i 6 godina predsednik Međunarodnog komiteta muzeja u Srbiji, dakle učestvovao sam u kreiranju muzejske struke u svetu jer ova organizacija ima sedište u Parizu. Isticao sam svuda primer ove opštine koja je mene birala kao nestranačku ličnost. To je nezamislivo na ovim i ne samo ovim prostorima. Ostao sam, mislim, pre svega zbog svog stručnog rada jer sam dobio sve muzejske nagrade, a 2012.smo bili i jedini Muzej koji je dobio specijalnu evropsku nagradu.To je vreme kada u Beogradu ne rade muzeji.

Kako su političari uticali na Vas, smenjivale su se razne koalicije, svako je dobijao prostor za svoje kadrove. Kakve su ustupke tražili kako bi Vi ostali na tom mestu?

-Nisam bio član ni jedne stranke, nisam učestvovao u kadrovanju. Danas mislim da bih mnogo više uradio u struci da nisam bio direktor jer bih bio slobodniji da se bavim istraživanjima. Nakod 24 godine na ovom mestu moram se zahvaliti svim strankama koje su bile na vlasti i koje su se najkorektnije odnosile prema Muzeju, poštujući to što Muzej radi. Jedino na šta nisam mogao da utičem je zapošljavanje pojedinih radnika jer sam ja u svim izveštajima tražio da to budu stručna lica.

Koliko sad Muzej ima zaposlenih muzejskih stručnjaka?

-Ostali smo samo Miroslava i ja. Od ostalih zaposlenih tu su bibliotekar, šef računovodstva, domar i profesor geografije. To smatram svojim neuspehom jer nisam uspeo da obezbedim da ova opština ima muzejske stručnjake: arheologe, etnologe, konzervatore, istoričare umetnosti.

Po ugovoru o delu zapošljavani su na određeno vreme mnogi...

-Do pre 3-4godine zaista retko, a onda sam i ja kao i ostali morao da izađem u susret opštinskoj politici kad je reč o zapošljavanju po ugovoru o delu. Reč je ipak o povremenim poslovima.

Imali ste uslov za penziju, pa ipak ste prihvatili status vršioca dužnosti na godinu dana. Zašto?

-Ispunio sam jedan uslov, a to su godine života ali imam 37 godina radnog staža i po zakonu osnivač je mogao da me imenuje na još jedan mandatni period. Ali po mom zahtevu imenovan sam na godinu dana kako bih završio započete projekte jer ih novoizabrani ne bi mogao realizovati. Reč je o projektu prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom kao i projektu koji realizujemo sa Arheološkim institutom, vezanim za israživanja Srednjeg Polimlja dr Đurđa Boškovića obavljena tridesetih godina prošlog veka, a ne objavljena. Takođe ću pripremiti i deo dokumenata vezan za obeležavanje 8 vekova Mileševe za koja nismo ni znali da postoje u Rusiji, a koja su obezbeđena preko ambasadora Srbije u Moskvi dr Slavenka Terzića. Za sve ovo potrebna je bila naredna godina. Spreman sam, naravno, da pomognem svakom ko dođe na mesto direktora Muzeja jer sam siguran da se može naći kvalitetnih kadrovam, tim pre, što sada zakon dozvoljava da to ne mora da bude neko usko stručan, već svi koji su završili neki od fakulteta društvenih nauka. Važno je samo da se sačuva kontinuitet u radu, da se ne izgubi dosadašnji ritam.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4341841
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
606
2848
606
131758
145111
4341841

Vaš IP: 3.227.240.143
2020-01-27 04:05