ЈКП“Лим“ на почетку још једне грејне сезоне: „ПОДГРЕЈАВАЊЕ“ РЕНТАБИЛНОСТИ

  03 Novembar 2017

Гледајући прошлу грејну сезону рентабилност пословања обезбедило би повећање цена грејања од 30 одсто. Знајући стандард и могућности корисника, Општинско веће је предложило минимално, а то је 12,5 одсто. Одлуку ће донети Скупштина општине, а до тада се примењују прошлогодишње цене. Грејање града на био масу један од најзначајнијих енергетских пројеката у Србији који финансира Немачка развојна банка, а међу само 10 општинаје и пријепољска. Реализација се очекује током наредне три године.

Председници десет општина и представници комуналних предузећа и Владе Србије, на позив власника аустријских фабрика „Херз“ и „Биндер“ , посетили су ове фирме које се баве производњом котлова на био масу, како би се упознали са могућностима и капацитетима који ће бити искориштени приликом израде и реализације пројекта преласка ових општина на нов начин грејања који финансира Немачка развојна банка.

Према речима в.д.директора ЈКП“Лим“ Ениса Мемишаховића, искуства су позитивна али главну реч у овом послу води Влада Србије која је именовала комисију која ће израдити пројекат током 2018.године. То значи, у нашем конкретно случају, да би биле саграђене две котларнице, једна поред Гимназије, а друга на Бријегу, како би град могао користити топлотну енергију обезбеђену помоћу дрвне масе. Реализација овог енергетског програма предвиђена је током три године.

До тада, међутим, питање организовања грејања се мора решавати на већ стандардан начин, а он је и ове године био пропраћен низом проблема. Један од њих је, свакако, што је тек у септембру донета одлука да се и ове сезоне услуга грејања поново повери ЈКП“Лим. Тако је предузеће имало и мало времена али и мало средстава да се позабави основним ремонтом котларница како би на време почела грејна сезона. До сада је, према речима Мемишаховића, уложено око милион и по динара, али се и даље, у „ходу“ решавају сви проблеми који настају у системима који су већ одавно дотрајали.

-Набавили смо 150 тона мазута, по сени од 53 динара по килограму и то ће бити довољно до краја овог месеца. Такође смо набили и угаљ, који је потребан за котларнице за зграду у којој је Градска апотека, односно за стамбени блок „Пијаца“. На жалост, на крају прошле грејне сезоне, негде од априла, котао у овој котларници је ван употребе, јавна набавка, коју је спровела опптина је завршена и очекује се да буде испоручен нов котао, чија је вредност око 5 милиона динара. Ми смо већ почели са демонтажом старог котла и пратеће опреме, тако да очекујемо да све буде у функцији у најоптималнијем могућем времену, каже за „Полимље“ в.д.директора Енис Мемишаховић.

Међутим, кад се дотакнемо цене, онда је то посебна прича јер ту настаје врло озбиљан проблем који је сам по себи сложен. Тако је већ годинама.

Наиме, прошла зима била је веома хладна и дуга, а уз то је ишло и повећање цене мазута у сред сезоне. Због тога је ЈКП“Лим“ изгубило на грејању 10 милиона динара, што је морало утицати на функционисање свих осталих делатности овог јавног предузећа.

-Гледајући прошлу годину, каже Мемишаховић, рентабилност пословања обезбедило би повећање цена грејања од 30 одсто. Међутим, сви смо ми свесни какав је стандард корицника услуга грејања у овој општини и одлучено је да то повећање заиста буде најминималније, те је Општинско веће предложило да то буде 12,5 одсто. Наравно, коначну одлуку о повећању цена доноси Скупштина општине Пријепоље, а до тада се примењују прошлогодишње цене.

Не треба заборавити да су три котларнице у Пријепољу на мазут који је најскупљи енергент и он чини 70 одсто цене грејања, а највећи број корисника услуге грејања управо се греје на овај енергент.

Подсетићемо да је прошлогодишња цена грејања станова по квадратном метру износила 234,80 динара ( са порезом), а школа, обданишта и привредних корицника 293,49 динара. Уколико Скупштина општине прихвати предлог о минималном повећању ове услуге, цена грејања стамбеног простора износила би 264,14 динара (са порезом), односно 330,18 динара за школе, обданишта и привредне корснике.

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Decembar 2018
NPUSČPS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2718527
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
169
2873
6619
31842
99483
2718527

Vaš IP: 54.82.10.219
2018-12-12 01:38